Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mε αποδόσεις ποιότητας ο τρύγος στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο πρώιμη για κτήμα, με υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές, απαιτώντας προσεκτική διαχείριση νερού. Παρά τις ξηροθερμικές συνθήκες, απέδωσε σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας μικρή πτώση στην ποσότητα. Σε σύγκριση με το 2023, που ήταν όψιμη και απαιτητική χρονιά λόγω βροχοπτώσεων και μυκητολογικών ασθενειών, το 2024 έφερε διαφορετικές προκλήσεις, με τον τρύγο να ξεκινά τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Φέτος, ο χειμώνας ήταν ήπιος, με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου 7οC), χωρίς χιόνι και αρκετές βροχοπτώσεις καθόλη τη διάρκειά του. Δεν σημειώθηκαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Την άνοιξη επικράτησαν όχι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέση θερμοκρασία 13οC), και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού. Το μήνα Μάρτιο σημειώθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το πρώτο δεκαήμερο, και στις 10 Μαρτίου, ξεκίνησε η εκβλάστηση, δέκα ημέρες νωρίτερα από πέρσι. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά. Η τελευταία βροχόπτωση σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου και η άνθιση στις 27 Μαΐου, περίπου 14 μέρες νωρίτερα από πέρσι.

Το καλοκαίρι παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά τους μήνες Ιούνιο (μέση θερμοκρασία 27οC) και Ιούλιο (μέση θερμοκρασία 29οC), με αποτέλεσμα να επισπευθεί ο περκασμός (7 Ιουλίου) κατά 19 μέρες σε σχέση με πέρσι, ενώ ο τρύγος (30 Ιουλίου) κατά 22 μέρες.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και καμία βροχόπτωση γεγονός που βοήθησε στην ομαλή πορεία του τρύγου, ενώ τον Σεπτέμβριο έπεσε σημαντικά η θερμοκρασία και οι δύο ευεγργετικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, βοήθησαν στην ομαλή ωρίμαση των ερυθρών ποικιλιών.

Στις 30 Ιουλίου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στις 13 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος της Μαλαγουζιάς και ακολούθησε του Syrah, ενώ στις αρχές Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο. Οι ποσότητες των λευκών και των ερυθρών σημείωσαν μικρή μείωση της τάξεως του 10%.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα λευκά και τα ροζέ του Κτήματος, που εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, και μία εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά, με συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και γεμάτο στόμα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...