Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναγεννητική καλλιέργεια και ανθεκτικές ποικιλίες ορίζουν το μέλλον του ισπανικού κρασιού

Η αναγεννητική καλλιέργεια και οι ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες αποτελούν το μέλλον του Ισπανικού οίνου, ήταν το μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης, που φέτος ήταν μεγαλύτερη από ποτέ με περισσότερους από 1.266 εκθέτες και παρουσία πολλών σημαντικών παικτών του χώρου.

Στη φετινή έκθεση υπήρχε εκτεταμένη παρουσία από πληθώρα χωρών. Κεντρικό θέμα της έκθεσης ήταν το μέλλον της βιομηχανίας κρασιού της Ισπανίας, με τη βιωσιμότητα να είναι μεταξύ των ζητημάτων που μονοπώλησαν τις συζητήσεις. Κατά τον πρόεδρο της Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης και της ζώνης προέλευσης DO Cava, Javier Pages, ο αμπελοοινικός κλάδος της Ισπανίας επενδύει διαρκώς στη βιωσιμότητα με τα οινοποιεία της χώρας να εφαρμόζουν μεθόδους αναγεννητικής καλλιέργειας, έξυπνης διαχείρισης του νερού και την υιοθεσία ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στις ξηρές συνθήκες. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πολύ παραγωγοί επενδύουν στην τεχνολογία, προκειμένου να διαχειριστούν όσο δυνατόν καλύτερα τις πρώτες ύλες τους, διατηρώντας, όμως, την ποιότητα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η DO Cava, όπου οι παραγωγοί υιοθετούν ήδη έξυπνη άρδευση και επιλογή ποικιλιών. Όπως αναφέρει άλλωστε ο Pages «Η βιωσιμότητα του ισπανικού οίνου αποτελεί μια σύνθετη προσέγγιση. Σημαντικό μέτρο είναι η αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των αμπελιών, χάρη στην οποία μειώνεται ο ανταγωνισμός για το νερό. Άλλη στρατηγική είναι η προσεκτική επιλογή εγχώριων ποικιλιών, όπως Macabeo και Parellada, που είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικά στην ξηρασία».

Παγκόσμια επέκταση

Όπως φάνηκε στην κορυφαία έκθεση, στόχος των Ισπανών οινοπαραγωγών είναι η περαιτέρω επέκταση τους στις διεθνής αγορές μέσω στρατηγικών συνεργασιών, για αυτό και φέτος διοργανώθηκε πληθώρα προγραμμάτων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ασία, προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ παραγωγών και εμπόρων. Στην έκθεση ήταν παρόντες για αυτό το λόγο παραπάνω από 770 διεθνείς διανομείς από πληθώρα χωρών.

Λευκό κρασί και μη αλκοολούχοι οίνοι στο προσκήνιο

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί βρίσκονται σε φάση προσαρμογής προς την αυξημένη ζήτηση για ποιοτικά λευκά κρασιά και αποαλκοολομένους οίνους. Κατά τον Pages, οι ισπανικοί οίνοι αυξάνουν την παρουσία τους σε εστιατόρια χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, επεκτείνοντας το αποτύπωμα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Από την άλλη, τα κρασιά χωρίς αλκοόλ είναι μια πολύ σημαντική τάση που οφείλεται στην στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινές επιλογές.

Ανερχόμενη δύναμη ο οινοτουρισμός

 Η Εβδομάδα Κρασιού της Βαρκελώνης ανέδειξε τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του οινοτουρισμού, και για αυτό είχε περίοπτη θέση στη φετινή έκθεση, όπου παρουσιάστηκαν εκτενείς έρευνες που θα επιτρέψουν στους οινοπαραγωγούς να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.

Σε φάση μετάβαση ο ισπανικός οίνος

 Για τον Pages κλειδί του μέλλοντος είναι η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η τοποθέτηση τους στη διεθνή αγορά, ενώ κομβικής σημασίας είναι η εκπαίδευση και η επένδυση στις στρατηγικές προώθησης που θα επιτρέψουν στα ισπανικά κρασιά να εδραιωθούν σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Τέλος, όπως αναφέρει ο Pages το μήνυμα που αποσκοπεί να περάσει η φετινή έκθεση, που ολοκληρώθηκε με 360.000 δοκιμές γευσιγνωσίας και συνεισέφερε 17 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Βαρκελώνης, είναι πως «Το Ισπανικό κρασί έχει μεγάλη αξία και εξαιρετική ποιότητα, χαρακτήρα και προσαρμοστικότητα, και παραμένει δυναμικό, ανθεκτικό και με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον».

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...