Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε κρίσιμα ζητήματα αμπελουργικών ζωνών απαντά σεμινάριο του ΑΠΘ

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση του τρύγου την ποιότητα του οίνου;

Σε αυτά και πολλά ακόμη καίρια ερωτήματα σε σχέση με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και στους τρόπους που υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή του στις νέες συνθήκες, θα απαντήσει το σεμινάριο που οργανώνει το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ.

«Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρατεθεί ό,τι νέα γνώση υπάρχει στο αντικείμενο. Θα έχουμε κατανόηση κι αποτύπωση προβλημάτων που έχουν ανακύψει και θα προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους», σημειώνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς, διευκρινίζοντας πως το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Τα μαθήματα θα γίνουν σε 4 ημέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 16.00 με 20.00, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 με 14.00 και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 16.00 με 20.00 και Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 με 14.00.

Μεταξύ άλλων θα αναλυθούν οι κλιματικές απαιτήσεις της αμπέλου και παράμετροι του κλίματος, θα εξεταστεί κι η κατάσταση στις διεθνείς και ελληνικές αμπελουργικές ζώνες, με διατύπωση προβλέψεων ανά περιοχή και ποικιλία για το μέλλον με βάση τα υπάρχοντα κλιματικά σενάρια και παράλληλα θα μελετηθούν η διατάραξη της φαινολογίας και η μετατόπιση τρύγου, τα προβλήματα που προκύπτουν και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ιδιαίτερη βάση θα δοθεί και στις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές, έξαρση παθογόνων), με αναφορές στις επιδράσεις τους στην παραγωγή και ποιότητα των προϊόντων αμπέλου, αλλά και στα μέσα αντιμετώπισης, ενώ θα εξεταστεί ενδελεχώς και η ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού, με παράλληλη παρουσίαση των δυνατοτήτων των αμπελουργών να προσαρμόσουν την καλλιέργεια υπό συνθήκες έντονης ξηρασίας ή/και αδυναμίας άρδευσης.  Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 24/10/24 έως 22/11/2024.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...