Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να δικαιώνει τους σνομπ του Bordeaux

Θεωρούν έγκληµα το άνοιγµα ενός Bordeaux πριν την πάροδο 15 ετών, προσποιούνται πως η Βουργουνδία δεν υπάρχει και ανήκουν σε έναν κλειστό κύκλο παλιών αστικών οικογενειών του Παρισιού. Κι όµως η τεχνητή νοηµοσύνη τους δικαιώνει.

Oι σνομπ του Bordeaux λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα από τα καλά chateaux του Bordeaux, εκείνα που βρίσκονται στην Ταξινόμηση του 1855, μπορούν και διαθέτουν μπουκάλια στην αγορά με ελάχιστη τιμή τα 1.000 δολάρια. Οι ίδιοι, παρασύρουν, άθελά τους ή εν αγνοία τους πολλές φορές, σε ακριβές δημοπρασίες τους λεγόμενους «νεόπλουτους» των ανερχόμενων οικονομιών, σε μια διαδικασία που οι Financial Times συγκρίνουν με την υστερία των κρυπτονομισμάτων. Είναι τέλος πάντων ο ανθρώπινος παράγοντας πάνω στον οποίο στηρίζεται ο μύθος του καλού κρασιού. Οι New York Times, από την άλλη, θεωρούν ότι οι «σνομπ του Bordeaux» δικαιώνονται και φέρνουν μάρτυρα υπεράσπισης έναν νευροχημικό από το Παρίσι, τον Dr. Alex Pouget, ο οποίος βρήκε στην τεχνητή νοημοσύνη και τα σύγχρονα υπολογιστικά μοντέλα έναν πρόθυμο «ουρανίσκο» που μιλά με ποσοτικά δεδομένα.

Οι τυφλές δοκιμές, κάτι το οποίο αποφεύγει κάθε προσγειωμένος και έγκριτος connoisseur, είναι μια δουλειά που με μεγάλη ευχαρίστηση αναλαμβάνουν τα ρομπότ στο νέο πεδίο που εγκαινίασε η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό που με ένα επιτηδευμένο για πολλούς λεξιλόγιο, προσπαθούν να αποτυπώσουν οι κριτικοί οίνου, το εργαλείο που ανέπτυξε ο Dr. Pouget, το μεταφράζει σε χημικές αναλύσεις, επαναλαμβανόμενα μοτίβα και συσχετισμούς που γίνονται εν ριπή οφθαλμού. Το μόνο που χρειάζεται, μια γουλιά κρασί από τα πιο εμβληματικά κτήματα του Bordaeux και από τις πιο εμβληματικές χρονιές. Το ρομπότ μπόρεσε να βρει κοινά στοιχεία και μετρήσεις που έρχονται εν μέρει να ποσοτικοποιήσουν την έννοια του terroir. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά γιατί πέραν της τεκμηρίωσης του τι τελικά εστί καλό κρασί, μπορούν να δείξουν και πώς αυτό επιτυγχάνεται ακόμα και σε χρονιές με καιρικές συνθήκες που αδίκησαν έντονα τους αμπελουργούς και τα αμπέλια τους.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...