Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ του κρασιού χωρίς αλκοόλ για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Στις 28 Μαρτίου, η Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο σχέδιο δράσης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του αμπελοοινικού τομέα. Το σχέδιο περιλαμβάνει στήριξη για την εμπορία οίνων με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και προσπάθειες για την αποσαφήνιση και την τυποποίηση της επισήμανσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη σταθερή μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2000 και 2019. Οι ανησυχίες για την υγεία, οι αυστηρότεροι νόμοι για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των νεότερων καταναλωτών πιστεύεται ότι αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από αυτή την τάση.

Στο Βέλγιο, κοντά στο Σαρλερουά, η Associated Beverage Solutions παράγει κρασιά χωρίς αλκοόλ από το 2018. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την απόσταξη υπό κενό, μια μέθοδο που αφαιρεί το αλκοόλ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περίπου 35°C αντί των συνηθισμένων 90°C- βοηθώντας στη διατήρηση των αρχικών γεύσεων και αρωμάτων του κρασιού. Ωστόσο, η αφαίρεση του αλκοόλ αλλάζει το γευστικό προφίλ, οπότε οι παραγωγοί συχνά προσθέτουν άλλα συστατικά και αρώματα στη συνέχεια για να βελτιώσουν την ισορροπία και την πολυπλοκότητα.

Παράλληλα, ο Benoit Poisson, διευθυντής παραγωγής της Associated Beverage Solutions, δήλωσε ότι η ποιότητα των κρασιών χωρίς αλκοόλ έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι περισσότεροι προμηθευτές οινολογικών προϊόντων αναπτύσσουν πλέον συστατικά ειδικά για μη αλκοολούχα κρασιά. Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε λευκές και αφρώδεις ποικιλίες, οι οποίες είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν από ό,τι τα κόκκινα ή ροζέ κρασιά λόγω της δομής και του γευστικού τους προφίλ.

Από το 2019, η παραγωγή της Associated Beverage Solutions έχει αυξηθεί από 1,2 εκατομμύρια λίτρα σε 5,3 εκατομμύρια λίτρα το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού τους προέρχεται από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, προτού αποαλκοολοποιηθεί στο Βέλγιο. Τα τελικά προϊόντα πωλούνται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο αγορές που θεωρούνται πιο ανοιχτές στην καινοτομία στο κρασί.

Έπειτα, ο Francis Aguilar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τόνισε ότι η διαδικασία τους επιτυγχάνει σταθερά ένα επίπεδο αλκοόλ 0,0%. Υποστηρίζει σαφέστερα πρότυπα επισήμανσης, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ο όρος «χωρίς αλκοόλ» θα αναφέρεται σε οίνους με αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV) όχι περισσότερο από 0,5%, ενώ ο όρος «0,0%» θα ισχύει μόνο εάν ο ABV δεν υπερβαίνει το 0,05%. Οι οίνοι με την ένδειξη «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη» θα έχουν ΑΒV άνω του 0,5% αλλά τουλάχιστον 30% χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο για την κατηγορία τους πριν από την αποαλκοολούχιση.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης οι ετικέτες αυτών των προϊόντων να περιλαμβάνουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά και τις μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται κατά την αποαλκοολοποίηση.

Ο Poisson πιστεύει ότι το κρασί χωρίς αλκοόλ στηρίζει την ευρύτερη οινοβιομηχανία, επειδή το παραδοσιακό κρασί πρέπει να παραχθεί πριν από την αποαλκοολούχισή του. Αυτό διατηρεί τους αμπελώνες και τους οινοποιούς ενεργούς, ενώ παράλληλα προσθέτει αξία μέσω της καινοτομίας.

Αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους παραδοσιακούς οινοπαραγωγούς, το κρασί χωρίς αλκοόλη κερδίζει τώρα ευρύτερη αποδοχή στον κλάδο. Ο Aguilar εξήγησε ότι ενώ ορισμένοι παραγωγοί ήταν διστακτικοί στην αρχή, θεωρώντας τα κρασιά τους πολύ πολύτιμα για μια τέτοια επεξεργασία πολλοί έχουν αλλάξει την άποψή τους καθώς η ποιότητα έχει βελτιωθεί.

Πέρα από την προώθηση μη αλκοολούχων επιλογών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης μέτρα για τη διαχείριση της υπερπαραγωγής στον τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διευκόλυνση της απομάκρυνσης των ανεπιθύμητων αμπελιών ή των πράσινων σταφυλιών πριν από τη συγκομιδή και η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις άδειες αναφύτευσης.

Εν τω μεταξύ, οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μια ανησυχία για τους Ευρωπαίους οινοπαραγωγούς. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει με δασμό 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά, εάν η ΕΕ επέβαλε δασμούς στο αμερικανικό μπέρμπον. Παρόλο που η Ιταλία και η Γαλλία αντέδρασαν στους αντίποινα δασμούς στο αμερικανικό ουίσκι, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

Συνοψίζοντας, καθώς η ευρωπαϊκή οινοβιομηχανία προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και στις πιέσεις της αγοράς, οι Βρυξέλλες στοιχηματίζουν ότι η καινοτομία, ιδίως στα προϊόντα χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσει το μέλλον της χωρίς να εγκαταλείψει τις ρίζες της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...