Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ανοδική τάση για το οινοποιείο Δαλαμάρα, ο αμπελώνας αναδιαρθρώνεται

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του.

Συνεχίζοντας το οινικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, με κέντρο την αμπελουργική περιοχή της Νάουσας, το Wine trails κάνει στάση στο οικογενειακό οινοποιείο Δαλαμάρα.

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, Γιάννη. Έχοντας σπουδάσει οινολογία – αμπελουργία στη Βουργουνδία, στη Beaune, και αποκτήσει εμπειρία σε Αλσατία, Roussillon και Καταλονία επιστρέφει, δίνοντας νέα πνοή στο οινοποιείο. Από το 2016 ασχολείται και η σύζυγός του, Μαρία.

Σήμερα το οινοποιείο μετράει μακρά ιστορία τουλάχιστον 6 γενεών, με την πρώτη αγορά αμπελοτεμαχίου πίσω στο 1840.  Από τη στιγμή εκείνη η οικογένεια ξεκίνησε την οινοπαραγωγή, διαθέτοντας αρχικά χύμα κρασί, ενώ αργότερα διοχέτευσε στην αγορά, λικέρ και αποστάγματα.

Ο αμπελώνας σήμερα αποτελείται από 52 στρέμματα, όλα σε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποτελείται από Ξινόμαυρο με πιο γνωστή και αγαπημένη ετικέτα κρασιού, την Paliokalias. Όσον αφορά τις μικρές φυτεύσεις, αναφέρεται κυρίως το Merlot που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα πολλά στα στρέμματα Ξινόμαυρου που συναντά κανείς στη Νάουσα. Η ετικέτα αυτή μετράει μόνο 1800 «συλλεκτικές» φιάλες. Προέρχεται από φυτεύσεις του 1999 και ενώ παλιότερα εμφανιζόταν στη αγορά πιο σποραδικά, πλέον διατίθεται καινούρια ετικέτα κάθε χρόνο.

Με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος παρατηρείται σιγά σιγά πτώση στην οξύτητα του σταφυλιού και οι οινοποιοί θέλουν να κρατήσουν ψηλά τις οξύτητες με φυσικό τρόπο, λόγω της φιλοσοφίας τους, και όχι με πρόσθετα οινολογικά υλικά κατά την οινοποίηση. Γι’αυτό το σκοπό οδηγήθηκαν στην αναμπέλωση ενός αμπελοτεμαχίου με Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Πρεκνάδι σε Ασύρτικο.

Δείχνει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του αμπελώνα, το οινοποιείο Δαλαμάρα προσπαθεί να «σπάσει» τα αμπελοτόπια  και κάθε ένα από αυτά να αφορά κάθε ετικέτα κρασιού ξεχωριστά, έτσι ώστε να φανεί η ιδιαιτερότητα του καθενός.

Το οινοποιείο διαθέτει δικό του αποστακτήριο, έτσι ένα μέρος των στεμφύλων μετά τη ζύμωση οδηγείται σε απόσταξη και το υπόλοιπο κομποστοποιείται μαζί με άλλα υποπροϊόντα στο αμπέλι.

Η κρίση covid 19 έχει αγγίξει πολλά οινοποιεία, αυτό όμως δεν ισχύει για το οινοποιείο Δαλαμάρα. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία, χάρη σε ανοίγματα στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία και αναμένουμε τα κρασιά του 2020 που, όπως λένε οι ίδιοι οι οινοποιοί στο Wine trails, θα έχουν μικρότερη συμπύκνωση σε σχέση με εκείνα του 2019. Αυτό ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα διατεθούν στην αγορά πιο νωρίς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...