Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δύο μοντέρνα κρασιά από την ποικιλία Chardonnay έρχονται στο ποτήρι μας

Κομψά, φρουτώδη και ισορροπημένα στο στόμα είναι τα Chardonnay του κτήματος Κοκοτού και του οινοποιείου Νέστωρ.

Κτήμα Κοκοτού

Η επιτομή της κομψότητας

Το Kτήμα Κοκοτού διαθέτει στην αγορά ένα Chardonnay δεξαμενής, με σταφύλι από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στη Σταμάτα Αττικής. Βρίσκονται σε υψόμετρο 420 μέτρων και περιβάλλουν ομοιόμορφα το οινοποιείο που συμπληρώνεται με τη θέα των τεσσάρων βουνών της Αττικής. Το έδαφος του αμπελώνα είναι αμμοπηλώδες και ελαφρά επικλινές και δίνει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ικανοποιώντας την επιθυμία των οινοποιών για υψηλή ποιότητα στο σταφύλι και εν συνεχεία στο κρασί.

Τρύγος τέλη Αυγούστου

Τα σταφύλια, αφού τρυγηθούν στα τέλη Αυγούστου, συλλέγονται χειρωνακτικά σε πλαστικά τελάρα και τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο για ένα βράδυ, σε θερμοκρασία 6οC περίπου. Στη συνέχεια, απορραγίζονται και πιέζονται ελαφρά σε πνευματικό πιεστήριο με σκοπό την εκχύλιση του καλύτερου μέρους των συστατικών του σταφυλιού.

Ακολουθεί στατική απολάσπωση και αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-17ºC, για 18 ημέρες περίπου. Το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για τους επόμενους 4 μήνες με συνεχείς αναδεύσεις για να σχηματίσει σιγά σιγά τη μορφή που θα έχει και στη φιάλη.

Aρώματα ώριμων φρούτων

Το Chardonnay δεξαμενής της σοδειάς 2019 έχει λαμπερό χρυσαφί χρώμα, ενώ επικρατούν αρώματα ώριμων φρούτων με κυρίαρχα το πεπόνι και το λευκόσαρκο ροδάκινο. Εμφανίζεται κομψό, φρουτώδες και ισορροπημένο στο στόμα με μακρά επίγευση. Εξαιρετικός συνοδός για ζυμαρικά με λαχανικά και λευκές σάλτσες, ψάρι και κοτόπουλο στη σχάρα και μαλακά τυριά.

Πλούσιο και ζουμερό

Το Chardonnay του οινοποιείου Νέστωρ κυκλοφορεί με την πρωτότυπη ονομασία Pylόs, σε ονομασία προέλευσης Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα από αμπελώνα στην περιοχή Χρηστιανοί – Μουζάκι – Φλώκα σε υψόμετρο 400-500 μέτρα και αμμοαργιλώδες έδαφος. Το κλίμα είναι τυπικό μεσογειακό και το σταφύλι τρυγιέται ανάμεσα από 20 και 30 Αυγούστου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Η στρεμματική απόδοση φτάνει 800 κιλά το στρέμμα, με πυκνότητα φύτευσης 350-380 πρέμνα ανά στρέμμα. H οινοποίηση είναι κλασική λευκή, παραμονής τριών εβδομάδων σε επαφή με οινολάσπες και ωρίμανση λίγω μηνών σε δρύινα βαρέλια, για να δώσει τελικά λευκό ξηρό οίνο με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με αρώματα τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων που δίνουν μοντέρνες νότες στο προϊόν, εμπλουτισμένο όμως με την κλασική λιπαρότητα και τις νότες μπαχαρικών από την ωρίμανση ενός κλασικού Chardonnay σε βαρέλι. Το Chardonnay του Νέστωρ παλαιώνει και στη φιάλη.

 

all pages_optimized (4)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Την συμπαράταξη και την συμπαράσταση στις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις και στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της...

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...