Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νοσταλγία της Belle Époque στα 57.000 δολάρια

Νότες από κονιάκ, βανίλια, καπνό και μαρμελάδα ενδέχεται να συμπληρώσουν στην γοπητευτική εμπειρία της κατανάλωσης αυτής της ιστορικής από πολλές απόψεις σαμπάνιας που φέρεται ότι μπλένταρε και εμφιάλωσε το 1874 ο Charles Perrier.

του Πέτρου Γκόγκου

Με μια διόλου ανεπαίσθητη δαπάνη επιβάρυνε ένας ανώνυμος πλειοδότης τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό του, αφού πριν από μερικές ημέρες κατάφερε να εξασφαλίσει την σπάνια φιάλη σαμπάνιας Perrier-Jouet Brut Millesime του 1874 για το αστρονομικό ποσό των 57.000 δολάρια.

Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το στόχο των 20.000 δολαρίων που είχε θέσει στις αρχές του μήνα ο οίκος δημοπρασιών του Λονδίνου Christie’s, πετυχαίνοντας παράλληλα να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ της πιο ακριβοπουλημένης φιάλης σαμπάνιας από τον Christie’s.

Τα ρεκόρ για την συγκεκριμένη -χωρίς ετικέτα- φιάλη, δεν σταματάνε εδώ, αφού σπάει και το προηγούμενο ρεκόρ που είχε η ίδια χρονιά της συγκεκριμένης σαμπάνιας όταν πωλήθηκε το 1888. Η εν λόγω φιάλη βγήκε έπειτα από σχεδόν 150 χρόνια απευθείας από ένα εκ των θρυλικών κελαριών Perrier-Jouët, συνεπώς αναμένεται να έχει χάσει την σπιρτάδα από το ανθρακικό. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως θα έχει διατηρήσει την ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα της, με τα χρώματα να έχουν μετακινηθεί από το φάσμα του πράσινου του λεμονιού σε πιο χρυσαφί αποχρώσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα πιο σύνθετες νότες από βούτυρο, καραμέλα και μέλι έναντι των εσπεροειδών και του πράσινου μήλου που «δίνει» μια νεαρή σαμπάνια.

Το συγκεκριμένο μπουκάλι παρήχθη προτού το Άγαλμα της Ελευθερίας διασχίσει τον Ατλαντικό καθώς και πολύ πριν κυκλοφορήσει το πρώτο μπουκάλι της Coca-Cola, σε μια περίοδο που η Ευρώπη ζούσε την εφορία της Belle Époque, μιας περιόδου ακμής που τοποθέτησε την γηραιά ήπειρο σε ρόλο ηγεμονικό για ολόκληρο τον κόσμο και τερματίστηκε από την βαναυσότητα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Ο πλειοδότης που πλήρωσε τα 57.000 δολάρια, μαζί με αυτήν τη μοναδική φιάλη θα κερδίσει μια VIP βραδιά στο Maison Belle Epoque για 10 άτομα, με ξενάγηση στα κελάρια του μοναδικής αρχιτεκτονικής δεξιοτεχνίας οικήματος, καθώς και ένα γεύμα από τον βραβευμένο τρεις φορές με αστέρι Michelin chef, Pierre Gagnaire.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...