Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύο αμπελοκαλλιεργητές φυτέυουν κλήματα στη Νορμανδία

Ένα ζευγάρι ερασιτεχνών αμπελουργών φυτεύει στη Νορμανδία της Γαλλίας, που κάποτε ήταν σημαντική αμπελοοινική περιοχή, έναν αξιοσημείωτο αμπελώνα.

Οι Brigitte και Denis Pasquer είχαν φυτέψει 1500 αμπέλια στη γη τους στο Montagne-au-Perche, στο διαμέρισμα Orne, ακριβώς ανατολικά του Alençon και 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) δυτικά των προαστίων του Παρισιού.

Το ζευγάρι, στο οποίο είχε δοθεί το πράσινο φως για να φυτέψει τα σταφύλια στη φάρμα του Le Gros Chêne (“Η μεγάλη βελανιδιά”) από Γάλλους τελωνειακούς το περασμένο καλοκαίρι, σχεδιάζει να φυτέψει άλλα 1500 αμπέλια μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Τα σταφύλια είναι υβρίδια, με περίπου το ήμισυ του αμπελώνα αποτελείται από την ποικιλία Floréal και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ Muscaris και Sauvignac.

Το έργο ξεκίνησε όταν οι δύο καλλιεργητές συνειδητοποίησαν τον τύπο του εδάφους που είχε η περιοχή. «Είμαι αγρότης, ξέρω τα εδάφη μου», είπε ο Denis Pasquer. «Έχουμε ένα αργιλοασβεστολιθικό έδαφος που είναι πολύ πετρώδες. Κάναμε μια μικρή έρευνα και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις .»

Κατά τους  ίδιους, οι πρώτες εμφιαλώσεις λευκού, ξηρού κρασιού θα υλοποιηθούν από τον τρύγο του 2025, ακόμη κι αν δεν έχει δοθεί όνομα τόσο στην παραγωγή τους όσο και στην επερχόμενη ετικέτα.

Στο μεταξύ, θα χρειαστεί να φτιάξουν ένα οινοποιείο κοντά στο αγρόκτημα και να αποκτήσουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό για να πάρουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα με μια προσιτή επένδυση.

Ωστόσο, οι αγρότες τονίζουν πως το έργο ξεκίνησε γιατί τους αρέσει η αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια η παραγωγή οίνου, και το κίνητρο αποτέλεσε αυτό τους το ενδιαφέρον και όχι η ανάγκη των χρημάτων.

Η Brigitte Pasquer, ελπίζει πολύ στα νέα αμπέλια και στην απόδοση εξαιρετικά καλής ποιότητας, καθώς θεωρεί πως σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή , τα γηγενή αμπέλια, θα ευδοκιμήσουν ιδιαίτερα, ακόμη και βόρεια.

«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, με καλά εδάφη είναι δυνατό να φτιάξουμε κρασί βόρεια του Λίγηρα», είπε, επαναλαμβάνοντας αυτό που λένε οι οινοπαραγωγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνουν μια μετατόπιση στην αμερικανική αγορά κρασιού, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, τα Hautes-Côtes de Beaune και Hautes-Côtes de Nuits έχουν αναδειχθεί σε νέα κομβικά σημεία του οινικού τοπίου της Βουργουνδίας. Κάποτε αναφερόμενοι...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διοργανώνει την Παρασκευή 30 Μαΐου 2025...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται στις 25 Ιουνίου μια σειρά αγροτεμάχια της πτωχευμένης ιστορικής οινοποιείας Τσάνταλη.

REPORTS

Τη νέα του δημιουργία πριν από την επίσημη κυκλοφορία της παρουσιάζει το Οινοποιείο Ακριώτου στα πλαίσια των Ανοιχτών Πορτών το Σάββατο 17 και την...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...