Αξιωματούχοι στην Κίνα αφήνουν να εννοηθεί ότι τα κρασιά και άλλα αγαθά της ΕΕ θα μπορούσαν να πληγούν με τιμωρητικούς εισαγωγικούς δασμούς, εν αναμονή των αποτελεσμάτων πληθώρας ερευνών που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιθανές κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Μια προειδοποίηση σε έναν κινεζικό λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης με στενούς δεσμούς με κρατικά μέσα ενημέρωσης περιελάμβανε έναν νομικό εμπειρογνώμονα κατανόμαζε το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως δύο γεωργικούς τομείς που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτή η προειδοποίηση αναφέρθηκε επίσης από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ στο X, πρώην Twitter. Σε μια δήλωση τύπου στις 18 Μαΐου, το Επιμελητήριο είπε ότι ενημερώθηκε ότι η Κίνα έχει «επαρκή αντίμετρα στη διάθεσή της», εάν η ΕΕ συνεχίσει τις ενέργειές της. Είναι ένδειξη τεταμένων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και έρχεται καθώς η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει μια έρευνα για πιθανές κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα ανακοίνωσε μια επίσημη έρευνα αντιντάμπινγκ σε μπράντι που εισάγεται από την ΕΕ.
Βαρύ το πλήγμα
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρασιού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της σύγκρουσης ζυθοποιίας. Με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία να είναι οι κύριοι εξαγωγείς στην Κίνα, το διακύβευμα είναι υψηλό. Η Γαλλία, ειδικότερα, είναι βαρύς σε αυτόν τον τομέα, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ στην Κίνα. Αν και οι κινεζικές εισαγωγές κρασιού της ΕΕ έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, η αγορά παραμένει σημαντική. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα κρασιά της ΕΕ αποτελούσαν σχεδόν το 70% των συνολικών εισαγωγών κρασιού της Κίνας πέρυσι, ύψους άνω των 777 εκατ.δολαρίων ΗΠΑ.
Οι επιπτώσεις των πιθανών κινεζικών δασμών ή περιορισμών σε αυτές τις εξαγωγές είναι σημαντικές. Ένα εμπόριο κρασιού 800 εκατ. δολαρίων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές, θέτοντας σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης αμέτρητων αμπελουργών και συναφών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Για τη Γαλλία, μια χώρα συνώνυμη με το εκλεκτό κρασί, αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτιστικό ζήτημα. Σημειωτέον, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τις γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών σε αξία το 2023, πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η γαλλική υπηρεσία εξαγωγής κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών FEVS ανέφερε ότι οι αποστολές στην Κίνα έφτασαν σχεδόν το 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, αν και μειωμένες κατά 6,2% σε σύγκριση με το 2022.
Το κρασί δεν είναι ο μόνος κλάδος που κινδυνεύει. Η γαλακτοβιομηχανία, μια άλλη κρίσιμη εξαγωγική αγορά για την ΕΕ, ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί. Τα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Κίνα, το οποίο εκτιμάται για την ποιότητα και την ποικιλία τους. Οποιαδήποτε κίνηση της Κίνας να επιβάλει δασμούς ή περιορισμούς θα μπορούσε να έχει ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας τα πάντα, από το τυρί μέχρι το γάλα σε σκόνη.
Ο κλάδος των αερομεταφορών, που ήδη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, αντιμετωπίζει πρόσθετη αβεβαιότητα. Οι ευρωπαϊκές αεροδιαστημικές εταιρείες είναι εδώ και καιρό βασικοί παίκτες στην κινεζική αγορά. Τα αντίποινα θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτή τη δυναμική, επηρεάζοντας δυνητικά τόσο τις αεροπορικές υπηρεσίες επιβατών όσο και εμπορευμάτων. Η διασυνδεδεμένη φύση της παγκόσμιας αεροπορίας σημαίνει ότι οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η τρέχουσα κατάσταση έχει τις ρίζες της σε μια σειρά ερευνών της ΕΕ σε κινεζικές εταιρείες, εστιάζοντας σε τομείς όπως ο σιδηροδρομικός εξοπλισμός, τα ηλιακά πάνελ και η τεχνολογία ασφαλείας. Αυτές οι έρευνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επιβολή νέων κανονισμών για τις ξένες επιδοτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ.
Το κρασί στόχος σε προηγούμενες εμπορικές διαφορές
Έχουν περάσει μόνο δύο μήνες από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τους πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές αυστραλιανών εμφιαλωμένων κρασιών.
Οι δασμοί ήταν πάνω από 200% σε ορισμένες περιπτώσεις και η πολιτική ουσιαστικά κλείδωσε τα αυστραλιανά οινοποιεία από την κινεζική αγορά. Πριν από αυτό, ορισμένα ευρωπαϊκά κρασιά είχαν τεθεί στο στόχαστρο με υψηλότερους δασμούς από τις ΗΠΑ, σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στον ευρωπαϊκό αεροδιαστημικό όμιλο Airbus.
Οι φορείς της οινοβιομηχανίας έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές δεν πρέπει να τιμωρούνται ως μέρος εμπορικών διαφορών σε άλλους τομείς.
Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Οίνου -CEEV δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ένα μανιφέστο για το μέλλον του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Υπογράμμισε τις γεωπολιτικές διαμάχες ως παράγοντα που συμβάλλει στην αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο κρασιού.
Ανέφερε επίσης ότι οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ έφτασαν τα 17,9 δισ. ευρώ παγκοσμίως το 2022-2023, από 3,9 δισ. ευρώ το 2004-2005.
Πηγή: Vinetur, Decanter, Bloomberg