Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστροφή βιοποικιλότητας φέρνει το αναγεννητικό μοντέλο του κτήματος Μαγκάβαλη

Το κτήμα Μαγκάβαλη παρουσιάζει ένα νέο αναγεννητικό γεωργικό μοντέλο, όπου παράλληλα με την βιοδυναμική καλλιέργεια, εφαρμόζει στους αμπελώνες του οινοποιείου βιοκυκλική γεωργία με σκοπό την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του οινοποιείου.

Το οινοποιείο Μαγκάβαλη χρησιμοποίησε τεχνικές τριών ετών χωρίς άροση στο έδαφος, γεγονός που επέτρεψε την άνθιση της χλόης και της αγριολουλουδιάς ανάμεσα στα πρέμνα των ποικιλιών Αγιωργίτικου μαυρούδιου, και οδήγησε, όπως παρατηρεί το οινοποιείο, στην αύξηση του πληθυσμού μελισσών στους αμπελώνες του κτήματος κατά 47%, των πουλιών κατά 10% και την ποικιλία διάφορων ειδών πρασίνου κατά 172%, σε σύγκριση με τον άλλον αμπελώνα του κτήματος στην Σκοτεινή Αργολίδας. Παράλληλα, λαγοί και αρπακτικά πτηνά επέστρεψαν στην περιοχή.

Η επιλογή του οινοποιείου να μην ακολουθήσει την παραδοσιακή μέθοδο όργωσης ανάμεσα στα αμπέλια για να ξεφορτωθεί τυχόν ζιζάνια και να επιτρέψει την υψηλότερη οξυγόνωση ανοίγοντας το έδαφος στην βροχή αποδείχτηκε σοφή, αφού το αναγεννητικό μοντέλο που επέλεξε να υιοθετήσει το οδήγησε σε καλύτερη κατακράτηση νερού και μικρότερη διάβρωση και απορροές ύστερα από δυνατή βροχή, ενώ η κάλυψη του υπεδάφους από τα φυτά που ανθήσαν επιτρέπουν την καλύτερη απορρόφηση της βροχής.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του οινοποιείου, εξηγεί πως κατάφερε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στη φιάλη κατά 34% (με στόχο για το μέλλον το 60%), μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης που εισήχθησαν κατά την διαδικασία οινοποίησης, ότι η όργωση του εδάφους έφερε οργανικό υλικό στην επιφάνεια που έπειτα οξειδώνεται και που έφερε ότι είχε αποθηκευτεί στην ατμόσφαιρα, ενώ για το μέλλον η εταιρεία σκοπεύει να σταματήσει πλήρως το όργωμα στους αμπελώνες.

Σε συμφωνία με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι αμπελώνες του κτήματος Μαγκάβαλη έρχεται και η έρευνα Ούγγρων μελετητών που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό εγχειρίδιο Springer Link με τίτλο «Αλλαγές στην ταξινομική σύνθεση των κοινοτήτων βακτηρίων του εδάφους υπό διάφορες μεθόδους καλλιέργειας μεταξύ των σειρών σε έναν επικλινή αμπελώνα στην περιοχή Balaton Uplands (Ουγγαρία)», η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραδοσιακές τεχνικές κάλυψης που συναντώνται σε πολλούς αμπελώνες επιταχύνουν την διάβρωση του εδάφους μέσω της συσσώρευσης τους σε ζώνες εναπόθεσης.

Αντίθετα, σε αμπελώνες όπου δεν έχει υπάρξει καλλιέργεια του υπεδάφους, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εν λόγω Ελληνικού οινοποιείου, οι ρυθμοί συσσώρευσης ήταν πιο αργοί και μικρότεροι, αφού δεν μειώνεται μέσω της όργωσης η βιοποικιλότητα του εδάφους.

Με πληροφορίες από Magavali Winery

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...