Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Βιοδυναμικοί αμπελώνες ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από τους ειδικούς όχι απλά να αμυνθούν αλλά και να «εκμεταλλευτούν» την κλιματική αλλαγή προς όφελος των παραγωγών

Στις 28 Μαρτίου του 2022 έλαβε χώρα στο London fine wine club 67 Pall Mall, το Regenerative Viticulture Foundation (RVF). Ο Stephen Cronk, ιδιοκτήτης του Maison Mirabeau, στην Προβηγκία, έμπειρος παρατηρητής της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων των τελευταίων ετών, θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί όσο πρόκειται για τις αμπελοκαλλιέργειες με καινοτόμος ιδέες και κεντρικό άξονα τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης της γης.

Η ιδέα είναι, να ενστερνιστεί ο καθένας το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να συμπεράνει τι έχει χαθεί, τι έχει καταστραφεί από το οικοσύστημα, με απώτερο σκοπό να γίνει προσπάθεια αντικατάστασής του. Η αναγέννηση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα του εδάφους μπορεί να επιτευχθεί με την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.

Το βασικό στοιχείο που κάνει την αναγεννητική προσέγγιση διαφορετική από άλλες μορφές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας, όπως βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, είναι η έμφαση που δίνει στη μη όργωση του εδάφους του αμπελώνα.

Επεμβαίνοντας στο έδαφος λιγότερο, η λειτουργία και ο πλούτος του υπόγειου συστήματος μπορεί να ανταμειφθεί θετικά: αύξηση της βιοποικιλότητας, καλύτερο σύστημα μεταφοράς νερού στις ρίζες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, αλλά σημαντική αύξηση δέσμευσης ελεύθερου άνθρακα.

Η Mimi Casteel, με τους αμπελώνες της στο Oregon, πιστεύει πως όσο λιγότερη άροση δέχεται το έδαφος, τόση ελευθερία δίνεται και στο σύστημα αλληλεπίδρασης των μικροοργανισμών να αναπτυχθεί. Μια τέτοια τακτική λειτουργεί ανάστροφα στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο έδαφος, αντικαθιστώντας τους φυσικούς κύκλους. «Τα γεωργικά εδάφη έχουν χάσει το 70-80% της οργανικής τους ύλης, επομένως, πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το οικοσύστημα» τόνισε η ίδια.

Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να εκτρέφει ζώα, όπως χοίρους και κότες στα αμπελοτόπια της. Όταν δοκίμασαν και άλλοι αμπελοκαλλιεργητές, διαπίστωσαν άμεσα πως η ικανότητα συγκράτησης νερού αυξήθηκε εκθετικά και ο τρύγος εκείνης της χρονιάς έδωσε τα καλύτερα σταφύλια.
Ένα τέτοιο πρότζεκτ φυσικά, προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα και υπομονή.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τα Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., ο Όμιλος που συνενώνει μερικά από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα ονόματα του ελληνικού κρασιού καθώς και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό...

REPORTS

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιταλικός οινικός κλάδος έχει γνωρίσει δύο σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία. Η πρώτη αφορά τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....