Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του τόπου άρωμα και γεύση στο κρασί από το Οινοποιείο Πάντου

∆ηµιουργία της οικογένειας Πάντου, που ασχολείται µε την αµπελουργία από το 1986, αποτελεί το Κτήµα Πάντου που βρίσκεται στην Υδρούσα Φλώρινας, στο βορειοδυτικό µέρος της Ελλάδας.

Σήµερα τα ηνία του Οινοποιείου έχει αναλάβει η επόµενη γενιά της οικογένειας µε αµπελουργό – οινοποιό τον Νίκο Πάντου, ο οποίος πραγµατοποίησε  αναδιαρθρώσεις του αµπελώνα και νέες φυτεύσεις µε τις ποικιλίες να προσαρµόζονται στο κλίµα της περιοχής δίνοντας στα παραγόµενα κρασιά ταυτότητα του τόπου παραγωγής.

Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες του Κτήµατος είναι χωρισµένοι σε έξι αµπελοτόπια, το κάθε ένα έχει το αντίστοιχο υποκείµενο, κλώνο και ποικιλία που του ταιριάζει. Τα εδάφη είναι µε κλίσεις που κυµαίνονται από 15-25%,  φτωχά, αργιλοπηλώδη και άλλα αµµώδη, σχετικά ουδέτερα, µε πολύ καλή αποστράγγιση των υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών µε έντονο και σύνθετο άρωµα, καλή δοµή, ισορροπία και επιπλέον µε πλούσιο χρώµα για τα ερυθρά. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 πρέµνα/στρέµµα και η απόδοση χαµηλή της τάξης των 400-700 κιλών/στρέµµα.

Οι αµπελώνες του Κτήµατος φιλοξενούν τις παρακάτω ποικιλίες:  Sauvignon Blanc, Gewurztraminer και Chardonnay για τα λευκά (σε ποσοστό 80%),  Cabernet  Sauvignon,  Merlot και Μοσχόµαυρο  για τα ερυθρά (σε ποσοστό 20%.).

Ιδανικές συνθήκες για λευκές και ερυθρές ποικιλίες

Το ψυχρό κλίμα της περιοχής μαζί με το υψόμετρο που ξεκινάει από τα 720 έως 760 μέτρα είναι ιδανικό για λευκές και ερυθρές ποικιλίες . Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας (30οC) και νύχτας (12oC)  που εξασφαλίζουν μια μακρά περίοδο ωρίμασης των σταφυλιών και τη διατήρηση των αρωμάτων. Σύμφωνα με τον Νίκο Πάντου, «στο Οινοποιείο μας παράγουμε κρασιά αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος, που βρίσκονται στα 760 μέτρα υψόμετρο».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η εξόφληση προς τους μετόχους θα ολοκληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών μετά την εκκαθάριση των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης.

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...