Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης η Πολωνική αγορά κρασιού με 28% αύξηση

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά κρασιού της Πολωνίας έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση. Μεταξύ 2018 και 2022, η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών αυξήθηκε κατά 28%, σύμφωνα με στοιχεία από τις πολωνικές τελωνειακές αρχές. Αυτή η άνοδος φανερώνει μια σαφή στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών της Πολωνίας προς πιο εξελιγμένα αμπελοοινικά προϊόντα.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει μετριάσει αυτήν την ανάπτυξη, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν περικόψει την κατανάλωση αλκοόλ ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές. Ενώ οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων σημείωσαν ελαφρά μείωση το 2022, η συνολική αξία της αγοράς συνέχισε να αυξάνεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του κόστους των αμπελοοινικών προϊόντων.

Η Πολωνία δεν είναι μια χώρα που παραδοσιακά συνδέεται με την παραγωγή κρασιού. Η τοπική αμπελουργική βιομηχανία παραμένει μικρή, με περιορισμένη παραγωγή από περιοχές όπως η Zielona Góra, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με την οινοποίηση. Γίνονται  όμως προσπάθειες για την αναζωογόνηση αυτών των αμπελώνων, αλλά ακόμη η εγχώρια παραγωγή απέχει ακόμη πολύ από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για την χώρα.

Από το 2018 έως το 2022, η αξία των εισαγωγών κρασιού στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 26%. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κυριαρχούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, ακολουθούμενες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και οι  μη ευρωπαίοι παραγωγοί όπως η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η κατανάλωση πολωνικού κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται,  οι διεθνείς προμηθευτές έχουν αποκτήσει πιο στέρεη βάση στην αγορά.

Ιστορικά, η κατανάλωση κρασιού στην Πολωνία είχε δώσει βάση σε μεγάλο βαθμό προς τα κρασιά με βάση τα φρούτα, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αγροτική αφθονία της χώρας.Τα τελευταία χρόνια, τα κρασιά από σταφύλι έχουν αρχίσει να επισκιάζουν αυτή την προτίμηση, ιδιαίτερα στους νεότερους και πιο αστικούς καταναλωτές. Μέχρι το 2022, τα κρασιά από σταφύλια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων κρασιού στην Πολωνία, ενώ τα κρασιά από φρούτα είχαν μειωθεί στο 31%. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σηματοδοτώντας μια προτίμηση για πιο εκλεπτυσμένες επιλογές κρασιού.

Αυξανόμενος αριθμός Πολωνών καταναλωτών, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, αναζητούν κρασιά ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας. Εξειδικευμένα καταστήματα κρασιού, που προσφέρουν επιμελημένες επιλογές κρασιών υψηλής ποιότητας, χαράζουν αργά αλλά σταθερά τον χώρο τους στην αγορά, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη όρεξη για προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, η πολωνική αγορά κρασιού αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% μεταξύ 2023 και 2027. Αυτή η αύξηση πιθανότατα θα οφείλεται στο συνεχές ενδιαφέρον για τους αφρώδεις οίνους, ιδιαίτερα στο prosecco, καθώς και στην ευρύτερη πριμοδότηση της αγοράς.

Για τους διεθνείς παραγωγούς, η Πολωνία αντιπροσωπεύει μια ελκυστική και εξελισσόμενη αγορά. Καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς πιο εκλεπτυσμένα και ποιοτικότερα προϊόντα, αφθονούν οι ευκαιρίες για ξένους εξαγωγείς κρασιού που θέλουν να εδραιώσουν ή να εμβαθύνουν την παρουσία τους στην Πολωνία.

Αν και η Πολωνία μπορεί να μην έχει ακόμη τις βαθιές οινοποιητικές παραδόσεις των ευρωπαίων γειτόνων της, αναδεικνύεται γρήγορα σε αγορά με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση  για το κρασί. Η στροφή από τα κρασιά με βάση τα φρούτα, στα κρασιά σταφυλιού,  μαζί με  την δημοτικότητα των αφρωδών  ποικιλιών, όλα δείχνουν μια χώρα που βρίσκεται εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης.

Πληροφορίες από vinetur.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...