Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εντοπιότητα σε συνεταιριστικό οινοποιείο στη Γαλλία που ξεκινά τις πρώτες σειρές μπύρας

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματος των μελών του, το συνεταιριστικό οινοποιείο της Roquemaure στη Γαλλία παράγει τώρα μπύρα γεγονός το οποίο ήδη προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών.

Με το όνομα “ζυθοποιείο των αμπελουργών της Gard”, η δραστηριότητα παρασκευής μπύρας από το συνεταιριστικό οινοποιείο της Rocca Maura (Roquemaure) στοχεύει “να διαφοροποιήσει την παραγωγή του για να έχουν σταθερό εισόδημα για τα μέλη του, ανεξάρτητα από την αμπελουργία”, εξηγεί ο Valentin Royer, υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού (60 μέλη για 4.000 στρέμματα αμπέλων). Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, ο οινολόγος συνέχισε το έργο για την ανάπτυξη μιας μπύρας από τους αμπελουργούς στο Roquemaure.

Επενδύοντας 100.000 € στην αγορά εξοπλισμού ζυθοποιίας (συμπεριλαμβανομένων έξι δεξαμενών από ανοξείδωτο χάλυβα, για θέρμανση της βύνης, προετοιμασία, ζύμωση κ.λπ.), το οινοποιείο ξεκινά τις δύο πρώτες σειρές μπύρας “Rocca Nostra”. Αυτή της άνοιξης: μια ξανθιά (τύπος pilsner, ελαφριά μπύρα με εσπεριδοειδή) και μια pale μπύρα (πιο σύνθετη και φρουτώδης) στα 2,9 € ανά φιάλη 33 cl στο οινοποιείο (η μπύρα διατίθεται επίσης στα 75 cL, τα βαρέλια είναι υπό μελέτη).

Αν και αυτά τα πρώτα μπουκάλια παράγονται από κριθάρι βύνης που αγοράστηκε στη Γαλλία, το συνεργατικό οινοποιείο σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν την παραγωγή στον αμπελώνα του. «Όταν πίνετε μπύρα από βιοτεχνία, το μόνο πράγμα που έχει τοπική συνήθως προέλευση είναι το νερό (η βύνη είναι συχνά βελγική). Θέλουμε τοπικότητα που αποτελεί μέρος της συνεργασίας» δηλώνει ο Valentin Royer. Έτσι, ένας συνεργάτης μόλις φύτεψε 1,5 εκτάριο κρίθης για να παράγει 6 τόνους κρίθης (δηλ. 4 τόνους βύνης) που θα μπορούσαν να παράγουν 120 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Ο συνεταιρισμός θα επικοινωνήσει και θα προσεγγίσει ένα εργοστάσιο λυκίσκου της Αλσατίας για να συμπληρώσει τον εφοδιασμό του. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ορατή, με αρχικά θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τα οποία είναι αρκετά για να εμπνεύσει δοκιμές για νέες σειρές, όπως είναι η προσθήκη μούστου σταφυλιών σε συνταγές μπύρας που ωριμάζουν σε βαρέλια μπύρας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο Champagne Charlies του Λονδίνου προσγειώθηκαν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα στα πλαίσια εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια του...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Για τον Sergiy Klimov, το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μια παλλόμενη ανάσα της ουκρανικής γης, ένας ζωντανός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν...

REPORTS

Τι γίνεται αν η τρέχουσα κρίση στη βιομηχανία οίνου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες; Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...