Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σοδειά του 2020 για το Κατώγι Αβέρωφ

Το Κατώγι Αβέρωφ κάνει λόγο για μια όψιμη χρονιά για τις περισσότερες ποικιλίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες, ενώ τα λευκά δείχνουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

Καιρικές συνθήκες της χρονιάς

Το 2020 ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος σε σχέση με το 2019, με πολύ μικρότερο όγκο χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων. Η άνοιξη όμως ξεκίνησε με αρκετό κρύο, γεγονός που καθυστέρησε την έναρξη του βλαστικού κύκλου. Οι θερινοί μήνες συνέχισαν το μοτίβο της άνοιξης παραμένοντας ψυχρότεροι από το φυσιολογικό, με αρκετά μειωμένες βροχοπτώσεις, καθυστερώντας τελικά την ωρίμανση.  Συνολικά το 2020 ήταν μία όψιμη χρονιά με τον τρύγο να καθυστερεί για τις ποικιλίες που ωρίμασαν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω των βροχοπτώσεων που έλαβαν χώρα. Ο τρύγος του Traminer έγινε στις 25/9 με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους της τάξης των 13,0% vol, ενώ το Pinot Noir τρυγήθηκε στις 9/10. Ο τρύγος των Cabernet, Merlot ξεκίνησε στις 20/10 μια εβδομάδα πιο όψιμα από το 2019. Συνολικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 7-10 ημέρες πιο όψιμα σε σχέση με το 2019 για τις περισσότερες ποικιλίες και χαρακτηρίστηκε από φυσιολογικές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση.

Ποσοτική εκτίμηση της χρονιάς

Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 350-400 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ποιοτική εκτίμηση της χρονιάς

Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς, καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά για τα ερυθρά κρασιά, με καλό φαινολικό δυναμικό και υψηλές οξύτητες, ενώ τα λευκά δείχνουν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

To “Inima Ξινόμαυρο” ξεχωρίζει

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα κρασί που συνδυάζει την παραδοσιακή με την μοντέρνα φιλοσοφία του Ξινόμαυρου και κάθε χρόνο διακρίνεται στους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετέχει.

Για την εσοδεία 2015, το Inima Ξινόμαυρο απέσπασε:

  • Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό Texsom IWA 2020
  • Χρυσό Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 2020
  • Ασημένιο Βραβείο Decanter Awards 2020

 

Και οι διακρίσεις δεν σταματούν εκεί.

Η νέα σοδειά 2016 που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό έχει ήδη διακριθεί με το Χρυσό Βραβείο Asia Wine Trophy 2020.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...