Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξινόμαυρο πιθάρι και ολόφρεσκια Μαλαγουζιά στα ΒορΟινά Θεσσαλονίκης

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές version, σε ροζέ και ερυθρό, της «άγνωστης» ποικιλίας που βρέθηκε στο Παγγαίο κι αναβίωσε το Κτήμα Βιβλία Χώρα, αλλά και ετικέτες από σπάνιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το βλάχικο, η ντεμπίνα, ο τσαπουρνάκος και η νεγκόσκα, ήταν ορισμένα από τα κρασιά που «ταξίδεψαν» γευστικά οινόφιλους κι επαγγελματίες του χώρου, στα ΒορΟινά της Θεσσαλονίκης.

Σύσσωμος ο αμπελώνας της Βορείου Ελλάδος, με τα 33 οινοποιεία μέλη της ΕΝΟΑΒΕ να δίνουν το «παρών» στη φετινή εκδήλωση, παρουσίασαν περισσότερες από 300 ετικέτες από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, σε εκφάνσεις μονοποικιλιακές και blends, βιολογικής καλλιέργειας, οίνους πειραματικούς, φρέσκους, ωρίμανσης, ξηρούς, αλλά και αφρώδεις, που παντρεύουν την παράδοση με τις νέες τάσεις στη διεθνή αγορά.

«Τα ΒορΟινά είναι ένας ύμνος για το κρασί, η εκδήλωση που άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες πολλές παρόμοιες στην Ελλάδα και δείχνει έμπρακτα την ομοψυχία μεταξύ των οινοποιών της Ένωσης και τη στήριξη που παρέχουν στην προώθηση του οίνου» ανέφερε στην Agrenda, εκ μέρους της ΕΝΟΑΒΕ, η Αλεξάνδρα Ανθίδου, προσθέτοντας πως φέτος μετείχαν και δύο καινούρια μέλη της Ένωσης, τα οινοποιεία Αμπελόεις, από τη Φωλιά Καβάλας και Άκραθος από τη Χαλκιδική.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

«Ο Βορειοελλαδικός αμπελώνας έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη κι έχει ενδιαφέροντα κρασιά να επιδείξει, τα οποία βρίσκουν σημαντική αποδοχή στην αγορά, με πωλήσεις που δεν περιορίζονται στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά εκτείνονται και στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, ενώ γίνονται και εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική», ανέφερε σε δηλώσεις της, η Ελένη Σίντου, χημικός-οινολόγος και -εδώ και λίγους μήνες- νέα πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ.

Αναφερόμενη στην εξελισσόμενη κλιματική μεταβολή και στις πιθανές επιπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια, η κ. Σίντου ανέφερε πως ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο τρύγος του 2024, όπως υπογράμμισε, ήταν πολύ πρώιμος σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, συνεπεία του πολύ ήπιου χειμώνα, αλλά και των περιορισμένων βροχοπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, στη Νότια Ελλάδα οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 40%, ενώ στις βόρειες περιοχές η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη με μείωση της τάξης του 20%-30%. Το θετικό, κατά την πρόεδρο της ΕΝΟΑΒΕ, είναι ότι, τουλάχιστον από πλευράς ποιότητας, είχαμε μία πολύ καλή παραγωγή, γιατί τα αμπέλια, αν και κουρασμένα από τον περσινό περονόσπορο, δεν ταλαιπωρήθηκαν από άλλες ιώσεις.

Η φετινή διοργάνωση, την περασμένη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά πλαισιώθηκε και από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μια ημερίδα για τη κλιματική αλλαγή, ένα debate των οινοποιών σχετικά με το καλό κρασί και το marketing, αλλά κι ένα masterclass υψηλότατου επιπέδου, στο οποίο συμμετείχαν οι τρεις φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, οι κ. κ. Γιώργος Ζερβογιάννης, Παναγιώτης Κατσούδας και Δημήτρης Μπάρτζης. Το συμπέρασμα που εξήχθη είναι πως οι διεθνείς ποικιλίες έχουν ενσωματωθεί στον βορειοελλαδικό αμπελώνα, ανάλογα με το μικροκλίμα που επικρατεί, ενώ από άποψη στυλ, οίνοι οι οποίο προκύπτουν από την καλλιέργειά τους στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε αρώματα, γεύσεις και δομή με τα αυτά που παράγονται στους τόπους προέλευσης των ποικιλιών.

Οι παράλληλες αυτές εκδηλώσεις, εξάλλου, ήταν και ο λόγος που τα ΒορΟινά Θεσσαλονίκης έγιναν φέτος σε κλειστό χώρο ξενοδοχείου, αντί για το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπως συνήθως. Η επόμενη εκδήλωση που προγραμματίζει η Ένωση, είναι τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων, στις 9 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, και κατόπιν, προς το τέλος Ιανουαρίου του 2025 σχεδιάζονται τα ΒορΟινά Αθήνας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, το Παρίσι αποτέλεσε τον πέμπτο κατά σειρά οινικό σταθμό στις εξαιρετικά επιτυχημένες και καινοτόμες προωθητικές δράσεις που οργανώνουν τα 50...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...