Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινική ποικιλία Carignan της Σαρδηνίας αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης

Η Carignan μπορεί να είναι εγγενής ποικιλία σταφυλιού της Ισπανία, πιο διαδεδομένο στη Γαλλία, και να κερδίζει σεβασμό στη Χιλή και την Καλιφόρνια, αλλά στη Σαρδηνία, το σταφύλι αυτό αποκτά άλλη δυναμική και γίνεται μια ποικιλία ικανή να παράξει εμβληματικά κρασιά.

Στην πραγματικότητα, το Carignan ή Cariñena και Mazuelo όπως είναι γνωστό στην περιοχή Αραγονία της Ισπανίας και έχει τη δική του ονομασία στη Σαρδηνία, όπου το σταφύλι είναι βραβευμένο για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε μια ευρεία σειρά από στυλ, από ροζέ έως παλαιωμένα σε βαρέλι κόκκινα, ακόμα και γλυκά κρασιά.

Σε ένα masterclass στις 11 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκε από το εμπορικό επιμελητήριο κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορούσε με μια μέρα γευσιγνωσίας από την Ιταλία στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κρασιού του Μιλάνου. Το Carignano del Sulcis DOC, μια ονομασία στα νοτιοδυτικά της Σαρδηνίας και των δύο κοντινών νησιών της, του San Pietro και του Sant’Antioco ήταν ένα κρασί το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το τελευταίο νησί, το οποίο συνδέεται με τη Σαρδηνία με μια οδική γέφυρα, είναι αξιοσημείωτο για τους εξαιρετικά αμμώδεις αμπελώνες του, αν και τέτοια εδάφη μπορούν να βρεθούν κατά μήκος όλων των παράκτιων τοποθεσιών του Carignano del Sulcis DOC.

Παράλληλα, μια τέτοια βάση για τα αμπέλια είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί έχει εξασφαλίσει ότι η φυλλοξήρα, που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα δεν θα μπορούσε ποτέ να βλάψει τα φυτά σε αυτές τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες το ζωύφιο δεν του αρέσει η άμμος εδάφη.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η περιοχή της Σαρδηνίας φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ευρώπης από αμπέλια προφυλλοξήρας, τα οποία ευδοκιμούν ακόμη και σήμερα, επιτρέποντας στους οινοποιούς στο Carignano del Sulcis DOC να παράγουν κρασιά από εξαιρετικά παλιά, βαθιά ριζωμένα, από franco di piede (μη εμβολιασμένα) φυτά.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή φιλοξενεί την αμπελοκαλλιέργεια όπως ασκούνταν πριν από 150 χρόνια, με τον άμοσχευτο Carignano εκπαιδευμένο στο παραδοσιακό σύστημα Albarello.

Εκτός από αυτούς τους αμπελώνες, το Carignano del Sulcis DOC είναι αξιοσημείωτο για το στυλ των κρασιών που παράγονται, τα οποία ποικίλλουν από ελαφριά ροζάτο και κόκκινα που πίνουν εύκολα, καθώς και πλούσια, γενναιόδωρα, άξια ηλικίας σταγόνες, μαζί με έντονα γλυκά με την μέθοδο πασίτο.

Για ένα σταφύλι γνωστό στη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα το Languedoc, για τις υψηλές του αποδόσεις και τα κάπως ταννικά κόκκινα κρασιά του, η γεύση του Carignano del Sulcis είναι μια αποκάλυψη, καθώς μπορεί να είναι σαρκώδες και σχετικά συμπυκνωμένο, αν και υπάρχει πάντα ένα ισχυρό, ξηρό τανικό στοιχείο, στον χαρακτήρα και την δομή αυτών των κρασιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μία βοήθεια που είχε η ποικιλία  Carginano, προκειμένου να επιτύχει το μεγαλείο της σε αυτό το μέρος της Σαρδηνίας δεν είναι μόνο η ηλικία των αμπελιών και η φύση των εδαφών, αλλά και το κλίμα, με ζεστές, ξηρές και ανέμους που παράγουν συμπυκνωμένα μούρα χωρίς ασθένειες.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέσω επιστολής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ζήτησε την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την διαχείριση...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες κυριαρχούν στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά οίνου, με την πλειονότητα των παραγγελιών να προέρχεται από «boomers», ήτοι άτομα με ημερομηνία γέννησης...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε κλίμα ανανέωσης βρίσκεται η έκθεση ProWein , εν όψει της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16-18 Μαρτίου του 2025, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...