Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασύρτικο και Αγιωργήτικο στις λίστες των ποικιλιών του μέλλοντος

To Ασύρτικο και το Αγιωργήτικο στη διεθνή λίστα με τις ποικιλίες του μέλλοντος, σύμφωνα με την ομάδα ερευνών του κλάδου ICV στο Languedoc της Γαλλίας.

Ανάμεσα στις ποικιλίες  σταφυλιού που κρίνονται κατάλληλες από τους ειδικούς να πάρουν τη σκυτάλη της αμπελουργίας στον κόσμο του αύριο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, συγκαταλέγονται και δύο Ελληνικές ποικιλίες, συμμετέχοντας τόσο στην κατηγορία των λευκών όσο και των κόκκινων. Πρόκειται για το βασιλιά των λευκών ελληνικών ποικιλιών, το Ασύρτικο και το μοναδικό Αγιωργήτικο με γενέτειρα τη Νεμέα της Πελοποννήσου.

Την περυσινή χρονιά , η ομάδα ICV στο Languedoc, άρχισε να παρακολουθεί μια ντουζίνα ποικιλίες σταφυλιών από διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης, που φυτεύτηκαν τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια από διαφορετικούς αμπελουργούς της περιοχής. Οι ποικιλίες είναι Verdelho, Verdejo, Alvarinho, Xarello, Parellada, Assyrtiko και Malvasia Istriana για τα λευκά και Aleatico, Touriga Nacional, Nero d’Avola, Primitivo, Agiorgitiko, Montepulciano και Saperavi για τα κόκκινα. Οι ποικιλίες φυτεύτηκαν σε πέντε περιοχές –δύο στο Gard και τρεις στο Hérault– και πραγματοποιήθηκαν ζυμώσεις σε μικρές παρτίδες από το πειραματικό οινοποιείο του ICV για να εντοπιστεί ποιες από αυτές ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα  περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του παγετού μέσω της μεταγενέστερης έκπτυξης οφθαλμών και/ή την ικανότητα παραγωγής καρπών σε περίπτωση παγετού λόγω γόνιμων δευτερευόντων μπουμπουκιών,  αντιμετώπιση του υδατικού στρες, προσαρμογή σε υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας  το δυναμικό ποιότητας με λογική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καλή οξύτητα και χρώμα και προστατεύοντας την αρωματική ακεραιότητα.

Βέβαια, ο Jacques Rousseau, επικεφαλής των αμπελουργικών υπηρεσιών του ομίλου ICV, συνόψισε τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου έτους παρατήρησης, καταλήγοντας στο ότι παρά τις πολλές προοπτικές και δυνατότητες των ποικιλιών αυτών καμία δεν σημειώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει θαυματουργή ποικιλία που να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις προσδοκίες. Οι ποικιλίες πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις προτεραιότητές του δημιουργού και να συνδυάζονται με άλλες προσαρμογές στη διαχείριση αμπελώνων.

πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Commission που αφορά προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....