Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος οδικός χάρτης βιωσιμότητας για τους παραγωγούς του Λίγηρα

Το Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre (BIVC), με τη βοήθεια του τεχνικού του σκέλους (SICAVAC) και άλλων αντιπροσωπευτικών φορέων του Centre-Loire, δημοσίευσε έναν νέο περιβαλλοντικό χάρτη…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Βασισμένος στις απαιτήσεις της ετικέτας HVE (Haute Valeur Environnementale) και προσαρμοσμένος στους αμπελώνες του Centre-Loire, ο νέος περιβαλλοντικός χάρτης καλύπτει αμπελουργικές πρακτικές, διαχείριση απορριμμάτων, σχεδιασμό τοπίου και βιοποικιλότητα.

Αναλυτικότερα, ξεκινά εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης: «Αυξημένοι κλιματικοί κίνδυνοι, διαταραχή των εποχών, εξαντλημένοι φυσικοί πόροι, τόσες πολλές προκλήσεις που μας οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: πρέπει να δράσουμε. Είναι δύσκολο σήμερα για τους παίκτες του κλάδου να αγνοήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδύονται και θα συνεχίσουν να προκύπτουν μέσω νέων κανονισμών».

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι, σύμφωνα με τον χάρτη: ισορροπία, αρμονία και φινέτσα.

Ως μέρος αυτής της ώθησης για μεγαλύτερη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, παρουσιάστηκε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο. Με τη μορφή ενός απλού διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο περιέχει επίσης τεχνικές συμβουλές και συστάσεις, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετάβαση των παραγωγών του Centre-Loire προς πιο βιώσιμες πρακτικές. Το εργαλείο μπορεί επίσης να αξιολογήσει την πρόοδο των καλλιεργητών σε αυτό το ταξίδι και να προσφέρει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, ο διευθυντής του BIVC Edouard Mognetti σηματοδότησε αυτό το ορόσημο: «Ο νέος μας Περιβαλλοντικός Χάρτης ήταν μια μακροπρόθεσμη συλλογική προσπάθεια και αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες και τις αξίες των βιοτεχνών αμπελουργών του Centre-Loire. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας προοδευτικής στρατηγικής να παραμείνουμε στον έλεγχο της μοίρας μας και να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις νομικές υποχρεώσεις, προκειμένου να προβλέψουμε μελλοντικούς περιορισμούς».

Τέλος, το Centre-Loire περιλαμβάνει τα AOPs των Sancerre, Pouilly Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois και Châteaumeillant. Η περιοχή παράγει 238.341 εκατόλιτρα ετησίως, το 53% των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, το 31% από τους 695 παραγωγούς είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί ή υπό μετατροπή και το 10% είναι πιστοποιημένοι HVE.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...