Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση των τιμών για το Sauvignon blanc στη Νέα Ζηλανδία, με μείωση της παραγωγής

Η Νέα Ζηλανδία βιώνει ένα εφιαλτικό σενάριο: μια απότομη αύξηση της ζήτησης μόνο για το Sauvignon blanc που αποτελεί το ένα τρίτο της παραγωγής όταν η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25%.

@Virginia Scarsi CC (www.virginiascarsi.it)

Ενώ το 2021 περιγράφεται ως το «έτος του sauvignon» στη Νέα Ζηλανδία, ο τομέας αναμένει μια πτώση περίπου 30% στην παραγωγή του φέτος. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών, μείωση της διαθεσιμότητας χύδην και, κατά συνέπεια, μείωση των «ιδιωτικών ετικετών» και άλλων ετικετών.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αμπελουργική έκταση στο Marlborough, νότια της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε κατά 24% σε 29.000 εκτάρια. Σύμφωνα με μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, 5.500 εκτάρια αμπέλων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα καταστούν παραγωγικά έως το 2025, με αύξηση της παραγωγής κατά 33% σε σύγκριση με το 2020 με κύρια ποικιλία το Sauvignon blanc.

Οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη

Αυτή την αρνητική εμπειρία βιώνει καθημερινά ο Mike Brown, διευθυντής του Marlborough Grape Growers Cooperative, του οποίου τα 80 μέλη καλλιεργούν περίπου 850 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στο Sauvignon blanc. “Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προμηθεύσουμε όλους τους τακτικούς πελάτες μας φέτος”, αναφέρει απογοητευμένος, υπενθυμίζοντας ότι το Sauvignon εδώ πωλείται κατά τη διάρκεια του έτους και ότι ο συνεταιρισμός δεν έχει επομένως αποθέματα. «Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε ποιες αγορές μπορούν και δεν μπορούν να προσφέρουν. ”

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί: «Οι τιμές χύδην αυξάνονται, οι τιμές των φιαλών θα ακολουθήσουν και οι τιμές σταφυλιών το επόμενο έτος θα αυξηθούν επίσης. Θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί για την προμήθεια ιδιωτικών ετικετών και η δραστηριότητα προώθησης των τιμών μάρκας θα μειωθεί δραστικά », αναφέρει ο Mike Brown, ο οποίος αρνείται την ιδέα της εξαφάνισης των μαζικών πωλήσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο χύδην αποστολής δεν θα εξαφανιστεί, πρώτα επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά οι τιμές του χύδην ανεβαίνουν, προκαλώντας αυτόματα την άνοδο της τιμής του εμφιαλωμένου, και κατά συνέπεια μια «επαναφορά» στην τιμή του Marlborough Sauvignon Blanc. Με στενή προσφορά και ισχυρή ζήτηση, η υψηλότερη τοποθέτηση των τιμών θα είναι η νέα πραγματικότητα».

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...