Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση των τιμών για το Sauvignon blanc στη Νέα Ζηλανδία, με μείωση της παραγωγής

Η Νέα Ζηλανδία βιώνει ένα εφιαλτικό σενάριο: μια απότομη αύξηση της ζήτησης μόνο για το Sauvignon blanc που αποτελεί το ένα τρίτο της παραγωγής όταν η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25%.

@Virginia Scarsi CC (www.virginiascarsi.it)

Ενώ το 2021 περιγράφεται ως το «έτος του sauvignon» στη Νέα Ζηλανδία, ο τομέας αναμένει μια πτώση περίπου 30% στην παραγωγή του φέτος. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών, μείωση της διαθεσιμότητας χύδην και, κατά συνέπεια, μείωση των «ιδιωτικών ετικετών» και άλλων ετικετών.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αμπελουργική έκταση στο Marlborough, νότια της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε κατά 24% σε 29.000 εκτάρια. Σύμφωνα με μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, 5.500 εκτάρια αμπέλων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα καταστούν παραγωγικά έως το 2025, με αύξηση της παραγωγής κατά 33% σε σύγκριση με το 2020 με κύρια ποικιλία το Sauvignon blanc.

Οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη

Αυτή την αρνητική εμπειρία βιώνει καθημερινά ο Mike Brown, διευθυντής του Marlborough Grape Growers Cooperative, του οποίου τα 80 μέλη καλλιεργούν περίπου 850 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στο Sauvignon blanc. “Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προμηθεύσουμε όλους τους τακτικούς πελάτες μας φέτος”, αναφέρει απογοητευμένος, υπενθυμίζοντας ότι το Sauvignon εδώ πωλείται κατά τη διάρκεια του έτους και ότι ο συνεταιρισμός δεν έχει επομένως αποθέματα. «Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε ποιες αγορές μπορούν και δεν μπορούν να προσφέρουν. ”

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί: «Οι τιμές χύδην αυξάνονται, οι τιμές των φιαλών θα ακολουθήσουν και οι τιμές σταφυλιών το επόμενο έτος θα αυξηθούν επίσης. Θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί για την προμήθεια ιδιωτικών ετικετών και η δραστηριότητα προώθησης των τιμών μάρκας θα μειωθεί δραστικά », αναφέρει ο Mike Brown, ο οποίος αρνείται την ιδέα της εξαφάνισης των μαζικών πωλήσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο χύδην αποστολής δεν θα εξαφανιστεί, πρώτα επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά οι τιμές του χύδην ανεβαίνουν, προκαλώντας αυτόματα την άνοδο της τιμής του εμφιαλωμένου, και κατά συνέπεια μια «επαναφορά» στην τιμή του Marlborough Sauvignon Blanc. Με στενή προσφορά και ισχυρή ζήτηση, η υψηλότερη τοποθέτηση των τιμών θα είναι η νέα πραγματικότητα».

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...