Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ του κρασιού χωρίς αλκοόλ για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Στις 28 Μαρτίου, η Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του αμπελοοινικού τομέα. Το σχέδιο περιλαμβάνει στήριξη για την εμπορία οίνων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και προσπάθειες για την αποσαφήνιση και την τυποποίηση της επισήμανσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σταθερή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2000 και 2019. Οι ανησυχίες για την υγεία, οι αυστηρότεροι νόμοι για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νεότερων καταναλωτών πιστεύεται ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από αυτή την τάση.

Στο Βέλγιο, κοντά στο Σαρλερουά, η Associated Beverage Solutions παράγει κρασιά χωρίς αλκοόλ από το 2018. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την απόσταξη υπό κενό, μια μέθοδο που αφαιρεί το αλκοόλ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περίπου 35°C αντί των συνηθισμένων 90°C- βοηθώντας στη διατήρηση των αρχικών γεύσεων και αρωμάτων του κρασιού. Ωστόσο, η αφαίρεση του αλκοόλ αλλάζει το γευστικό προφίλ, οπότε οι παραγωγοί συχνά προσθέτουν άλλα συστατικά και αρώματα στη συνέχεια για να βελτιώσουν την ισορροπία και την πολυπλοκότητα.

Παράλληλα, ο Benoit Poisson, διευθυντής παραγωγής της Associated Beverage Solutions, δήλωσε ότι η ποιότητα των κρασιών χωρίς αλκοόλ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι περισσότεροι προμηθευτές οινολογικών προϊόντων αναπτύσσουν πλέον συστατικά ειδικά για μη αλκοολούχα κρασιά. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε λευκές και αφρώδεις ποικιλίες, οι οποίες είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν από ό,τι τα κόκκινα ή ροζέ κρασιά λόγω της δομής και του γευστικού τους προφίλ.

Από το 2019, η παραγωγή της Associated Beverage Solutions έχει αυξηθεί από 1,2 εκατομμύρια λίτρα σε 5,3 εκατομμύρια λίτρα το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού τους προέρχεται από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, προτού αποαλκοολοποιηθεί στο Βέλγιο. Τα τελικά προϊόντα πωλούνται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο αγορές που θεωρούνται πιο ανοιχτές στην καινοτομία στο κρασί.

Έπειτα, ο Francis Aguilar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τόνισε ότι η διαδικασία τους επιτυγχάνει σταθερά ένα επίπεδο αλκοόλ 0,0%. Υποστηρίζει σαφέστερα πρότυπα επισήμανσης, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ο όρος «χωρίς αλκοόλ» θα αναφέρεται σε οίνους με αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV) όχι περισσότερο από 0,5%, ενώ ο όρος «0,0%» θα ισχύει μόνο εάν ο ABV δεν υπερβαίνει το 0,05%. Οι οίνοι με την ένδειξη «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη» θα έχουν ΑΒV άνω του 0,5% αλλά τουλάχιστον 30% χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο για την κατηγορία τους πριν από την αποαλκοολούχιση.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης οι ετικέτες αυτών των προϊόντων να περιλαμβάνουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται κατά την αποαλκοολοποίηση.

Ο Poisson πιστεύει ότι το κρασί χωρίς αλκοόλ στηρίζει την ευρύτερη οινοβιομηχανία, επειδή το παραδοσιακό κρασί πρέπει να παραχθεί πριν από την αποαλκοολούχισή του. Αυτό διατηρεί τους αμπελώνες και τους οινοποιούς ενεργούς, ενώ παράλληλα προσθέτει αξία μέσω της καινοτομίας.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους παραδοσιακούς οινοπαραγωγούς, το κρασί χωρίς αλκοόλη κερδίζει τώρα ευρύτερη αποδοχή στον κλάδο. Ο Aguilar εξήγησε ότι ενώ ορισμένοι παραγωγοί ήταν διστακτικοί στην αρχή, θεωρώντας τα κρασιά τους πολύ πολύτιμα για μια τέτοια επεξεργασία πολλοί έχουν αλλάξει την άποψή τους καθώς η ποιότητα έχει βελτιωθεί.

Πέρα από την προώθηση μη αλκοολούχων επιλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης μέτρα για τη διαχείριση της υπερπαραγωγής στον τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διευκόλυνση της απομάκρυνσης των ανεπιθύμητων αμπελιών ή των πράσινων σταφυλιών πριν από τη συγκομιδή και η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις άδειες αναφύτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μια ανησυχία για τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με δασμό 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά, εάν η ΕΕ επέβαλε δασμούς στο αμερικανικό μπέρμπον. Παρόλο που η Ιταλία και η Γαλλία αντέδρασαν στους αντίποινα δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Συνοψίζοντας, καθώς η ευρωπαϊκή οινοβιομηχανία προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και στις πιέσεις της αγοράς, οι Βρυξέλλες στοιχηματίζουν ότι η καινοτομία, ιδίως στα προϊόντα χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσει το μέλλον της χωρίς να εγκαταλείψει τις ρίζες της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...