Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε νέες κινητοποιήσεις οι αμπελουργοί του Μπορντό για τα αποθέματα

Η Ένωση Αμπελουργών του Μπορντό προχωρά για δεύτερη φορά σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου διαμαρτυρόμενοι για τις πιέσεις που δέχονται οι αμπελουργοί στην περιοχή, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου προγραμματίζουν συνάντηση τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας για να απαιτήσουν δραστικά μέτρα.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων (FDSEA 33) και των Young Farmers (JA) πρόκειται να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της νομαρχίας στο κέντρο του Μπορντό αυτή την εβδομάδα για να ασκήσουν πίεση στον Υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από μια απεργία στις 6 Δεκεμβρίου που είδε τους αμπελουργούς να διαδηλώνουν στο κέντρο του Μπορντό απαιτώντας δράση για να τους βοηθήσουν να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση, ιδίως για κρασιά γενικού επιπέδου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν περίπου 1.500 αμπελουργοί, αν και η νομαρχία ανέφερε 700 άτομα.

Οι αμπελουργοί ζητούν οικονομική βοήθεια για τρεις βασικούς τομείς την αποθήκευση κρασιών που δεν έχουν βρει αγοραστές, την απόσταξη ληγμένων κρασιών και την ενίσχυση για την εκρίζωση των αμπελιών, καθώς και την αναβολή δανείων που ήταν εγγυημένα από το κράτος αλλά είναι πλέον ληξιπρόθεσμα.

Ο Joël Boueilh, ο νέος πρόεδρος των Vignerons Coopérateurs de France δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι αμπελώνες πρέπει να προσαρμοστούν στις προσδοκίες των καταναλωτών. «Υποφέρουμε από έλλειψη κατανόησης των προσδοκιών και των επιθυμιών των καταναλωτών», είπε. «Έχουμε πολύ συχνά συλλογιστεί με το μάτι της παραγωγής, χωρίς να ανησυχούμε για το ποιος πίνει τα κρασιά μας, πότε, πώς: στο τραπέζι; ως απεριτίφ;»

Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η σοδειά το 2021 μειώθηκε κατά 25% και ωστόσο «δεν μας τελείωσε το κρασί».

«Το 2022 είχαμε μια κανονική συγκομιδή. Και τώρα όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν παράγουμε κανονικά φέτος», φέρεται να είπε.

Ο Boueilh θέλει επίσης μια αλλαγή στους κανονισμούς για να επιτραπεί η δημιουργία οργανώσεων παραγωγών στην αμπελοκαλλιέργεια, οι οποίες θα επιτρέψουν στους Vignerons να συγκεντρώνουν πόρους.

Επί του παρόντος, δεν επιτρέπεται στους καλλιεργητές να αποζημιωθούν για την εκρίζωση των αμπελιών και δεν επιτρέπεται να αφήσουν τη γη τους να γίνει αγρανάπαυση ή να μετατραπεί σε άλλες χρήσεις, αλλά θέλουν η ΕΕ και η γαλλική κυβέρνηση να το χρηματοδοτήσουν. Ο νέος επικεφαλής της CIVB, Allan Sichel, δήλωσε ότι υποστήριξε το αμφιλεγόμενο σχέδιο αμπέλου, καλώντας την κυβέρνηση για οικονομική στήριξη για την εκρίζωση του 10% των αμπελώνων της περιοχής.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους συνεταιρισμούς Vignerons φοβούνται ότι αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τους παραγωγούς και τους αμπελώνες που έχουν μείνει πίσω και να κοστίσει σε μικρές ονομασίες την προβολή τους στην αγορά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έρευνα του Γεωργικού Επιμελητηρίου της Gironde διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις αμπελουργούς είπε ότι ήταν «σε δύσκολη θέση», με το 25% να θέλει να εκριζώσει τα αμπέλια του και να προχωρήσει σε γεωργικά προϊόντα όπως ελιές και φουντούκια.

Η απογραφή οργανώθηκε για να διαπιστωθεί η έκταση της κρίσης που έπληξε τον αμπελώνα του Μπορντό μετά τις διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο, ανέφερε ένα δελτίο τύπου από το Γεωργικό Επιμελητήριο.

«Το τμήμα έχει περίπου 4.000 χειριστές με κύρια δραστηριότητα την αμπελουργία. 1.320 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες», φέρεται να είπε ο Τιερί Μαζέ, γενικός διευθυντής του Γεωργικού Επιμελητηρίου της Gironde.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη φιλοξενεί μια ξεχωριστή ιδιωτική συνάντηση με τίτλο “The Messinia Terroir...

REPORTS

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's ανακοίνωσε την πώληση κρασιών Château Lafite αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από δύο κελάρια που ανήκουν σε ένα μέλος της οικογένειας...

REPORTS

Η τέχνη του sabrage, του ανοίγματος μιας φιάλης σαμπάνιας με σπαθί, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεαματική κίνηση... είναι μια παράδοση που γεννήθηκε...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

REPORTS

Η οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Iter Vitis, πιστοποιημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στην κατηγορία «Νέα Οινοποιός που επενδύει στη...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...