Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυθεντικές ιστορίες σαμιώτικου μοσχάτου στο αρχείο του Μουσείου Οίνου

Χειρόγραφες αποδείξεις. Δελτία παραλαβής γλεύκους που χρονολογούνται από το 1946 και καταγράφουν μια παραγωγή σε «οκάδες», τους βαθμούς του γλεύκους και το όνομα του αγωγιάτη που μετέφερε το πολύτιμο φορτίο σε «δερμάτια». Η «Ενωσις Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και το «Κέντρον Παραλαβής Βουρλιωτών».

της Μαργαρίτας Ικαρίου

Δελτία ζυγίσεως από το Συνεταιρισμό «Νενέδων» (σημερινό όνομα χωριού «Άμπελος») και Βουρλιωτών, δελτία πληρωμής εν μέσω εμφυλίου πολέμου, πρωτόκολλα σφραγίσεως και αποσφραγίσεως του 1935, «διπλότυπον εισπράξεως εσόδων αγροφυλακής» του 1938 κι ένα σωρό ακόμη, κιτρινισμένα από το χρόνο, τεκμήρια της μακρόχρονης κι αδιάλειπτης ιστορικής διαδρομής του σαμιώτικου μοσχάτου κρασιού.

Σημάδια μιας αγροτικής παραγωγής που θέλει ακόμη κι ως τις μέρες μας- κοπιαστική προσπάθεια, χειρωνακτική εργασία και το μεράκι των ανθρώπων του σαμιακού αμπελώνα που έχτισαν και χτίζουν τα όνειρά τους σε πεζούλες ξερολιθιάς και στις «ψηλές κορφές» της ακριτικής Σάμου.

Καλλιεργητής πέμπτης γενιάς ο Γεώργιος Διολέτης του Ανδρέα, μέσα στα αμπελοτόπια των Βουρλιωτών από 5 χρονών, έφερε στον ΕΟΣ Σάμου όλο αυτό το συλλεκτικό υλικό της οικογένειάς του και το δώρισε στο Μουσείο Οίνου.

Πριν από κάποια χρόνια, είχε κάνει μια αντίστοιχη πολύτιμη δωρεά, φιάλης σαμιακού οίνου του 1936, η οποία και κοσμεί τις προθήκες του εμβληματικού Μουσείου Οίνου.

Δεν είναι μόνο τα κατάστιχα και οι καταγραφές, που έχουν τη μεγάλη αξία. Είναι η συνέχιση μιας οινοπαραγωγικής διαδικασίας που για τους Σαμιώτες αποτελεί έναν «κώδικα τιμής» απέναντι στα πατρογονικά αμπελάκια και τον ιδρώτα με τον οποία τα πότισαν, γενιές και γενιές, παππούδων και προπαππούδων.

Είναι τελικά, αυτό που τιμά ο Συνεταιρισμός της Σάμου: Κάνει την παράδοση, σταγόνα-σταγόνα, ένα κρασί με ονομασία προέλευσης. Και το φέρνει από το αμπέλι, στο ποτήρι μας…

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.