Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση της ποιότητας του κρασιού επιβραδύνοντας την ωρίμανση του σταφυλιού

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη κλιματική αλλαγή, με τα κύματα ζέστης και ξηρασίας να οδηγούν σε πρόωρη ωρίμανση του σταφυλιού και “άτονα’’ κρασιά. Ερευνητές γράφουν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι βελτίωσαν τις συνθήκες ανάπτυξης των σταφυλιών Cabernet Sauvignon με επιβράδυνση της ωρίμανσής τους, κάτι που αύξησε τα επίπεδα ενώσεων που σχετίζονται με ανθικές και φρουτώδεις νότες στο κρασί.

2007 Mick Stephenson

Καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε βαθύ κόκκινο, τα σάκχαρα και οι αρωματικές ενώσεις συσσωρεύονται στους καρπούς. Αλλά, όταν ωριμάζουν πιο γρήγορα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ή του υδατικού στρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τα φρούτα που προκύπτουν παράγουν κρασιά με περισσότερο αλκοόλ, με πιο θαμπό χρώμα και με γεύσεις από ”μαγειρεμένα” φρούτα.

Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του οίνου, οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορους τρόπους ανάπτυξης των φυτών. Προηγούμενοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η μείωση της συγκομιδής μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ η πιο έντονη άρδευση αργότερα κατά την καλλιεργητική περίοδο μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Ο Christopher Ford και οι συνάδελφοί του θέλησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις αυτών των τεχνικών στα χημικά συστατικά που συμβάλλουν στην ποιότητα του φρούτου.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν σταφύλια Cabernet Sauvignon σε αμπελώνα στην κοιλάδα του San Joaquin στη Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, είτε αφαίρεσαν ένα μέρος των ραγών, είτε άρδευσαν τα φυτά περισσότερο κατά τη διάρκεια της μετέπειτα καλλιεργητικής περιόδου, έκαναν και τα δύο ή δεν έκαναν τίποτα από τα δύο και συνέλεξαν σταφύλια κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης. Τα φυτά με το λιγότερο φρούτο παρουσίασαν ταχύτερη συσσώρευση σακχάρων και ωρίμαζαν νωρίτερα κάτω από όλες τις συνθήκες που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε αραίωση και πότισμα, παρουσίασαν πιο αργή συσσώρευση σακχάρων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η επιβράδυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών μείωσε κάποιες αλδεΰδες, αλκοόλες και την 2-ισοβουτυλο-3-μεθοξυπυραζίνη — που συνδέεται με πράσινα και φυτικά αρώματα – ενώ αύξησε τα νορισοπρενοειδή και τερπένια, που συνδέονται με ευχάριστες ανθικές και φρουτώδεις νότες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ο αυξημένος χρόνος ωρίμανσης βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, αλλά αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει ακόμα να παρακολουθούνται επί αρκετά χρόνια πριν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πρακτικές.

 

Πηγή foodprocessing.com.au

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...