Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αμερικανική κατανάλωση κρασιού πέφτει κατά 6%, με την μείωση να οφείλεται στην νέα γενιά

Την Τετάρτη, 23 Απριλίου 2025, δημοσιεύτηκε έκθεση με τίτλο «Ανάλυση της αμερικανικής αγοράς κρασιού» και η ανάλυση περιλαμβάνει: την κατάσταση των αμπελώνων το 2024, την εξέλιξη, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές.

Η μελέτη προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση των βασικών μεγεθών από το 2024, συγκρίνοντας τα με τα δεδομένα του 2023, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί τις προβλέψεις για τους παραγωγούς, τους διανομείς και τους εξαγωγείς. Σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη αγορά κρασιού στον κόσμο από άποψη αξίας, το έτος 2024 χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης, απότομη μείωση της εγχώριας παραγωγής και άνισα αποτελέσματα στο διεθνές εμπόριο.

Η συνολική κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά περίπου 6%, φθάνοντας τα 33,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση αυτή μείωσε επίσης την κατά κεφαλήν κατανάλωση από 4,7 σε 4,5 λίτρα. Η έκθεση αποδίδει την πτώση σε διάφορους παράγοντες, όπως η γήρανση της καταναλωτικής βάσης, η αδύναμη δέσμευση των νέων ενηλίκων, η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία, οι υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από εναλλακτικές λύσεις, όπως τα έτοιμα προς κατανάλωση κοκτέιλ, η βιοτεχνική μπύρα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα, η παραγωγή οίνου μειώθηκε πιο απότομα, κατά 17,2% σε σύγκριση με το 2023, με εκτιμώμενο σύνολο 21,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μικρότερη συγκομιδή σταφυλιών στην Καλιφόρνια, όπου οι καλλιεργητές αντιμετώπισαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μείωσαν σκόπιμα τις αποδόσεις ως απάντηση στην υπερπροσφορά και την αποδυνάμωση της ζήτησης. Η έκταση των αμπελώνων μειώθηκε επίσης ελαφρώς και διαμορφώθηκε σε 385.000 εκτάρια. Ο συνολικός αριθμός των οινοποιείων μειώθηκε ελαφρά, κυρίως λόγω του κλεισίματος εικονικών εμπορικών σημάτων, ενώ ο αριθμός των φυσικών οινοποιείων με ομοσπονδιακή άδεια παρέμεινε σταθερός.

Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο δείχνουν ότι οι εισαγωγές κρασιού παρέμειναν σταθερές στα 1,226 δισεκατομμύρια λίτρα, αλλά αυξήθηκαν σε αξία κατά 1,6%, φθάνοντας σε πάνω από 6,78 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση της αξίας οφείλεται στην υψηλότερη ζήτηση για εμφιαλωμένα και αφρώδη κρασιά, ιδίως από τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες μαζί αντιπροσώπευαν το 70% της συνολικής αξίας των εισαγωγών. Οι εξαγωγές κρασιού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10% σε όγκο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), αλλά η αξία των εξαγωγών μόλις που ξεπέρασε τα 1,24 δισ. δολάρια, λόγω της χαμηλότερης μέσης τιμής ανά λίτρο. Βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί ήταν ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν συνεχεία, η έκθεση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αλλαγή γενιάς στην κατανάλωση κρασιού. Οι Baby Boomers, που αποτελούσαν επί μακρόν τον πυρήνα της αγοράς κρασιού, μειώνουν τις αγορές τους, ενώ η γενιά Z αντιπροσωπεύει μόλις το 7% των τακτικών καταναλωτών κρασιού. Οι Millennials δείχνουν μεγαλύτερο άνοιγμα στον πειραματισμό με διαφορετικά κρασιά και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ποιότητα, αλλά τείνουν να καταναλώνουν κρασί λιγότερο συχνά και να επιδεικνύουν μικρότερη αφοσίωση στις μάρκες. Οι ευρύτερες τάσεις για μετριοπάθεια και οικονομική επιφυλακτικότητα ωθούν επίσης ορισμένους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή να επιλέξουν επιλογές με λιγότερο αλκοόλ.

Τα πλεονάζοντα αποθέματα παραμένουν μια σημαντική πρόκληση. Η προηγούμενη υπερπαραγωγή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, οδήγησε σε αποθεματοποίηση, εκπτώσεις τιμών και μειώσεις της συγκομιδής. Ορισμένα οινοποιεία έχουν προβεί σε στρατηγικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιέσεις. Παρά την πλεονάζουσα προσφορά, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τα οινοποιεία αυξήθηκε ελαφρώς το 2024, αν και η αύξηση αυτή δεν αντιστάθμισε τις απώλειες σε τμήματα οίνων χαμηλότερου κόστους.

Τα αποστάγματα κρασιά, τα οποία αποτελούν το 85% του συνολικού όγκου, παρουσίασαν την πιο έντονη μείωση των πωλήσεων. Οι λευκοί και ροζέ οίνοι παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι αφρώδεις οίνοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί, υποστηριζόμενοι από την αύξηση των εισαγωγών κατά 11%. Το λιανικό εμπόριο εκτός εμπορίου εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πωλήσεις κρασιού, αλλά οι πωλήσεις στο εμπόριο σε μπαρ και εστιατόρια αυξήθηκαν κατά 7,5%, γεγονός που υποδηλώνει μια ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Συνοψίζοντας, με ορίζοντα το 2025, η έκθεση προβλέπει σταθεροποίηση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία. Οι πωλήσεις κρασιού σε όγκο αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, με την αύξηση της αξίας να περιορίζεται στα premium τμήματα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αμπελοοινικός κλάδος των ΗΠΑ υφίσταται διαρθρωτικό μετασχηματισμό, ο οποίος οφείλεται στις δημογραφικές αλλαγές, στον ανταγωνισμό από τα εναλλακτικά ποτά και στις νέες απαιτήσεις για βιωσιμότητα. Ο τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί σημαντικά προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αμερικανοί αξιωματούχοι εμπορίου έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 24 Nοεμβρίου για συναντήσεις με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι δύο...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...