Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημιουργεί με 500 νέες ετικέτες μέσα σε τρία χρόνια ο ελληνικός οίνος

Έμπνευση, πειραματισμός και προσαρμογή σε νέες τάσεις έδωσαν 500 νέες ετικέτες στη φαρέτρα του ελληνικού οίνου μέσα στην τελευταία τριετία ή πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από το τελευταίο Οινόραμα του 2019 μέχρι αυτό που άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σάββατο 12 Μαρτίου και κλείνει αργά το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαρτίου.

του Πέτρου Γκόγκου

Για τους διοργανωτές του Οινοράματος, η εντύπωση ήταν ότι ο χρόνος σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020, όταν μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα της έκθεσης τότε, η χώρα μπήκε σε καθολικό lockdown. «Είναι ένα περίεργο συναίσθημα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ζωή συνεχίζεται και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πράγματα» θα πει ο Ντίνος Στεργίδης, πρωτεργάτης της Vinetum και του Οινοράματος.

Πρόκειται για ετικέτες που βγήκαν στην αγορά τα τελευταία 3 χρόνια, κάτι που δείχνει ότι «παρά την κρίση ο κλάδος συνέχισε να δημιουργεί, να φτιάχνει».

Πέρα από την ποσοτική αποτύπωση των καινούριων ετικετών, η πρώτη και γενική εντύπωση έρχεται να επικυρώσει αυτό το αίσθημα της προόδου. Πάνω από 220 οινοποιεία, αίθουσα οινικών αποκαλύψεων με νέα και ανερχόμενα οινοποιεία, αλλά και το γερό έρεισμα τριών αλλεπάλληλων καλών σοδειών, έχουν βάλει σε μια πολύπλευρη αναπτυξιακή τροχιά τον κλάδο.

Βασικό γνώρισμα του ελληνικού οίνου είναι η έντονη ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει ο συνομιλητής μας. «Ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, αλλά έτσι είναι το κρασί. Δεν υπάρχει global brand» αναφέρει, εξηγώντας ότι ο ανταγωνισμός αυτός είναι που ωθεί προς τα μπροστά το ελληνικό κρασί, με ποιοτικά κριτήρια. «Η έλευση των φυσικών κρασιών έχει ταρακουνήσει τα πράγματα. Βλέπεις οινοποιεία συμβατικά να έχουν υιοθετήσει μεθόδους που προέρχονται από το κίνημα αυτό, για να αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον» θα σχολιάσει στη συνέχεια ο κ. Στεργίδης.

Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι μόνο τα οινοποιεία και οι προτάσεις τους που έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Εκείνο που θα παρατηρήσουν αρκετοί από τους εκθέτες που μίλησαν στο Winetrails είναι πως το κοινό πλέον είναι πιο ώριμο. «Ο κόσμος σταματάει και ζητά να μάθει πράγματα, προσεγγίζει με μια άλλη ωριμότητα το κρασί» θα παρατηρήσει ο Σωτήρης Αϊβαλής, από τη Νεμέα.

Την παρουσία νέων προτάσεων αλλά και ορισμένων πειραματικών οινοποιήσεων χωρίς ακόμα ετικέτα, κυρίως για τους καλά μυημένους στο χώρο, συμπλήρωσαν και μερικές προτάσεις με έτος εσοδείας αρκετές δεκαετίες πίσω. Ενδεικτικά στο περίπτερο του ΕΟΣ Σάμου, όπου ο εμπορικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Τίτος Φραντζής, άνοιξε το πρωί του Σαββάτου μια φιάλη του 1964 με γλυκό σαμιώτικο κρασί, ως ένα σημείο αναφοράς ότι τελικά το σύγχρονο ελληνικό κρασί μπορεί να αναζητήσει περγαμηνές ποιότητας και στην πιο σύγχρονη ιστορία του.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

REPORTS

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...