Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εργαλεία διαρθρωτικής προσαρμογής του αμπελοοινικού τομέα στις προκλήσεις βιωσιμότητας φέρνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν

Στην εκπνοή του 2024 η ομάδα υψηλού επιπέδου που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για προσαρμογή του αμπελοοινικού κλάδου στα νέα δεδομένα, που φέρνει η κλιματική κρίση, η προσφορά-ζήτηση και οι τάσεις της αγοράς.

Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση προχώρησε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που συγκροτήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των εκπροσώπων του τομέα Οίνου των υπουργείων Γεωργίας των Κρατών-Μελών και των ευρωπαϊκών φορέων οίνου (Copa-Cogeca, CEEV, Ανεξαρτήτων οινοποιών, κλπ.), προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα οίνου με βάση την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οίνου.

H ομάδα υψηλού επιπέδου αναμένεται να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου το σχετικό πλαίσιο προτάσεων για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα όπως προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα.

Από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις έχει αποφασισθεί ότι οι παρεμβάσεις  στον τομέα οίνου θα έχουν την κατεύθυνση της προσαρμογής της προσφοράς στη ζήτηση, της προσαρμογής στις νέες καταναλωτικές τάσεις, καθώς και της προσαρμογής στην κλιματική κρίση, με παρεμβάσεις που κατηγοριοποιούνται στα τρία επίπεδα που ακολουθούν:

1.Αντιμετώπιση της διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού

Οι συζητούμενες προτάσεις εστιάζουν στην υιοθέτηση εργαλείων διαρθρωτικής προσαρμογής της προσφοράς στην ήδη μειωμένη παγκόσμια, αλλά και στα Κράτη – Μέλη ζήτηση, ανισορροπία που δημιουργεί πλεονάσματα οίνου, καθώς και ανισορροπία στην αγορά.

Διαφαίνεται ότι οι προτάσεις θα καταλήξουν στην αντιμετώπιση των καταστάσεων διαρθρωτικής υπερπροσφοράς μέσω Εθνικών στοχευμένων χρηματοδοτούμενων συστημάτων μόνιμης εκρίζωσης, που θα λαμβάνουν υπόψιν και αποκλεισμούς αμπελώνων (υψηλής αξίας τοπίου, όπως πλαγιές και αναβαθμίδες, μονοκαλλιέργειες, ποικιλίες με γενετική αξία, κλπ.).

Στο επίπεδο αυτό συζητείται επίσης, τα Κράτη – Μέλη να μπορούν να ορίσουν ποσοστό 0% ετήσιας αύξησης του αμπελώνα τους, μέσω νέων Αδειών Φύτευσης, ώστε ν’ αποφευχθεί η αύξηση των επιφανειών του αμπελώνα τους.

Επίσης συζητείται η επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ εκρίζωσης και αναφύτευσης σε οκτώ έτη και αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν προβαίνουν σε νέα φύτευση παρά τη χορήγηση σχετικής Άδειας Φύτευσης.

Τέλος στο επίπεδο αυτό, συζητείται η παροχή ευελιξίας για το μέτρο του Πράσινου Τρύγου του  Τομεακού Προγράμματος Οίνου στην ΚΑΠ, καθώς και η πρόβλεψη (σήμερα απαγορεύεται) της μεταφοράς κονδυλίων των μέτρων των τομεακών προγραμμάτων σε επόμενα έτη.

2.Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα οίνου, σε μια αγορά μεταβαλλόμενη και προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή

Στο επίπεδο αυτό συζητείται:

  • η ενίσχυση των μέτρων για αθέμιτες πρακτικές
  • η ενδυνάμωση της ελκυστικότητας ένταξης των αμπελουργών σε Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς
  • η βελτίωση των εργαλείων ασφάλισης κινδύνων
  • η απαγόρευση ορισμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών
  • η ευκολότερη πρόσβαση των αμπελουργών στα ερευνητικά ευρήματα για την κλιματική αλλαγή
  • η πολυετής διαχείριση των τομεακών προγραμμάτων

3.Προσαρμογή στις τάσεις της αγοράς και εκμετάλλευση των ευκαιριών αγοράς

Στο επίπεδο αυτό συζητούν :

  • την ανάπτυξη του έργου του Παρατηρητηρίου Αγοράς Οίνου και στην κατεύθυνση διερεύνησης της εξέλιξης των καταναλωτικών τάσεων
  • την προσαρμογή των κανόνων προβολής-προώθησης οίνων στις νέες τάσεις (αποαλκοολωμένοι, μερικώς αποαλκοολωμένοι οίνοι, καινοτόμα προϊόντα, κλπ.)
  • την διάκριση του κρασιού σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά, αφού το κρασί συνδέεται με αξίες, όπως η παράδοση, η αειφορία, η προστασία τοπίου, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και ο τουρισμός
  • την συμπερίληψη των θεμάτων Δημόσιας Υγείας
  • την σημασία της καινοτομίας

Σε γενικές γραμμές αυτό θα είναι το πολιτικό  πλαίσιο που έχει μέχρι σήμερα υιοθετηθεί ως βάση διαβούλευσης και οι επόμενες συνεδριάσεις θα αφιερωθούν στην εξειδίκευση-βελτίωση του σχεδίου των προτάσεων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...