Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διατροφική πολιτιστική κληρονομιά με άρωμα σαμιώτικου μοσχάτου

Μια ημερίδα αφιερωμένη σε όσους διαφυλάσσουν τη διατροφική πολιτιστική μας κληρονομιά συνδιοργάνωσαν η «Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο εύστοχων δράσεων με τίτλο “Διατροφική Πολιτιστική Κληρονομιά, ένα ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον”.

Από αυτό το ανοικτό παράθυρο της σκέψης και των εισηγήσεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς αλλά και εκπροσώπους διατροφικών φορέων, «πέρασε» το υπέροχο άρωμα του σαμιώτικου μοσχάτου κρασιού το οποίο πλαισίωσε μοναδικά τις στιγμές ανατροφοδοτικών συζητήσεων μεταξύ των ομιλητών και των πολυάριθμων συμμετεχόντων.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου που αναδεικνύει την πολιτιστική διάσταση της αμπελοκαλλιέργειας του μοσχάτου και της παρακαταθήκης που αφήνει ο σαμιακός αμπελώνας με τις πεζούλες ξερολιθιάς στην πολιτισμική ταυτότητα της χώρας μας, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια σημαίνουσα εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί έναν από τους υψηλής προτεραιότητας στόχους, συνδεδεμένους με την εφαρμογή στη χώρα μας της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν είναι και η ανάδειξη του ελληνικού αγροτικού τοπίου ως πολιτισμικού αγαθού, που έχει διαμορφωθεί κυρίως από την καλλιέργεια της αμπέλου σε ξερολιθιές οι οποίες αποτελούν προσίδιο χαρακτηριστικό του ελληνικού αγροτικού τοπίου, αλλά και του ελαιοδέντρου, όπως και του σιταριού. Αγροτικών προϊόντων με μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένη στο χρόνο και τις πατρογονικές μνήμες του λαού μας.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, αλλά και στα άξια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που άνοιξαν αυτό το «παράθυρο» στο μέλλον!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...