Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση 41,3% στην κατανάλωση κρασιού τον τελευταίο χρόνο

Επανήλθε στα προ της πανδημίας επίπεδα μετά τη μείωση των αποθεμάτων. Στο 50% η συμμετοχή του χύμα κρασιού στην εγχώρια κατανάλωση. Στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη η Ελλάδα στα κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η εγχώρια κατανάλωση οίνου παρουσίασε σημαντική αύξηση 41,3% την αμπελοοινική περίοδο 2021/22 σε σχέση με την περίοδο 2020/21, προσεγγίζοντας τα επίπεδα της περιόδου 2013/2014, όπως καταγράφεται σε κλαδική μελέτη για την «Οινοποιία» που εκπόνησε η εταιρεία Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Β. Ρεγκούζα, πρόεδρο και CEO της Στόχασις, η πανδημία του Covid19 είχε επηρεάσει αρνητικά το «κανάλι» HO.RE.CA. και είχε οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων οίνου και σε μέτρα απόσυρσης των αποθεμάτων. Η μείωση των αποθεμάτων το 2021/22 και η ομαλοποίηση της αγοράς συνέπεσε με την αύξηση της κατανάλωσης οίνων στα προ της πανδημίας επίπεδα.

 Οι πολυάριθμες οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας καθιστούν τη χώρα μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά, συντελώντας στη διαφορετικότητα  και τη μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα για το 2022 κατέχει το 26% των εγκεκριμένων κρασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) στην ΕΕ27 και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ενώ  το αντίστοιχο μερίδιο στα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι 3% και η χώρα κατατάσσεται στην έκτη θέση.

Η συμμετοχή του χύμα κρασιού (μη τυποποιημένου ή σε ασκό – bag-in-a-box) στο σύνολο της εγχώριας αγοράς εκτιμάται σε 50% περίπου, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε η αγορά κρασιών για κατανάλωση στο σπίτι τη διετία 2020-2021. 

Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, σύμφωνα με την υπεύθυνη των κλαδικών μελετών κυρία Κατερίνα Ματσούκα, προκύπτει ότι το EBITDA ( κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) των οινοποιητικών επιχειρήσεων, ως ποσοστό επί των πωλήσεων του κλάδου σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 σε σχέση με το 2012 και διαμορφώθηκε στο 16,51%.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.