Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εναλλακτικές στο Pinot Noir και το Chardonnay αναζητά η Βουργουνδία

Οι παραγωγοί στη Βουργουνδία σήμερα υιοθετούν ιδέες στη προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία, παγετός), αυτή τη βδομάδα διέρρευσε ότι η αμπελοοινική περιοχή ψάχνει εναλλακτικές για το Pinot Noir και το Chardonnay στην περιοχή Côte d’Or.

Ο Frédéric Barnier, αντιπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του BIVB (οργανισμός εμπορίας κρασιού της Βουργουνδίας), δήλωσε στη γαλλική υπηρεσία ειδήσεων France3 ότι η ομάδα του είχε ήδη κατάλογο επίλεκτων υποψηφίων ποικιλιών.

“Έχουμε ήδη στη διάθεσή μας κατάλογο 20 επίλεκτων ποικιλιών, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε”, ανέφερε. “Εξετάζουμε το Pinot, αλλά όχι μόνο. Ερευνούμε επίσης και άλλες γειτονικές ποικιλίες που θα μπορούσαν να είναι και ξένες […] Τώρα πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις.”

Πιθανές γειτονικές ποικιλίες περιλαμβάνουν εκείνες στην περιοχή Yonne, το αποθετήριο ορισμένων από τις πιο δροσερές περιοχές της Βουργουνδίας: Το Chablis και την Irancy. Δύο σπάνιες ποικιλίες από την περιοχή- και οι δύο απόγονοι του Pinot Noir – είναι αμφιλεγόμενες. Είναι το λευκό Roublot και το ερυθρό Cesar.

Ποικιλίες με περιορισμένο δυναμικό όσον αφορά την ποσότητα σακχάρων, πιο πολύ οξύτητα, θα μπορούσε επίσης να είναι ενδιαφέρουσα μια δοκιμή», δήλωσε ο αμπελογράφος Jean-Michel Boursiquot.

Η France3 επίσης ανέφερε πιθανότητες που συμπεριλαμβάνουν το Savagnin του Jura του οποίου η «ισορροπία και η πιθανή οξύτητα θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα», όσο οι ποικιλίες «Syrah, Nebbiolo και Ξινόμαυρο ήταν υπό διερεύνηση. Το κανάλι υπέδειξε ότι σήμερα, μόνο το 5% της αμπελουργικής επιφάνειας επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για δοκιμαστικούς σκοπούς.

Επιπλέον, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται σήμερα στην επιλογή του υποκειμένου αμπέλου. Δεδομένου ότι το 95 τοις εκατό των αμπελώνων της Βουργουνδίας βρίσκονται σε ένα από τα πέντε μόνο υποκείμενα, το BIVB λέει ότι επιθυμεί να αυξήσει την ποικιλομορφία, ενώ εξετάζει επίσης τη δυνατότητα των δοκιμαστικών υποκειμένων που ευνοούν τις σκληρότερες κλιματικές συνθήκες ή/και την αντοχή σε ορισμένες ασθένειες.

Έχουν προταθεί μέχρι και 20 νέα υποκείμενα (14 από τα οποία ταξινομούνται ως «ευνοϊκά») παράλληλα με προσαρμοσμένες αμπελουργικές μεθόδους (εναλλακτικά κλαδέματος και αργότερα χρόνος κλαδέματος).

Η δοκιμή των νέων σταφυλιών, ωστόσο, ακολουθεί επίσης ένα γενικό πρότυπο σε όλη τη Γαλλία. Το Bordeaux έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει νέες ποικιλίες ενώ έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές φυτεύσεις ξένων σταφυλιών στα νότια της χώρας.

 

Με στοιχεία από wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....