Με αφορμή την 13η Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε: «Ο Οινοτουρισμός είναι μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού. Έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας καθώς ενισχύει τη γεωργία και την ανάπτυξη υπαίθριων και απομακρυσμένων περιοχών μέσα από τους «δρόμους κρασιού», δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες για τους οινοτουρίστες και δρόμους ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια. Κάθε άρωμα που νιώθει ο επισκέπτης σε ένα κτήμα και εμπεριέχεται σε ένα καλό κρασί, συνδέεται με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τα έθιμα και τις συνήθειες του λαού μας.
Η προώθηση του οινοτουρισμού, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, ως νέου τουριστικού δρόμου. Άλλωστε ο οίνος, ως προϊόν, είναι εθνικό προϊόν. Δεν χρειάζεται ανάλυση αυτή η διαπίστωση. Αρκεί η υπενθύμιση του στίχου του Ελύτη, ότι «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά κι ένα καράβι…».
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου επισκέφθηκε μαζί με την Υφυπουργό Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη και τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου κ. Κώστα Ευσταθίου, το Κτήμα «Οινότρια Γη» της οικογένειας Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερωθήκαν για τα κρασιά του φετινού τρύγου και είδαν από κοντά τους χώρους ωρίμανσης και παλαίωσης.
Ο αμπελώνας της «Οινότριας Γης», έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, αναπτύσσεται σε πλαγιές που αντικρίζουν τη λίμνη του Μαραθώνα, καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και παράγει εξαιρετικής ποιότητας οινοποιήσιμα σταφύλια.
Εν συνεχεία, ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου. Πρόκειται για χώρο- αναφορά στον αμπελουργό και στο κρασί και στην άρρηκτη σχέση τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που δέχεται περισσοτέρους από 10.000 επισκέπτες το χρόνο.
Με τον διευθυντή της μονάδας Χρήστο Φωτιάδη συζήτησαν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης του Οινοτουρισμού στη Χώρα μας.
Ακολούθως, επισκέφθηκαν τους “Αμπελώνες Μάρκου” στην Παιανία, όπου παράγονται περισσότερες από 160 φιάλες ετησίως. Γευθήκαν υπέροχο σαββατιανό και συζήτησαν τις μεγάλες προοπτικές της σημαντικής αυτής ποικιλίας της Αττικής γης.
«Εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάδειξη και προβολή των οινικών μας θησαυρών, που αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με τον τόπο της παραγωγής τους, αποτελούν κυρίαρχο μέρος της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης», δήλωσε η Γενική Γραμματέας.