Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναγεννητική καλλιέργεια και ανθεκτικές ποικιλίες ορίζουν το μέλλον του ισπανικού κρασιού

Η αναγεννητική καλλιέργεια και οι ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες αποτελούν το μέλλον του Ισπανικού οίνου, ήταν το μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης, που φέτος ήταν μεγαλύτερη από ποτέ με περισσότερους από 1.266 εκθέτες και παρουσία πολλών σημαντικών παικτών του χώρου.

Στη φετινή έκθεση υπήρχε εκτεταμένη παρουσία από πληθώρα χωρών. Κεντρικό θέμα της έκθεσης ήταν το μέλλον της βιομηχανίας κρασιού της Ισπανίας, με τη βιωσιμότητα να είναι μεταξύ των ζητημάτων που μονοπώλησαν τις συζητήσεις. Κατά τον πρόεδρο της Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης και της ζώνης προέλευσης DO Cava, Javier Pages, ο αμπελοοινικός κλάδος της Ισπανίας επενδύει διαρκώς στη βιωσιμότητα με τα οινοποιεία της χώρας να εφαρμόζουν μεθόδους αναγεννητικής καλλιέργειας, έξυπνης διαχείρισης του νερού και την υιοθεσία ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στις ξηρές συνθήκες. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι πολύ παραγωγοί επενδύουν στην τεχνολογία, προκειμένου να διαχειριστούν όσο δυνατόν καλύτερα τις πρώτες ύλες τους, διατηρώντας, όμως, την ποιότητα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η DO Cava, όπου οι παραγωγοί υιοθετούν ήδη έξυπνη άρδευση και επιλογή ποικιλιών. Όπως αναφέρει άλλωστε ο Pages «Η βιωσιμότητα του ισπανικού οίνου αποτελεί μια σύνθετη προσέγγιση. Σημαντικό μέτρο είναι η αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των αμπελιών, χάρη στην οποία μειώνεται ο ανταγωνισμός για το νερό. Άλλη στρατηγική είναι η προσεκτική επιλογή εγχώριων ποικιλιών, όπως Macabeo και Parellada, που είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικά στην ξηρασία».

Παγκόσμια επέκταση

Όπως φάνηκε στην κορυφαία έκθεση, στόχος των Ισπανών οινοπαραγωγών είναι η περαιτέρω επέκταση τους στις διεθνής αγορές μέσω στρατηγικών συνεργασιών, για αυτό και φέτος διοργανώθηκε πληθώρα προγραμμάτων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ασία, προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ παραγωγών και εμπόρων. Στην έκθεση ήταν παρόντες για αυτό το λόγο παραπάνω από 770 διεθνείς διανομείς από πληθώρα χωρών.

Λευκό κρασί και μη αλκοολούχοι οίνοι στο προσκήνιο

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί βρίσκονται σε φάση προσαρμογής προς την αυξημένη ζήτηση για ποιοτικά λευκά κρασιά και αποαλκοολομένους οίνους. Κατά τον Pages, οι ισπανικοί οίνοι αυξάνουν την παρουσία τους σε εστιατόρια χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, επεκτείνοντας το αποτύπωμα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Από την άλλη, τα κρασιά χωρίς αλκοόλ είναι μια πολύ σημαντική τάση που οφείλεται στην στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινές επιλογές.

Ανερχόμενη δύναμη ο οινοτουρισμός

 Η Εβδομάδα Κρασιού της Βαρκελώνης ανέδειξε τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του οινοτουρισμού, και για αυτό είχε περίοπτη θέση στη φετινή έκθεση, όπου παρουσιάστηκαν εκτενείς έρευνες που θα επιτρέψουν στους οινοπαραγωγούς να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.

Σε φάση μετάβαση ο ισπανικός οίνος

 Για τον Pages κλειδί του μέλλοντος είναι η βιωσιμότητα, η καινοτομία και η τοποθέτηση τους στη διεθνή αγορά, ενώ κομβικής σημασίας είναι η εκπαίδευση και η επένδυση στις στρατηγικές προώθησης που θα επιτρέψουν στα ισπανικά κρασιά να εδραιωθούν σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Τέλος, όπως αναφέρει ο Pages το μήνυμα που αποσκοπεί να περάσει η φετινή έκθεση, που ολοκληρώθηκε με 360.000 δοκιμές γευσιγνωσίας και συνεισέφερε 17 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Βαρκελώνης, είναι πως «Το Ισπανικό κρασί έχει μεγάλη αξία και εξαιρετική ποιότητα, χαρακτήρα και προσαρμοστικότητα, και παραμένει δυναμικό, ανθεκτικό και με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον».

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...