Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η δεξιά…πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου αντιστέκεται στα κρασιά χαμηλού αλκοόλ

Η δεξιά πτέρυγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να ηγείται της «μάχης ταυτότητας» ενάντια στην πίεση της ΕΕ για περισσότερα κρασιά χωρίς και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Ο φόβος είναι ότι η προώθηση εναλλακτικών επιλογών, όπως τα κρασιά χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα μπορούσανε να απειλήσουν τις παραδοσιακές αξίες του κρασιού. Αλλά ακόμη και οι πιο διστακτικές πρωτεύουσες της ΕΕ ενδίδουν στην αυξανόμενη τάση.

Η Επιτροπή Γεωργίας του κοινοβουλίου (AGRI) συζήτησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου τις προτάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου που έχει συγκροτηθεί  για την πολιτική του κρασιού για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη βιομηχανία. Με την κατανάλωση κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, το φόρουμ παρουσίασε μια σειρά από συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης των κανόνων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πώλησης κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για την αξιοποίηση μιας αναπτυσσόμενης αγοράς εντός και εκτός της Ένωσης.

Ωστόσο, για τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Gilles Pennelle των Patriots for Europe (PfE), η προώθηση του «χωρίς αλκοόλ κρασί» δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα του κλάδου, επιμένοντας ότι η «υγιεινή ιδεολογία» θέλει να καταστρέψει έναν «τρόπο ζωής».  Στο ίδιο μήκος και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σελίν Ιμάρ του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία αναφέρθηκε στις «υπερβολικές ανησυχίες για την υγεία» και στις αιτιάσεις ότι «ακόμη και ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».

Ωστόσο, οι πρωτεύουσες της ΕΕ γίνονται πρακτικές και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών παρά τον παραδοσιακό λόγο εντός του Κοινοβουλίου.Για παράδειγμα, η ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση υπέγραψε ένα διάταγμα τον Δεκέμβριο που επιτρέπει στα κρασιά με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ να χαρακτηρίζονται ως «αποαλκοολισμένα» και σε εκείνα μεταξύ 0,5% και 8,5% ως «μερικώς αποαλκοολισμένα», παρά τις αναφορές του υπουργού Γεωργίας της χώρας Francesco Lollobrigida τον Απρίλιο στην έκθεση Vinitaly «Ας το κάνουμε χωρίς αλκοόλ, αλλά ας μην το λέμε κρασί».

Η ΕΕ είχε ήδη αναγνωρίσει αυτούς τους δύο όρους στη μεταρρύθμιση του 2021 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το 2023, αλλά η Ιταλία δεν είχε ακόμη εφαρμόσει το μέτρο. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα του κρασιού στην ΕΕ. Μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις είναι η δυνατότητα πιστοποίησης των αποαλκοολωμένων οίνων ως «βιολογικών», κάτι που θα ανοίξει νέες αγορές και ευκαιρίες για τους παραγωγούς που παράγουν κρασιά χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Valpolicella και το γιορτάζει με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινά από το Παρίσι.

REPORTS

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να...

REPORTS

Θέλοντας να κατευνάσει τα αγροτικά συνδικάτα παρά τις πολιτικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας François Bayrou ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε...

REPORTS

Η Σουηδία εισήγαγε 94,6 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας μείωση 6,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...