Του Γιώργου Λαμπίρη
«Στο χρονικό διάστημα που ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη καταστροφή», επισημαίνει σχετικά ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού. «Βεβαίως έχουμε επωφεληθεί από τις ενισχύσεις του κράτους όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ λάβαμε πρόσφατα και ένα δάνειο για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Η αγορά ξεκίνησε να πλήττεται από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ακολούθησε ο αντικαπνιστικός νόμος και η αραίωση των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα λόγω του Covid-19 σε συνδυασμό με την διακοπή λειτουργίας της εστίασης. Σημαντικό ήταν το πλήγμα που δεχτήκαμε και από τη συρρίκνωση του τουριστικού ρεύματος πανελλαδικά».
Ο Γιώργος Φουντούλης στέκεται επίσης στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του 2019 επισκέφθηκαν το οινοποιείο 13.000 άτομα, ενώ στη διάρκεια του 2020 πέρασαν από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού μόλις 24 άτομα.
Αναστολή σημαντικού μέρους παραγγελιών προς εξαγωγή
Στον τομέα των εξαγωγών σημαντικό μέρος των παραγγελιών που είχε λάβει το Vaeni ανεστάλησαν, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής του περί τα 7 κοντέινερ που προορίζονταν τον περσινό Φεβρουάριο για αποστολή στο εξωτερικό – με εξαίρεση ένα που εστάλη στη Λευκορωσία – δεν ταξίδεψαν ποτέ. «Έτσι, ενώ κάθε χρόνο αποστέλλουμε περισσότερα από 30 κοντέινερ στο εξωτερικό, φέτος δεν στείλαμε κανένα». Ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγωγές είναι σύμφωνα με τον κύριο Φουντούλη αφενός τα περιοριστικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο αλλά και η ιδιαιτερότητα αγορών στις οποίες απευθύνεται, όπως για παράδειγμα αυτή της Κίνας. Οι συνολικές απώλειες για τον Συνεταιρισμό σε επίπεδο πωλήσεων εντός του 2020 ανήλθαν στα 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι καταστατικά να παραλάβουμε το σύνολο της παραγωγής σταφυλιών, κάτι που πράξαμε. Αυτή τη στιγμή τα σταφύλια που παραλάβαμε κατά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έχουν οινοποιηθεί και παραμένουν στις δεξαμενές. Σε περίπτωση που δεν γίνει η απόσταξη κρίσης φέτος, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τρύγο, κάτι που ισχύει για τους περισσότερους συνεταιρισμούς. Εν αντιθέσει με εμάς, ο ιδιώτης θα παραλάβει ό,τι ποσότητες θελήσει, ενώ εμείς πληρώσαμε με βάση τις τιμές του 2019».
«Εάν δεν γίνει η απόσταξη κρίσης, δεν θα παραλάβουμε τρύγο»
Ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού τονίζει ότι στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η απόσταξη κρίσης για τη φετινή χρονιά, «δεν θα παραλάβουμε τρύγο, διότι δεν έχουμε χώρο να δημιουργήσουμε επιπλέον αποθέματα. Είμαστε γεμάτοι κρασί. Η απόσταξη κρίσης θα μας βοηθήσει να αποπληρώσουμε την περσινή παραγωγή, η οποία παραμένει ανεξόφλητη. Σε κάθε περίπτωση διακρατήθηκαν ποσότητες ξινόμαυρου σε επίπεδο αποθεμάτων, λόγω του ότι επιδέχεται παλαίωσης. Φέτος ενδέχεται να χρειαστεί να πάμε σε απόσταξη κρίσης ακόμα και με τριπλάσιες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα επισκέφθηκε το οινοποιείο της Νάουσας ο Υπουργός κ Σπήλιος Λιβανός με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ Βεζυρόπουλο. Από πλευράς της διοίκησης του Συνεταιρισμού ζητήθηκε η υλοποίηση της απόσταξης κρίσης, η ενίσχυση των αμπελουργών μέσω των διατάξεων του άρθρου 21 του ΠΑΑ, με εφάπαξ ποσό ανά στρέμμα, η ενεργοποίηση του πράσινου τρύγου και η δίκαιη κατανομή στις άδειες φύτευσης, όπου τα κριτήρια που θα θεσπιστούν θα συνυπολογίζουν και τους μικρότερους παραγωγούς και όχι μόνο τους μεγάλους.
Ο Συνεταιρισμός σε αριθμούς
Μέλη: 200
Συνεργαζόμενοι παραγωγοί συνολικά: >550
Απώλειες πωλήσεων το 2020: 2,5 εκατ. ευρώ
Τιμή στο ξινόμαυρο: 0,63 ευρώ
Ποσότητα απόσταξης κρίσης 2020: 570 τόνοι
Συνολική ποσότητα παραγωγής 2020: 2.500 τόνοι