Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση κατανάλωσης οίνου στις ΗΠΑ, σε άνοδο τα εκλεκτά κρασιά

Η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του IWSR και του US Navigator. Μεταξύ 2019 και 2024, ο συνολικός όγκος κρασιού στη χώρα μειώθηκε κατά περίπου 15%. Η μείωση αυτή δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα τμήματα ή τις περιοχές, αποκαλύπτοντας μια σύνθετη εικόνα μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων και περιφερειακών τάσεων.

Η πιο αξιοσημείωτη πτώση σημειώθηκε στο τμήμα κρασιού τυποποιημένης τιμής, το οποίο σημείωσε μείωση 22% σε σύγκριση με το 2019. Αντίθετα, τα κρασιά της κατηγορίας super-premium αυτά με τιμές μεταξύ 15,50 και 24,99 δολαρίων αυξήθηκαν κατά περίπου 8% κατά την ίδια περίοδο. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ οι Αμερικανοί αγοράζουν συνολικά λιγότερο κρασί, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για φιάλες υψηλότερης ποιότητας.

Παράλληλα, οι παραδοσιακές πολιτείες κατανάλωσης κρασιού, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε όγκο. Αυτές οι τρεις πολιτείες αντιπροσώπευαν το 37% του εθνικού όγκου κρασιού το 2019, αλλά το μερίδιό τους μειώθηκε στο 34% μέχρι το 2024. Η Φλόριντα σημείωσε την πιο απότομη πτώση με 32%, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη με 28%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι πολιτείες οδηγούν μεγάλο μέρος της εθνικής πτώσης.

Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι ενώ οι συνολικές μερίδες αλκοολούχων ποτών στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες από το 2019 έως το 2024, υπήρξε σαφής μετατόπιση στο τι πίνουν οι άνθρωποι. Οι μερίδες κρασιού μειώθηκαν κατά 30%, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά και τα έτοιμα προς κατανάλωση (RTD) αυξήθηκαν. Η μπύρα σημείωσε επίσης μείωση, γεγονός που υποδεικνύει μια ευρύτερη τάση των καταναλωτών να αλλάζουν κατηγορίες αντί να μειώνουν τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ.

Παρά τις μειώσεις αυτές, ορισμένες περιοχές αντιστρατεύονται την τάση. Στις μεσοδυτικές και δυτικές πολιτείες, όπως το Κεντάκι, το Τενεσί, το Νέο Μεξικό και η Βόρεια Ντακότα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε κατακόρυφα μεταξύ 38% και 65% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η αύξηση έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση των πιο απότομων εθνικών μειώσεων και αναδεικνύει τις αναδυόμενες αγορές για τους οινοπαραγωγούς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το Τέξας ξεχωρίζει ως μια πολιτεία που ηγείται του κινήματος «λιγότερο αλλά καλύτερο». Ενώ η συνολική κατανάλωση κρασιού στο Τέξας μειώθηκε κατά μόλις 9% από το 2019 έως το 2024 λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο η πολιτεία είδε μια σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρασιά super-premium και υψηλότερης τιμής. Η κατανάλωση αυτών των κρασιών αυξήθηκε κατά 25%, με τις φιάλες super-premium να αποτελούν πλέον το 13% όλων των κρασιών που πωλούνται στο Τέξας, από λιγότερο από 10% πριν από πέντε χρόνια.

Συνοψίζοντας, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο για το κρασί στην Αμερική. Οι καταναλωτές απομακρύνονται από επιλογές σε χαμηλότερες τιμές και οι παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές χάνουν έδαφος. Ταυτόχρονα, νέες αγορές αναδύονται και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για premium προϊόντα. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προτιμήσεις και τις περιφερειακές διαφορές, καθώς προσβλέπουν σε μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Η International Wineries for Climate Action (IWCA) δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση 2025, παρουσιάζοντας πόσο γρήγορα αλλάζει ο χάρτης του παγκόσμιου κρασιού μέσα από τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...