Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δυνατότητα παραγωγής οίνου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ θεσμοθετεί η ΕΕ στη νέα ΚΑΠ

Μία από τις καινοτομίες για τον αμπελοοινικό τομέα είναι η επισημοποίηση της παραγωγής αποαλκοολωμένων και μερικώς αποαλκοολωμένων οίνων. Κατά τον καθορισμό αυτού του νέου πλαισίου, η ΕΕ έχει βασιστεί στις εργασίες του OIV, ιδίως στα ψηφίσματα OIV-ECO 523-2016, OIV-ECO 433-2012 και OIV-ECO 432-2012.

Η νέα KAΠ που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2021, καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οίνοι ώστε να πωλούνται ως μερικώς ή ολικώς αποαλκοολοποιημένοι. Για τον καθορισμό αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου, η ΕΕ χρησιμοποίησε ως βάση τρία ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), ιδίως τα ψηφίσματα OIV-ECO 523-2016, OIV-ECO 433-2012 και OIV-ECO 432-2012.

Η ονομασία της κατηγορίας προϊόντων (υποχρεωτική αναγραφή) μπορεί να συνοδεύεται πλέον από τους όρους «αποαλκοολισμένο» ή «μερικώς αποαλκοολισμένο» για κρασιά, αφρώδεις και ημιαφρώδης οίνους. Η ολική αποαλκοολικοποίηση, επιτρέπεται μόνο σε οίνους που δεν φέρουν σήμανση ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ η μερική αποαλκοολοποίηση επιτρέπεται για όλους τους οίνους, αφρώδεις και ημιαφρώδεις. Ως ολικώς αποαλκοολικοποιημένος, χαρακτηρίζεται ένας οίνος με περιεκτικότητα αλκοοόλ κάτω από 0,5%.

Στο εξής, η ονομασία της κατηγορίας προϊόντων (υποχρεωτική ένδειξη) μπορεί να συμπληρώνεται με τις λέξεις ” αποαλκοολωμένο” ή “μερικώς αποαλκοολωμένο” για τα ακόλουθα προϊόντα: “οίνος”, “αφρώδης οίνος” και “ανθρακούχος αφρώδης οίνος”. Η συνολική συμφωνία (αποαλκοολωμένος ή μερικώς αποαλκοολωμένος) περιορίζεται σε προϊόντα που δεν επωφελούνται από ονομασία προέλευσης ή γεωγραφική ένδειξη.
Η μερική αποαλκοόλωση επιτρέπεται για όλους τους οίνους, τους αφρώδεις οίνους και τους ανθρακούχους αφρώδεις οίνους. Το όριο της περιεκτικότητας σε αλκοόλη μεταξύ ” αποαλκοολωμένων ” και “μερικώς αποαλκοολωμένων ” είναι αυτό που εγκρίθηκε από το OIV το 2012, δηλαδή 0,5% (όριο αποαλκοολωμένων οίνων).

Σύμφωνα με τις συστάσεις του OIV(OIV-OENO 394A-2012),οι διαδικασίες αποαλκοόλωσης που επιτρέπεται να μειώσουν μερικώς ή πλήρως την περιεκτικότητα σε αιθανόλη σε αυτά τα προϊόντα είναι με μερική εξάτμιση κενού ή / με τεχνικές μεμβράνης ή / με απόσταξη. Ο αμπελοοινικός τομέας καινοτομεί και είναι ευαίσθητος στις μεταβαλλόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, σεβόμενος παράλληλα την ακεραιότητα και τις παραδόσεις του προϊόντος. Οι χώρες μέλη του OIV εργάζονται επί του παρόντος για ένα πλαίσιο που καθορίζει τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που θα ισχύουν για αυτά τα νέα προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

REPORTS

Το πρόγραμμα Natura Nostra λειτουργεί σαν ένας αργός παλμός ζωής μέσα στους ιστορικούς αμπελώνες της Καμπανίας, επαναφέροντας τη βιοποικιλότητα μέσα από φυτεύσεις και συλλογική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.