Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση κατανάλωσης οίνου στις ΗΠΑ, σε άνοδο τα εκλεκτά κρασιά

Η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του IWSR και του US Navigator. Μεταξύ 2019 και 2024, ο συνολικός όγκος κρασιού στη χώρα μειώθηκε κατά περίπου 15%. Η μείωση αυτή δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα τμήματα ή τις περιοχές, αποκαλύπτοντας μια σύνθετη εικόνα μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων και περιφερειακών τάσεων.

Η πιο αξιοσημείωτη πτώση σημειώθηκε στο τμήμα κρασιού τυποποιημένης τιμής, το οποίο σημείωσε μείωση 22% σε σύγκριση με το 2019. Αντίθετα, τα κρασιά της κατηγορίας super-premium αυτά με τιμές μεταξύ 15,50 και 24,99 δολαρίων αυξήθηκαν κατά περίπου 8% κατά την ίδια περίοδο. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ οι Αμερικανοί αγοράζουν συνολικά λιγότερο κρασί, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για φιάλες υψηλότερης ποιότητας.

Παράλληλα, οι παραδοσιακές πολιτείες κατανάλωσης κρασιού, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε όγκο. Αυτές οι τρεις πολιτείες αντιπροσώπευαν το 37% του εθνικού όγκου κρασιού το 2019, αλλά το μερίδιό τους μειώθηκε στο 34% μέχρι το 2024. Η Φλόριντα σημείωσε την πιο απότομη πτώση με 32%, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη με 28%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι πολιτείες οδηγούν μεγάλο μέρος της εθνικής πτώσης.

Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι ενώ οι συνολικές μερίδες αλκοολούχων ποτών στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες από το 2019 έως το 2024, υπήρξε σαφής μετατόπιση στο τι πίνουν οι άνθρωποι. Οι μερίδες κρασιού μειώθηκαν κατά 30%, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά και τα έτοιμα προς κατανάλωση (RTD) αυξήθηκαν. Η μπύρα σημείωσε επίσης μείωση, γεγονός που υποδεικνύει μια ευρύτερη τάση των καταναλωτών να αλλάζουν κατηγορίες αντί να μειώνουν τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ.

Παρά τις μειώσεις αυτές, ορισμένες περιοχές αντιστρατεύονται την τάση. Στις μεσοδυτικές και δυτικές πολιτείες, όπως το Κεντάκι, το Τενεσί, το Νέο Μεξικό και η Βόρεια Ντακότα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού αυξήθηκε κατακόρυφα μεταξύ 38% και 65% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η αύξηση έχει συμβάλει στην αντιστάθμιση των πιο απότομων εθνικών μειώσεων και αναδεικνύει τις αναδυόμενες αγορές για τους οινοπαραγωγούς.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το Τέξας ξεχωρίζει ως μια πολιτεία που ηγείται του κινήματος «λιγότερο αλλά καλύτερο». Ενώ η συνολική κατανάλωση κρασιού στο Τέξας μειώθηκε κατά μόλις 9% από το 2019 έως το 2024 λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο η πολιτεία είδε μια σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρασιά super-premium και υψηλότερης τιμής. Η κατανάλωση αυτών των κρασιών αυξήθηκε κατά 25%, με τις φιάλες super-premium να αποτελούν πλέον το 13% όλων των κρασιών που πωλούνται στο Τέξας, από λιγότερο από 10% πριν από πέντε χρόνια.

Συνοψίζοντας, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ένα μεταβαλλόμενο τοπίο για το κρασί στην Αμερική. Οι καταναλωτές απομακρύνονται από επιλογές σε χαμηλότερες τιμές και οι παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές χάνουν έδαφος. Ταυτόχρονα, νέες αγορές αναδύονται και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για premium προϊόντα. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παραγωγοί και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προτιμήσεις και τις περιφερειακές διαφορές, καθώς προσβλέπουν σε μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η Καλιφόρνια θα μπορούσε να βιώσει τη μικρότερη συγκομιδή της εδώ και τριάντα χρόνια. Μεταξύ εκριζώσεων, εγκαταλελειμμένων αμπελώνων και...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.