Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα εμβληματικά κρασιά της Βουργουνδίας, προειδοποιεί ο εμπειρογνώμονας Jasper Morris

Σε πρόσφατο συνέδριο για το Chardonnay στη Νέα Ζηλανδία, ο ειδικός της Βουργουνδίας και συγγραφέας στο κομμάτι του οίνου Jasper Morris MW προειδοποίησε ότι τα εμβληματικά κρασιά της Βουργουνδίας μπορεί να γίνουν αγνώριστα στο εγγύς μέλλον λόγω των διπλών απειλών της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών πιέσεων.

Μιλώντας στο συμπόσιο Aotearoa Chardonnay Symposium στο Hawke’s Bay, ο Morris περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή, ειδικότερα, επηρεάζει τους αμπελώνες της περιοχής, ιδίως σε περιοχές όπως το Chablis και το Puligny-Montrachet, οι οποίες παρουσιάζουν αισθητές μεταβολές στα χαρακτηριστικά των κρασιών ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Ο Morris υπογράμμισε ότι, ενώ ο σκεπτικισμός για το κλίμα εξακολουθεί να υφίσταται σε ορισμένες περιοχές, δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για τις επιπτώσεις του στη Βουργουνδία, όπου οι οινοπαραγωγοί παλεύουν με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης. Η Côte d’Or, για παράδειγμα, αντιμετώπισε πρόσφατα αυτό που ο Morris περιέγραψε ως μια περίοδο «κατάρρευσης και βαθιάς ύφεσης» που οφείλεται σε κλιματικές αλλαγές, και παρά τις καλύτερες προσπάθειες προσαρμογής, οι αλλαγές προκαλούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των κρασιών.

Παράλληλα, στο Chablis, η αύξηση της έκθεσης στο ηλιακό φως λόγω των μεγαλύτερων αποστάσεων μεταξύ των σειρών και του ελαφρύτερου χρώματος του εδάφους έχει αρχίσει να μεταβάλλει το ύφος των κρασιών. Εν τω μεταξύ, οι οίνοι Puligny-Montrachet φέρονται να χάνουν κάποιες από τις χαρακτηριστικές ανθικές τους νότες λόγω της μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα που προκαλείται από τις παρατεταμένες ξηρασίες.

Ο Morris σημείωσε επίσης ότι, ακόμη και με προσαρμογές στην αμπελουργία και την οινοποίηση, η αντιστροφή αυτών των τάσεων θα μπορούσε να πάρει 25 χρόνια για να υλοποιηθεί, αν υποθέσουμε ότι μπορούν να αντιστραφούν καθόλου. Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος έχει μετακομίσει στη Γαλλία μετά το Brexit, υπογράμμισε τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις των ακραίων κλιματικών συνθηκών για τα φημισμένα Chardonnay και Pinot Noir της Βουργουνδίας. Επισήμανε ότι αν το κλίμα συνεχίσει να εντείνεται, η περιοχή ίσως χρειαστεί να κοιτάξει πέρα από τα παραδοσιακά της σταφύλια και τις μεθόδους προσαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα θετικά αποτελέσματα έχουν επίσης προκύψει από αυτές τις κλιματικές αλλαγές. Οι περιφερειακές περιοχές της Βουργουνδίας, όπως η Tonnerre, βλέπουν νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με τον Morris, το Tonnerre, μια πόλη ανατολικά του Chablis και η προέλευση του ονόματος του αμπελώνα Chablis Montée de Tonnerre Premier Cru θα μπορούσε να αποκτήσει το καθεστώς αυτόνομης ονομασίας. Εν τω μεταξύ, η νότια περιοχή Mâconnais φαίνεται να επηρεάζεται λιγότερο από αυτές τις κλιματικές πιέσεις, προσφέροντας κάποια ελπίδα ότι όλα τα μέρη της Βουργουνδίας δεν είναι εξίσου ευάλωτα.

Συμπληρωματικά, ως προς επίρρωση των κλιματικών ζητημάτων, ο Morris εξέφρασε έντονες απόψεις σχετικά με την αύξηση του κόστους στη δευτερογενή αγορά κρασιού. Συνέστησε στους λάτρεις της Βουργουνδίας να αποφεύγουν να πληρώνουν περισσότερα από τις συνιστώμενες τιμές λιανικής πώλησης, υποδηλώνοντας ότι οι διογκωμένες τιμές της δευτερογενούς αγοράς πλήττουν τους γνήσιους λάτρεις του κρασιού. Το μήνυμα αυτό ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία του για την προώθηση της προσβασιμότητας στα κρασιά της Βουργουνδίας.

Τέλος, εκτός από την υπεράσπιση της προσβασιμότητας της περιοχής, ο Morris διατηρεί βαθιά αφοσίωση στο έργο του ως ιδρυτής του δικτυακού τόπου Jasper Morris Inside Burgundy, όπου δημοσιεύει περίπου 6.000 σημειώσεις γευσιγνωσίας κάθε χρόνο. Παρά τον φόρτο εργασίας, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ικανοποιητικό να παραμένει συνδεδεμένος με τους οινοπαραγωγούς της Βουργουνδίας και συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνογνωσία του. Πρόσφατα απέκτησε τα εκδοτικά δικαιώματα του βιβλίου του Inside Burgundy και διαχειρίζεται προσωπικά τις επανεκδόσεις, με τη δεύτερη έκδοση να βρίσκεται τώρα στην τέταρτη επανεκτύπωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...