Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η άρδευση των αμπελώνων γίνεται προτεραιότητα για το Côtes-du-Rhône

Απαραίτητη η υιοθέτηση στρατηγικής άρδευσης

Αντιμέτωποι με το «επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της εξασφάλισης εισοδήματος», οι λύσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της τιμής των κρασιών και τις καλύτερες αποδόσεις, ισχυρίστηκε ο Denis Guthmuller, νέος πρόεδρος της οργάνωσης αμπελουργών Côtes du Rhône, στις 27 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. Για να υποστηρίξει τις πωλήσεις  των AOC Côtes-du-Rhône και Côtes-du-Rhône Village ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει ότι το 70% των αμπελώνων του είναι πιστοποιημένα βιολογικά ή / και υψηλή περιβαλλοντική αξία / HVE έως το 2025. Για να επιτευχθεί το δυναμικό παραγωγής ,ο Guthmuller δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση στο νερό.

 

Λόγω της επαναλαμβανόμενης πίεσης του νερού, «θα χρειαστούν 10 χρόνια για να καθιερωθούν νέες φυτεύσεις, σε σύγκριση με 4 έως 5 χρόνια στο παρελθόν», ισχυρίζεται ο Denis Guthmuller.

 

Ως αμπελουργός βιολογικής καλλιέργειας, ισχυρίζεται ότι υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για νερό. Οι καλοκαιρινές ξηρασίες έχουν επαναληφθεί και επηρεάζουν την απόδοση του κρασιού, με την κλιματική αλλαγή να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα σε επίπεδο εκμετάλλευσης. Έχει κατέστη σαφές ότι οι βροχοπτώσεις πλέον  καθυστερούν, συχνά μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όταν ένα έλλειμμα στο νερό διαρκεί δυνητικά από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, τα παλαιότερα αμπέλια μπορούν να το αντέξουν, αλλά τα νεότερα αμπέλια υπόκεινται σε σημαντική πίεση. Για την επίλυση του προβλήματος της ξηρασίας, η βιομηχανία παρακολουθεί στενά και αναμένει τα περιφερειακά αρδευτικά έργα. Καθώς το νερό είναι συλλογικός πόρος, οι χρήστες του πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ως κοινή ιδιοκτησία χρησιμοποιείται σωστά, προειδοποίησε ο Guthmuller. Πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή  η άρδευση χρησιμοποιείται με τρόπο πολύ εμπειρικό. Χρειάζεται μια στρατηγική που να ποικίλλει ανάλογα με τις τοποθεσίες αμπελώνων.

Φωτογραφία: Syndicat Général des Vignerons des Côtes du Rhône

Φωτογραφία: Côtes-du-rhône-villages — Wikipédia (wikipedia.org)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.