Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η «Μάχη των Φυσαλίδων», με την σαμπάνια να δοκιμάζεται

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική αυτή δοκιμή θα συγκρίνει σαμπάνιες με αφρώδεις οίνους υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο, χωρίς οι δοκιμαστές να γνωρίζουν την προέλευσή τους.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Olympia London, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου στην κεντρική σκηνή της έκθεσης. 

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει 12 ζεύγη κρασιών, επιλεγμένα με βάση το στυλ, την ποικιλία, το terroir και τη μέθοδο παραγωγής. Η αξιολόγηση θα γίνει από 20 εξειδικευμένους κριτές, μεταξύ των οποίων οι Sarah Abbott MW, Ronan Sayburn MS, Sam Caporn MW και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου.

Κάθε κρασί θα μπορεί να συγκεντρώσει έως 200 βαθμούς, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης ουδετερότητας, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών σομελιέ.

Πέρα από τη φήμη… Η ουσία βρίσκεται στο ποτήρι

Ο σκοπός της γευσιγνωσίας δεν είναι απλώς να βρεθεί ο «νικητής», αλλά να εξεταστεί αν αφρώδεις οίνοι από περιοχές όπως η Cava (Ισπανία), το Prosecco (Ιταλία) ή το VDP Sekt (Γερμανία) μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα στη σαμπάνια, όταν κριθούν αποκλειστικά με βάση την ποιότητα.

Μάλιστα, όπως σχολίασε η Sarah Abbott: «Η Σαμπάνια διατηρεί την αίγλη της, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς και την ποιότητα». Ενώ, από την πλευρά του, ο Ronan Sayburn διερωτάται: «Μπορούν πλέον οι εκτός Σαμπάνιας παραγωγοί να ανταγωνιστούν πραγματικά τη σαμπάνια, όταν δεν υπάρχει η επιρροή του brand;»

Μια γευσιγνωσία με αντίκτυπο

 Η «Μάχη των Φυσαλίδων» αποτελεί συνέχεια της περσινής «Κρίσης του Λονδίνου», που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στον κόσμο του κρασιού. Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί κάτι παρόμοιο: να αναδείξει την ποιότητα πέρα από τη φήμη και να ενθαρρύνει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση στη γευσιγνωσία αφρωδών οίνων.

Τέλος, τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς, επαγγελματίες του χώρου και οινόφιλους, καθώς μπορεί να αναδιαμορφώσουν την αντίληψη γύρω από το παγκόσμιο τοπίο των αφρωδών κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...