Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζύμες, μια ιστορία επιστήμης και τέχνης για το κρασί

Χωρίς τους ζυμομύκητες, το σταφύλι δεν θα μπορούσε να γίνει κρασί. Στο σταφύλι υπάρχουν διάφορα είδη ζυμομυκήτων, το στέλεχος όμως που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι του είδους Saccharomyces Cerevisiae.

Τα τελευταία χρόνια έχουν απομονωθεί και έχουν αποδειχθεί ενδιαφέροντα οινολογικά και άλλα στελέχη ζυμών, όπως για παράδειγμα η Torulaspora delbrueckii. Τα επιλεγμένα στελέχη, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και «εμβολιάζονται» στη δεξαμενή προς ζύμωση, υπερισχύουν των άλλων έτσι ώστε η ζύμωση να διεξαχθεί σωστά και να παραχθούν τα επιθυμητά αρώματα.

Οι ζύμες αυτές, όταν βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες πολλαπλασιάζονται και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η αλκοολική ζύμωση. Όσο πιο πολλά σάκχαρα έχουν τα σταφύλια, τόσο πιο πολύ το αλκοόλ που θα παράγουν οι ζύμες.

Ενώ το σταφύλι φυσικά περιέχει αρκετό πληθυσμό των εν λόγω ζυμομυκήτων, οι οινολόγοι για να είναι σίγουροι ότι οι ζυμώσεις θα διεξαχθούν σωστά, «εμβολιάζουν» με ζύμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κάποια από τα πολυάριθμα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μιας αλκοολικής ζύμωσης, που μπορεί να είναι πραγματικά «μπελάς» για τον οινολόγο, είναι η παραγωγή ανεπιθύμητων αρωμάτων που μπορεί να προέρχονται από κακής ποιότητας σταφύλι, η διακοπή μιας ζύμωσης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, από την κακή υγεία του σταφυλιού (αρρώστιες) μέχρι την έλλειψη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη ζύμωση ή φυσικά κάτι που δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί, από ανθρώπινο λάθος.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα από διάφορες εταιρείες, αναφέρεται ενδεικτικά η Lallemand, που χρησιμοποιούνται από τα οινοποιεία παγκοσμίως. Κάθε σκεύασμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συγκεκριμένων αρωμάτων ζύμωσης, ή δευτερογενών αρωμάτων, σχεδιασμένα για κάθε ποικιλία ξεχωριστά και για συγκεκριμένες συνθήκες ζύμωσης. Με άλλα λόγια «θωρακίζει» την ζύμωση. Ο οινολόγος, ανάλογα με το είδος του κρασιού που θέλει να παράγει αλλά και του σταφυλιού που διαθέτει, καλείται να επιλέξει από την πληθώρα των προϊόντων που του διατίθενται.

Παρόλ’αυτά, όλο και περισσότεροι οινοποιοί σήμερα ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, την αυθόρμητη ζύμωση με τις λεγόμενες «άγριες» ζύμες, τις φυσικές ζύμες του σταφυλιού. Είναι με άλλα λόγια μια διεργασία που συνίσταται στη διεξαγωγή της αλκοολικής ζύμωσης με φυσικό τρόπο. Η τάση όμως αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια για οίνους ελάχιστων παρεμβάσεων, δημιουργεί κρασιά με τελείως διαφορετικό αρωματικό προφίλ σε σχέση με τα λεγόμενα “συμβατικά” κρασιά… Ενέχει ρίσκο για τον οινοποιό, που δύναται να μειωθεί με ειδικές μεθόδους καλλιέργειας με χαμηλές αποδόσεις και σταφύλια υψηλής ποιότητας, που να αντιπροσωπεύουν επάξια το terroir. Φυσικά, κάθε καλλιεργητική χρονιά είναι διαφορετική και επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Στη πραγματικότητα, η μέθοδος αυτή οινοποίησης δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο στον αμπελοοινικό κόσμο, καθότι πολλά μεγάλα κρασιά ανέκαθεν παράγονταν με τις φυσικές ζύμες του σταφυλιού, χωρίς όμως αυτό να γίνεται γνωστό μέσω του μάρκετινγκ.

Έρχεται λοιπόν η επιστήμη να “ενισχύσει” τις μεθόδους οινοποίησης και ο οινοποιός/οινολόγος να βάλει στο τραπέζι τον προσωπικό του χαρακτήρα, το γούστο του, ή αλλιώς τη τέχνη του για να διαμορφώσει το τελικό προϊόν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

REPORTS

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της στις 26 Νοεμβρίου, η Υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves ανακοίνωσε αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Αυτή...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...