Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μπύρα εκθρονίζει το κρασί ως το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων

Με δεδομένη την ισχυρή ανάπτυξη και την αυξανόμενη τάση των τοπικών ζυθοποιείων, οι μπίρες εκθρόνισαν τα κρασιά από την πρώτη τους θέση ως το αγαπημένο αλκοόλ στη Γαλλία.

«Το μερίδιο των μη καταναλωτών αυξάνεται το 2022, με 16% (+6 μονάδες). Η τάση είναι πιο έντονη στις γυναίκες (στο 19%) παρά στους άνδρες (13%)», σημειώνει ο Sylvain Dadé.

«Για πρώτη φορά, η μπύρα παίρνει την πρώτη θέση ως το αγαπημένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων» ανακοίνωσε ο Sylvain Dadé, συνιδρυτής του πρακτορείου Sowine, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που παρουσίασε στις 29 Μαρτίου τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη διαδικτυακά τον Δεκέμβριο του 2021 από την Dynata (με 1.015 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού με τη μέθοδο της ποσόστωσης). Σύμφωνα με αυτό το πάνελ, οι μπύρες κατατάσσονται μεταξύ των αγαπημένων αλκοολούχων ποτών για το 51% των ερωτηθέντων, όταν τα κρασιά πέφτουν στο 49%. Αν και η πτώση των κρασιών είναι μόνο μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα του 2021, το άλμα στις μπύρες είναι σημαντικό: +12 μονάδες σε ένα χρόνο. Οι σαμπάνιες βρίσκονται στην τρίτη θέση (για το 31% των ερωτηθέντων, -2 βαθμοί), ακολουθούν τα κοκτέιλ (20%, -6 βαθμοί) και τα αγνά αποστάγματα (18%, -3 βαθμοί).

«Η μπύρα προηγείται πολύ λίγο από το κρασί», προσθέτει ο Arnaud Daphy, συνεργάτης της Sowine, σημειώνοντας τις πολλές αναλογίες στην κατανάλωση κρασιού και μπύρας. Είτε πρόκειται για το ποσοστό εξειδικευμένων καταναλωτών (47% για τα κρασιά και 41% για τις μπύρες), είτε για στιγμές κατανάλωσης (κυρίως με την οικογένεια και τα Σαββατοκύριακα). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθούν διαφορές, όπως το σημαντικά μεγαλύτερο ανδρικό ενδιαφέρον για μπύρες (50% σε σύγκριση με 44% των γυναικών), όταν οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το κρασί (45%). Για τα κρασιά, στο top 3 παραμένει το Μπορντό (με 45%), η Βουργουνδία και η Σαμπάνια (και οι δύο στο 26%).

Μια άλλη τάση που φαίνεται να ακολουθεί είναι αυτή των μη αλκοολούχων ή χαμηλών αλκοολούχων ποτών στον κόσμο των κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών. Η συνιδρυτής της Sowine, Marie Mascré σημειώνει ότι το 29% του γαλλικού πληθυσμού έχει καταναλώσει αυτά τα ποτά «χωρίς ή με χαμηλό αλκοόλ» (+2 βαθμοί σε ένα χρόνο). «Πρόκειται για μια πιο έντονη τάση στις ηλικίες 18-25 ετών (44%, +4 μονάδες) και η οποία αυξάνεται στις ηλικίες 50-65 ετών (20%, +6 μονάδες)», σημειώνει ο διευθυντής του φορέα, τονίζοντας ότι ως λόγους επικαλούνται, την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (40%), την επιθυμία να φροντίσει κανείς την υγεία του (38%), την γεύση (33%) και την μείωση των θερμίδων (20%).

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης, «το μερίδιο των μη καταναλωτών θα αυξηθεί το 2022, κατά 16% (+6 μονάδες). Η τάση είναι πιο έντονη στις γυναίκες (στο 19%) παρά στους άνδρες (13%)», σημειώνει ο Sylvain Dadé.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....