Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ελάχιστη ωρίμανση των σταφυλιών δυσκόλεψε τον τρύγο στην νομαρχία Gironde του Μπορντό

Η νομαρχία Gironde έδωσε το πράσινο φως σε ορισμένους αμπελοκαλλιεργητές του Μπορντό να χαλιναγωγήσουν τα κρασιά τους, αφού ο βροχερός καιρός του Σεπτεμβρίου είδε ορισμένα αμπέλια σε ολόκληρη την περιοχή να δυσκολεύονται να επιτύχουν πλήρη ωρίμανση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Sud Ouest, η νομαρχία Gironde υπέγραψε μια σειρά διαταγμάτων μεταξύ 5 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, επιτρέποντας τη χαλκομανία των οίνων προκειμένου να ενισχυθεί η ζύμωση των κρασιών.

Παρόλο που η τσαπαλοποίηση, η προσθήκη ζάχαρης στο μη ζυμωμένο γλεύκος σταφυλιών για την αύξηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ μετά τη ζύμωση επιτρέπεται από τη γαλλική νομοθεσία, οι οινοποιοί πρέπει να λάβουν επίσημη άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για να προσθέσουν ζάχαρη στο χυμό. Στο Μπορντό, αυτό προϋποθέτει ότι οι αμπελουργοί υποβάλλουν αίτηση στο INAO, το οποίο αξιολογεί το αίτημα και το εγκρίνει (ή όχι!) στην τοπική κυβέρνηση.

Προφανώς, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του χυμού σε ορισμένες δεξαμενές οινοποιών μετά τον τρύγο ήταν μόνο 12 βαθμοί ή και λιγότερο, γεγονός που οδήγησε σε φόβους ότι θα υπήρχε «έλλειμμα σώματος» σε ορισμένα από τα κρασιά.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί, ότι η τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι ένας ανώνυμος Saint-Émilion Grand Cru είχε παραγγείλει σακιά με ζάχαρη πριν από τον τρύγο, προκειμένου να αυξήσει την περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα.

Ο υπεύθυνος κελαριού του κτήματος δήλωσε στην εφημερίδα ότι το δυνητικό επίπεδο αλκοόλης ήταν μόνο 11 βαθμοί και ότι για να «έχουμε μια ποιοτική εσοδεία, πρέπει να κερδίσουμε μερικούς βαθμούς».

Τέλος, ο François Despagne, πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Saint-Émilion Grands Crus Classés, δήλωσε στο δημοσίευμα ότι παρόλο που τα επίπεδα σακχάρων ορισμένων παρτίδων ήταν «στα όρια», ο τρύγος δεν ήταν «καταστροφικός» και σηματοδότησε την επιστροφή στα «κλασικά» στυλ του Μπορντό, δηλαδή λιγότερη ηλιοφάνεια και μεγαλύτερη φρεσκάδα και οξύτητα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το χιλιανό κρασί κερδίζει έδαφος στην αγορά των ΗΠΑ, δίνοντας υποσχέσεις για το 2025 μετά από μια δύσκολη περίοδο.

REPORTS

Οι πωλήσεις σαμπάνιας έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, με τη χειρότερη εγχώρια χρονιά τους από το 1985. Στη Γαλλία, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,2% σε...

REPORTS

Μια προκαταρκτική έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνει ότι η συγκομιδή σταφυλιών στην Καλιφόρνια το 2024 είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών.

REPORTS

Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση παράλληλα με το γαλλικό πρωτάθλημα τυφλής γευσιγνωσίας που διοργανώνει η La RVF.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τις εργασίες του κλαδέματος να βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρητικούς αμπελώνες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά την...

REPORTS

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι επίσημα ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην Προεδρία της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (DROCON) του...