Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσήλωση ΕΟΣ Σάμου στα «άθικτα» κρασιά, αναβίωση οινοποιείου στο Καρλόβασι

Να απαντήσει σε μία συζήτηση που επί σειρά ετών έχει απασχολήσει τον οινικό κόσμο ήρθε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΕΟΣ Σάμου.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ο λόγος για τα κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης (άθικοι οίνοι), μία διαδικασία στην οποία εισήχθη παραγωγικά το τελευταίο διάστημα ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο της επαφής που διατηρεί με τη Γαλλία. Όπως λέει σχετικά ο Γιάννης Σκούτας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, «ήρθαν Γάλλοι οινολόγοι, μας πρότειναν να δημιουργήσουμε ένα κρασί χωρίς θειώδη και δεχτήκαμε σε πρώτη φάση να πειραματιστούμε. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην παραγωγή τεσσάρων ετικετών, διαφορετικών από αυτές που διατίθενται στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν να διατίθενται αρχικά στη Γαλλία. Μάλιστα οι πωλήσεις των συγκεκριμένων οίνων σταθεροποιήθηκαν σε περίπου 60.000 έως 70.000 φιάλες ετησίως σε πολύ καλές τιμές. Πρόκειται για προϊόντα ειδικής κατανάλωσης και διατροφής, ενώ και στη Γαλλία προτείνονται και σε σημεία πώλησης που προτείνουν ένα πρότυπο αναβαθμισμένης ποιοτικά διατροφής». Στο σύνολό τους προέρχονται από βιολογικά σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων της Σάμου, όλα από την ποικιλία Μοσχάτο.

«Αυτό που είπαμε κάποια στιγμή, ήταν ότι αφού είχαμε δοκιμάσει το συγκεκριμένο προϊόν σε μία απαιτητική αγορά όπως η γαλλική κατά την τελευταία τετραετία, αποφασίσαμε να τα παρουσιάσουμε και στην Ελλάδα. Στόχος μας ήταν τα συγκεκριμένα κρασιά να απευθύνονται σε χώρους υψηλής γαστρονομίας. Μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι ιδιαιτέρως θετικά. Στους περίπου οκτώ μήνες που κυκλοφόρησαν τα κρασιά αυτά στην Ελλάδα, εξαντλήθηκε η σοδειά και πλέον ετοιμάζουμε την επόμενη», λέει ο κύριος Σκούτας.

Από την πλευρά του ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του ΕΟΣ Σάμου, τα συγκεκριμένα κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, «χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι δεν γίνεται προσθήκη καμίας χημικής ουσίας, δεν υπάρχουν οι κατεργασίες που εφαρμόζονται στα συμβατικά κρασιά και δεν περιέχουν θειώδη. Ταυτόχρονα μεταφέραμε και υλικοτεχνική υποδομή από τη Γαλλία, προμηθευόμενοι περίπου 20 τσιμεντένιες δεξαμενές (γαλλικά αβγά)».



«H μεγαλύτερη υποδομή σε τσιμεντένιες δεξαμεμές στην Ευρώπη»

Ο κύριος Σκούτας αναφέρει ότι η εγκατάσταση που έχει δημιουργήσει ο Συνεταιρισμός είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. «Ο λόγος είναι ότι μέχρι στιγμής ασχολούνταν με την φυσική οινοποίηση κυρίως τα μικρά οινοποιεία, ενώ ο ΕΟΣ Σάμου αποτελεί το πρώτο μεγάλο οινοποιείο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που ασχολείται με τα κρασιά ελάχιστων οινικών παρεμβάσεων».

«Πρόκειται για μία τάση που έχει αρκετούς πολέμιους στην Ελλάδα ακόμα και αυτή τη στιγμή. Ωστόσο φαίνεται σταδιακά να παγιώνεται και μάλιστα δείχνει περαιτέρω σημάδια ανάπτυξης κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.  Η δυναμική που παρουσιάζεται οφείλεται κυρίως στην ανάγκη του κοινού να καταναλώσει προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα, ελάχιστης επεξεργασίας, προερχόμενα από βιολογικές – βιοδυναμικές παραγωγές», προσθέτει ο κύριος Φραντζής.

Τα συγκεκριμένα κρασιά παλαιώνουν για έναν χρόνο μέσα στα τσιμεντένια γαλλικά αβγά, ζυμώνονται μαζί με τις φίνες οινολάσπες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου. Εκεί υφίστανται ένα αέναο batonnage, ενώ ενσωματώνονται οι φίνες οινολάσπες, δηλαδή οι ζυμομύκητες που έχουν πάθει αυτόλυση σε πολυσακχαρίτες και αμινοξέα. «Η συντήρησή τους γίνεται σε χώρους ελεγχόμενης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες μεταξύ των 15 έως και 18 βαθμών Κελσίου».

Επιλογή σοδειάς από διαφορετικό παραγωγό κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τον κύριο Φραντζή «η καθεμία από τις τέσσερις ετικέτες προέρχεται από διαφορετικό αμπελοτόπι, έκαστο εξ αυτών με τα δικά του χαρακτηριστικά. Η ετικέτα “Αρχέγονα Εδάφη” έρχεται να τιμήσει κάθε χρόνο έναν από τους εμβληματικούς παραγωγούς σταφυλιού της Σάμου. Φτιάχνουμε κρασί από το δικό του σταφύλι. Επιλέγονται ορεινοί αυτόριζοι αμπελώνες με υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, προφυλλοξηρικοί, ηλικίας 120 έως 130 ετών».

Oι  υπόλοιπες τρεις από τις τέσσερις ετικέτες άθικτων οίνων – εκτός από τα «Αρχέχονα Εδάφη» -,  φέρουν τις ονομασίες «Προφήτης», «Βουνίτης» και «Ερημίτης» και προέρχονται από διαφορετικά αμπελοτόπια. Ο Προφήτης προέρχεται από αμπελώνα σε υψόμετρο 450 μέτρων με νότια έκθεση, ο Βουνίτης από αμπελώνα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων με βόρεια έκθεση του αμπελώνα, και στην περίπτωση του Ερημίτη το κρασί που παράγεται προέρχεται από αμπελώνα 600 μέτρων με βόρεια έκθεση, που αποδίδει όλα τα χαρακτηριστικά του αμπελοτεμαχίου.

Έρχεται στην αγορά ένα νέο ημίγλυκο κρασί

Σύντομα θα κυκλοφορήσει μετά από αρκετά χρόνια ένα νέο γλυκό κρασί από Μοσχάτο, όπως λέει ο Γιάννης Σκούτας. «Ήδη έχουν καθιερωθεί στην αγορά ετικέτες όπως το Samos Vin Doux (Nectar, Anthemis και Grand Cru). Λέμε να βγάλουμε ένα πιο ευκολόπιοτο κρασί, με ηπιότερο χαρακτήρα που θα κινείται στα όρια του ημίγλυκου. Θα περιέχει πολύ λιγότερα σάκχαρα, πλησιάζοντας περισσότερο στις ιδιότητες ενός κρασιού φαγητού. Θα φέρει την ονομασία VDN (Vin Doux Naturel)».

 

Aνακαίνιση και αναβίωση του παλιού οινοποιείου στο Καρλόβασι

Αυτή τη στιγμή η ΕΟΣ Σάμου ολοκληρώνει το επενδυτικό πλάνο που ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, εκσυχρονίζοντας το οινοποιείο στο Καρλόβασι, το οποίο διαθέτει παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές. «Οι συγκεκριμένες τσιμεντένιες προπολεμικές δεξαμενές δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής στα συγκεκριμένα υλικά. Γι’ αυτό και έχουμε φέρει συνεργεία που επανεπενδύουν το εσωτερικό των δεξαμενών, δίνοντάς τους νέα ζωή για ακόμα 30 χρόνια. Ταυτόχρονα προσθέτουμε μία νέα εμφιαλωτική γραμμή και νέα μηχανήματα στην παραγωγή. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ».

Εντός του 2021 παρά την πανδημία και το ότι υπολειτουργούσε η εστίαση, δεδομένου ότι ο Συνεταιρισμός διαθέτει τα προϊόντα του και στα σούπερ μάρκετ τον βοήθησε να βελτιώσει σημαντικά τις οικονομικές του επιδόσεις. Ειδικότερα κατέγραψε αύξηση 30% στις πωλήσεις μέσω σούπερ μάρκετ, γεγονός που συνέβαλε στο να καλύψει τις απώλειες που είχε από τα κλειστά εστιατόρια και τον μειωμένο τουρισμό. Ο κύκλος εργασιών του ΕΟΣ Σάμου ανήλθε πέρυσι σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος τέλος στην διακοπή της συνεργασίας με τον Μεταξά, τον οποίο προμήθευε με Μοσχάτο για την παραγωγή του γνωστού μπράντι, ο κύριος Σκούτας κάνει λόγο για μία κοινή απόφαση των δύο πλευρών. «Επιδίωξή μας είναι πλέον να αναδείξουμε την παραγωγή μας μέσα από το εμφιαλωμένο κρασί και την επώνυμη ετικέτα και όχι με την διάθεση χύδην ποσοτήτων σε τρίτους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Συνεταιρισμός στα σημεία

  • Ανακαίνιση στο παλιό οινοποιείο στο Καρλόβασι
  • Νέο ημίγλυκο από Μοσχάτο στην αγορά
  • Κύκλος εργασιών 2021: 12 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση πωλήσεων 30% στα σούπερ μάρκετ το 2021
  • Εξαγωγές: >70% της παραγωγής
  • Ισχυρότερη εξαγωγική χώρα: Γαλλία
  • Ολοκληρώνει επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ
  • Παρέλαβε: 5.000 τόνους σταφύλι το 2021 (80% της συνολικής παραγωγής του νησιού)

    Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Στη σκιά της μακραίωνης οινικής ιστορίας και των ορεινών αμπελώνων, εκεί όπου ο ήλιος και το θαλασσινό αγέρι σμίγουν στις πεζούλες ξερολιθιάς, γεννήθηκαν τα...

REPORTS

Άγγλοι επαγγελματίες οίνου, sommeliers & distributors «ταξίδεψαν» στα μαγικά ορεινά αμπελοτόπια του Μοσχάτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην ακριτική Σάμου στα πλαίσια...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...