Μετά από δύο εβδομάδες κριτικής στο Λονδίνο, ανακοινώθηκαν τα πλήρη αποτελέσματα των Decanter World Wine Awards (DWWA) 2024, αποκαλύπτοντας μια εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας και διάφορες άλλες εκπλήξεις επίσης.
Από την ίδρυσή του, το DWWA έχει εδραιώσει τη φήμη του ως ο μεγαλύτερος και με τη μεγαλύτερη επιρροή διαγωνισμός κρασιού στον κόσμο. Οι οινόφιλοι περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των βραβείων κάθε χρόνο, διότι, εκτός από την ανάδειξη των καλύτερων κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναπόφευκτα αναδύονται ιστορίες και τάσεις που χρήζουν προσοχής.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails
Φέτος, μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες είναι η άνοδος των ελληνικών κρασιών. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι, το 2024, η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές.
Τα αποτελέσματα καταμετρώνται, η Ελλάδα διεκδίκησε 296 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων δύο Πλατινένιων, 11 Χρυσών και 111 Αργυρών. Η πραγματικά μεγάλη ιστορία, όμως, είναι ότι μία ελληνική Ρετσίνα κέρδισε το περίφημο Best in Show, ένα από τα μόλις 50 που απονεμήθηκαν φέτος, και αποτελώντας μόλις το 0,28% των 18.143 κρασιών που αξιολογήθηκαν.
Η αναβίωση της Ρετσίνας
Η ιστορία της Ελλάδας ανεβάζει στροφές αν αναλογιστεί κανείς ότι το εν λόγω κρασί του διαγωνισμού «Top 50» παράγεται με ρητίνη πεύκου: Το κρασί του οινοποιείου Κεχρής, Δάκρυ του πεύκου, Ρετσίνα 2022 (97 βαθμοί).
Ο συμπρόεδρος της DWWA Andrew Jefford δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα παραξενευτούν. Τι στο καλό κάνει μια Ρετσίνα στην επιλογή DWWA Best in Show;
«Η αλήθεια είναι ότι τα φρύδια σηκώνονταν κάθε φορά που κάποιος γευόταν αυτό το κρασί στον διαγωνισμό, επειδή κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένα κρασί με Ρετσίνα θα μπορούσε να είναι τόσο λεπτό και τόσο καλό όσο αυτό. Αλλά κι όμως είναι λεπτό και καλό: ανοιχτό χρυσαφί χρώμα, με αρώματα που φαίνονται διακριτικά επηρεασμένα και όχι κυριαρχημένα από την ρητίνη.
Η Ρετσίνα, που παρασκευάζεται με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων από ρητίνη πεύκου Χαλεπίου σε λευκά (ή μερικές φορές ροζέ) κρασιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το στυλ πιθανότατα προέκυψε ως ένας τρόπος σφράγισης των αμφορέων κρασιού καθώς μεταφέρονταν σε όλη τη Μεσόγειο. Έδινε στο κρασί μια πευκόφυτη, αλμυρή γεύση, η οποία προφανώς άρεσε στους ανθρώπους, καθώς το στυλ επιβίωσε για αιώνες περισσότερο από ό,τι υπαγόρευε η καθαρή ανάγκη.
Ωστόσο, ως στυλ η Ρετσίνα δεν χαίρει συχνά μεγάλης εκτίμησης, καθώς η γεύση της ρητίνης θεωρούνταν ότι «κάλυπτε» το κακής ποιότητας κρασί. Τώρα, μια αναδυόμενη αναβίωση της Ρετσίνας ανατρέπει αυτή τη θεωρία, όπως αποδεικνύει το Tear of the Pine.
Ο Jefford επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστη Ρετσίνα. «Σημειώστε ότι πρόκειται για ένα κρασί που έχει κάνει βαρέλι, και θα βρείτε τόσο μαλακή δρυ και κρεμώδη οινολάσπη στη μύτη όσο και ένα τσίμπημα ρητίνης». Στη συνέχεια, υπάρχει η επιλογή της ποικιλίας σταφυλιών: 100% Ασύρτικο αντί για το πιο συνηθισμένο Σαββατιανό ή Αθήρι.
Το Tear of the Pine κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2005, μετά από πέντε χρόνια πειραματισμού. Ο οινοποιός Στέλιος Κεχρής εξηγεί πώς παρασκευάζεται: «Μετά από προζυμωτική εκχύλιση και αλκοολική ζύμωση σε δρύινα βαρέλια διαφορετικής προέλευσης και τύπου, προστίθεται επιλεγμένη φρέσκια ρητίνη πεύκου που εξάγεται από το Pinos halepensis και ακολουθεί παλαίωση για έξι έως επτά μήνες στις οινολάσπες. Τέλος, εμφιαλώνεται.
Πρόκειται για ένα στυλ που ο ίδιος περιγράφει ως «ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται με καινοτόμες και σύγχρονες πρακτικές». Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις μοναδικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά αυτού του στυλ κρασιού».
Το αποτέλεσμα», καταλήγει ο Jefford, «είναι ένας θρίαμβος. Το συνιστούμε σε όλους τους ανοιχτόμυαλους αναγνώστες».
Το Ασύρτικο ανεβαίνει
Η Ρετσίνα δεν είναι η μόνη ελληνική ιστορία επιτυχίας. Τα κρασιά που παράγονται από το σταφύλι Ασύρτικο, ιδιαίτερα εκείνα από το μικροσκοπικό, ανεμοδαρμένο νησί της Σαντορίνης, από το οποίο προέρχεται αυτό το σταφύλι, απέσπασαν ιδιαίτερα εύσημα από τους κριτές.
Δύο ξεχωριστά κρασιά (οινοποιείο Γαβαλάς, Φυσική Ζύμωση, Σαντορίνη 2022 και Τσέλεπος Κανάβα Χρυσού Vielles Vignes, Σαντορίνη 2021) διεκδίκησαν πλατινένιο, και τα δύο με 97 βαθμούς.
Επιπλέον, δύο κρασιά της Σαντορίνης από το Κτήμα Αργυρού, το ελαφρώς δρύινο Cuvée Evdemon 2020 και το οινοποιημένο με ανοξείδωτο ατσάλι Ασύρτικο 2022, απέσπασαν Χρυσό, με 96 και 95 βαθμούς αντίστοιχα.
Σε αυτό το νησί του Αιγαίου, τα αμπέλια καλλιεργούνται συνήθως χαμηλά στο έδαφος σε κουλούρες που μοιάζουν με φωλιές, σε σχήμα καλαθιού, με τις ρίζες τους να εισχωρούν βαθιά στο ηφαιστειακό έδαφος σε αναζήτηση υγρασίας κατά τη διάρκεια των μακρών, ξηρών καλοκαιριών.
Το Ασύρτικο που καλλιεργείται στο νησί είναι χαμηλής απόδοσης, με αποτέλεσμα να παράγονται κρασιά με πυκνότητα και ένταση μια χαρακτηριστική γεύση αλμυρής-φρέσκιας αλατότητας και μια κοφτερή οξύτητα που τα καθιστά τόσο φιλικά προς το φαγητό όσο και ζωηρά αρωματικά. Δεν είναι περίεργο που το Ασύρτικο Σαντορίνης έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη απήχηση.
Η νίκη είναι γλυκιά: Vinsanto
Το θρυλικό επιδόρπιο κρασί Vinsanto, χυμώδης γλυκός και συμπυκνωμένος οίνος, παλαιωμένος σε δρύινο βαρέλι και φτιαγμένος σε ελάχιστες ποσότητες στο νησί, είναι ο νικητής. Παραδοσιακά φτιάχνεται από λιαστά σταφύλια (τουλάχιστον το 50% των οποίων πρέπει να είναι Ασύρτικο) που πατιούνται, ζυμώνουν και στη συνέχεια παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αναδύοντας τελικά μια έντονη γλυκύτητα που εξισορροπείται από μια αναζωογονητικά φρέσκια οξύτητα.
Το βραβευμένο με χρυσό μετάλλιο (96 βαθμοί) Artemis Karamolegos, Vinsanto, Santorini 2010 συνδυάζει 85% παλιό αμπελώνα Ασύρτικο με 15% Αϊδάνι. Μετά από παλαίωση για τουλάχιστον 90 μήνες σε γαλλική δρυ, ο μελωδικός του πλούτος υπογραμμίζεται από νότες καφέ και μελάσας.
Αυτά τα δύο μικροσκοπικά στιγμιότυπα, η ρετσίνα σε άνοδο και τα ποικίλα πρόσωπα του Ασύρτικου της Σαντορίνης, είναι μόνο μικρά τμήματα της συνολικής εικόνας των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά φανερώνει την εμβληματική και πιο σίγουρη οινοποιητική νοοτροπία που επικρατεί σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
Για κρασιά που μπορούν πραγματικά να εκπλήξουν και να ενθουσιάσουν στο ποτήρι, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος που πρέπει να κοιτάξετε.
Τα ελληνικά κρασιά με την υψηλότερη βαθμολογία της DWWA 2024
Κέχρης, Δάκρυ του πεύκου, Ρετσίνα 2022
97 Best in Show
Ωχρό χρυσαφί χρώμα, με αρώματα ήπιας ρητίνης, σημειώστε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύλο και θα βρείτε στη μύτη τόσο μαλακή δρυ και κρεμώδη οινολάσπη όσο και ένα ρητινώδες τσίμπημα. Στο στόμα, όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται επίσης ακαταμάχητα. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ποικιλία εδώ είναι 100% Ασύρτικο και όχι το πιο συνηθισμένο Σαββατιανό ή Αθήρι, οπότε η υπομονετική διαστρωμάτωση της δρυός, της κρέμας και του πεύκου έρχεται πάνω σε ένα καθαρό και ζωηρά ισορροπημένο με οξύτητα κρασί, το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον από μόνο του. Το αποτέλεσμα είναι ένας θρίαμβος. Το συνιστούμε σε όλους τους ανοιχτόμυαλους αναγνώστες. Αλκοόλ 13,5%
Οινοποιείο Γαβαλάς, Φυσική ζύμωση, Σαντορίνη 2022
97 Πλατινένιο
Συγκλονιστικά καλό κρασί: ποικίλα αρώματα από άνθη πορτοκαλιάς, βάλσαμο λεμονιού και ορυκτότητα, με πινελιές ηφαιστειακών ορυκτών και θαλασσινής αλατότητας. Υπέροχα τραγανό με υφή κελύφους στρειδιών και ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών. Μακρύ και βαθύ. Alc 14%.
Τσέλεπος, Canava Chrissou Vieilles Vignes, Σαντορίνη 2021
97 Πλατινένιο
Ένα Ασύρτικο σημείο αναφοράς που αποπνέει αρώματα φρέσκου ροδάκινου, αχλαδιού και άγριων ανοιξιάτικων λουλουδιών που κόβουν την ανάσα, τα οποία δίνουν τον τόνο και διανθίζονται όμορφα με τον συνδιασμό των ζωηρών ορυκτών θρυμματισμένων λίθων και της έντονης οξύτητας. Υπέροχο! Alc 13,5%
Κτήμα Αργυρός, Cuvée Evdemon, Σαντορίνη 2020
96 Χρυσό
Λάμπει από λευκό ροδάκινο, λεμόνι και φρέσκα άνθη λάιμ, με ζουμερό αλμυρό ορυκτό χαρακτήρα και ζωηρή οξύτητα εσπεριδοειδών που γλιστράει προς τη γραμμή του τερματισμού. Alc 15%
Κτήμα Αργυρός, Ασύρτικο, Σαντορίνη 2022
95 Χρυσό
Ένα μεθυστικό τσίμπημα θαλασσινής αύρας, διατηρημένου λεμονιού και λουλουδένιων νοτών που διαπερνούν την πλούσια υφή και την ατσάλινη οξύτητας. Λάμπει από ζωντάνια. Alc 14%
Αρτέμης Καραμολέγκος, Βινσάντο, Σαντορίνη 2010
96 Χρυσό
Η επιτομή της πυκνότητας που περικλείει σκούρα σταφιδωμένα φρούτα, ζαχαρωμένο μάνγκο, λιβάνι και σοκολάτα γάλακτος με μια ελκυστική μεταλλική φρεσκάδα που ξεδιπλώνεται προς το τέλος. Απολύτως εκπληκτικό. Alc 10,8%