Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να δικαιώνει τους σνομπ του Bordeaux

Θεωρούν έγκληµα το άνοιγµα ενός Bordeaux πριν την πάροδο 15 ετών, προσποιούνται πως η Βουργουνδία δεν υπάρχει και ανήκουν σε έναν κλειστό κύκλο παλιών αστικών οικογενειών του Παρισιού. Κι όµως η τεχνητή νοηµοσύνη τους δικαιώνει.

Oι σνομπ του Bordeaux λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα από τα καλά chateaux του Bordeaux, εκείνα που βρίσκονται στην Ταξινόμηση του 1855, μπορούν και διαθέτουν μπουκάλια στην αγορά με ελάχιστη τιμή τα 1.000 δολάρια. Οι ίδιοι, παρασύρουν, άθελά τους ή εν αγνοία τους πολλές φορές, σε ακριβές δημοπρασίες τους λεγόμενους «νεόπλουτους» των ανερχόμενων οικονομιών, σε μια διαδικασία που οι Financial Times συγκρίνουν με την υστερία των κρυπτονομισμάτων. Είναι τέλος πάντων ο ανθρώπινος παράγοντας πάνω στον οποίο στηρίζεται ο μύθος του καλού κρασιού. Οι New York Times, από την άλλη, θεωρούν ότι οι «σνομπ του Bordeaux» δικαιώνονται και φέρνουν μάρτυρα υπεράσπισης έναν νευροχημικό από το Παρίσι, τον Dr. Alex Pouget, ο οποίος βρήκε στην τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα υπολογιστικά μοντέλα έναν πρόθυμο «ουρανίσκο» που μιλά με ποσοτικά δεδομένα.

Οι τυφλές δοκιμές, κάτι το οποίο αποφεύγει κάθε προσγειωμένος και έγκριτος connoisseur, είναι μια δουλειά που με μεγάλη ευχαρίστηση αναλαμβάνουν τα ρομπότ στο νέο πεδίο που εγκαινίασε η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που με ένα επιτηδευμένο για πολλούς λεξιλόγιο, προσπαθούν να αποτυπώσουν οι κριτικοί οίνου, το εργαλείο που ανέπτυξε ο Dr. Pouget, το μεταφράζει σε χημικές αναλύσεις, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συσχετισμούς που γίνονται εν ριπή οφθαλμού. Το μόνο που χρειάζεται, μια γουλιά κρασί από τα πιο εμβληματικά κτήματα του Bordaeux και από τις πιο εμβληματικές χρονιές. Το ρομπότ μπόρεσε να βρει κοινά στοιχεία και μετρήσεις που έρχονται εν μέρει να ποσοτικοποιήσουν την έννοια του terroir. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά γιατί πέραν της τεκμηρίωσης του τι τελικά εστί καλό κρασί, μπορούν να δείξουν και πώς αυτό επιτυγχάνεται ακόμα και σε χρονιές με καιρικές συνθήκες που αδίκησαν έντονα τους αμπελουργούς και τα αμπέλια τους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.