Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kιτ αποκατάστασης για αντιμετώπιση των οσφρητικών δυσκολιών

Μελέτες του “Institute of Vine & Wine Sciences” (ISVV) του Bordeaux βοηθούν στη αποκατάσταση της όσφρησης που επηρεάζεται και από τον κορονοϊό.

Μια από τις λιγότερο αναμενόμενες αλλά αρκετά ανησυχητικές  επιπτώσεις του Covid-19,  την απώλεια της όσφρησης  προσπαθεί να αναχαιτίσει το «Ινστιτούτο Επιστημών Αμπέλου και Οίνου» (Institute of Vine & Wine Sciences ISVV), με έδρα το Bordeaux. «Είτε προκαλείται από Covid είτε όχι, η μείωση της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζει το 5 έως 15% του πληθυσμού» εξηγεί ο Laurence Gény, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια σε συνεργασία με ομάδες Γάλλων και διεθνών ερευνητών». Οι έρευνες αυτές αποδείχτηκαν  ιδιαίτερα χρήσιμες πέρσι το καλοκαίρι.  «Όταν κάποιοι φοιτητές μας κόλλησαν τον ιό την άνοιξη ανησυχούσαν ότι θα χάσουν την αίσθηση τη γεύσης και της όσφρησης. Από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες γνωρίζαμε πώς να τους παρέχουμε υποστήριξη», συνεχίζει ο Gény. Κατόπιν εξέτασης σε ΩΡΛ, τους δόθηκε  ένα “κιτ αποκατάστασης” με φορητούς αρωματικούς diffusers  και «χαρτάκια εισπνοών» που εκπέμπουν ομάδες διαφορετικών αιθέριων ελαίων όπως πορτοκάλι ή μέντα. «Οι μαθητές πρέπει να εισπνέουν τα κιτ αυτά για αρκετά λεπτά την ημέρα και να καταγράφουν την αντίληψή τους για τις μυρωδιές. Ανάλογα με την πρόοδό που σημειώνουν διαφοροποιούμε τις μυρωδιές. Τους ζητάμε επίσης να φανταστούν τα αρώματα, επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι οι απλές νοητικές εικόνες μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης ». Από τις 11 Ιανουαρίου, όλα τα θύματα υποσμίας ή ανοσμίας μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία του ISVV δωρεάν. «Το πρωτόκολλό μας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στους οινοποιούς, αλλά και στους αρωματοποιούς ή ακόμα και στους εστιάτορες. Είναι πλέον online στον ιστότοπο μας. Τα μέλη του κλάδου μπορούν επίσης να μας στείλουν ερωτήσεις στο isvv-C19@u-bordeaux.fr », λέει ο Gény.

Οι διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης που επηρεάζουν έως και το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής ενός ατόμου. Χωρίς την ικανότητα διάκρισης αρωμάτων, χάνεται η προστασία που παρέχει  η όσφρηση ανιχνεύοντας τις δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως η γεύση είναι κατά 80% όσφρηση, οπότε όταν χάνουμε την αντίληψη των αρωμάτων, χάνεται και η ίδια η απόλαυση της γεύσης.

Ειδικά στον χώρο των επαγγελματιών του κρασιού και του φαγητού όπως φυσικά και στο χώρο της αρωματοποιίας, η γερή και υγιής όσφρηση αποτελούν το Α και το Ω.

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...