Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Αμπελουργία για οινολόγους» στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Γεωπονικού

Στα «μυστικά» μονοπάτια της σύνθετης αμπελοοινικής τέχνης σχεδιάζει να «μυήσει», προσεχώς, ενδιαφερόμενους αμπελουργούς, οινολόγους, οινοποιούς κι εργαζόμενους σε οινοποιεία εν γένει, οι οποίοι θέλουν να ανοίξουν τους ορίζοντες των γνώσεων τους σε σχέση με το αντικείμενο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Μέσα από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης που διατηρεί και με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Οινολογίας, το ΓΠΑ ετοίμασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια σειρά μαθημάτων σεμιναριακού τύπου, τα οποία θα διδαχθούν εξ αποστάσεως, μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι εστιάζουν στους τομείς της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της μικροβιολογία οίνου, με σκοπό να παράσχουν, σε όσους τα παρακολουθήσουν, πολύτιμα εφόδια για την ορθή άσκηση της τέχνης της αμπέλου και του οίνου.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί, τιτλοφορείται «Αμπελουργία για οινολόγους» έχει χρονική διάρκειά του 55 διδακτικές ώρες και οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν, μεταξύ άλλων, για την ανατομία της αμπέλου, τις βασικές αρχές φυσιολογίας της αμπέλου, το εδαφοκλιματικό περιβάλλον, τις βασικές αρχές εγκατάστασης αμπελώνα, τα συστήματα διαμόρφωσης κλπ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, αμπελουργία διδάσκει ο Αναπληρωτής Καθηγητή του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς, για το φυσικό περιβάλλον της αμπέλου ο καθηγητής Δ. Καλύβας, ενώ αμπελογραφία θα διδάξουν οι Κ. Μπακασιέτας και Α. Μπινιάρη.

«Μικροβιολογία Οίνου – Τεχνολογία Ζυμώσεων», ονομάζεται το έτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΓΠΑ, το οποίο έχει χρονική διάρκεια 44 ώρες. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει «χτιστεί» οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν μεταξύ άλλων για την εξέλιξη της μικροβιακής μικροχλωρίδας στην παραγωγική διαδικασία, για τις ζύμες και την αλκοολική ζύμωση, για τα μεταβολικά μονοπάτια παραγωγής δευτερογενών μεταβολιτών από τις ζύμες, για τη μηλογαλακτική ζύμωση και την επίδραση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου και τέλος για τις αλλοιώσεις στο κρασί που ευθύνονται σε μικροοργανισμούς. Επιστημονικός υπεύθυνος στο workshop είναι ο καθηγητής Οινολογίας του ΓΠΑ, Γεώργιος Κοτσερίδης, ενώ διδάσκουν η Μαρία Δημοπούλου δρ Οινολογίας από το πανεπιστήμιο του Μπορντώ στη Γαλλία, με μεγάλη εμπειρία στην επίδραση των μικροοργανισμών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου και βιοτεχνολογία ζυμώσεων ο Σπύρος Παραμυθιώτης, Διδάκτορας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στην Μικροβιολογία Τροφίμων και Ποτών.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο «Τεχνολογία οίνου – Making good wines» και έχει διάρκεια 55 διδακτικές. Στην περίπτωση αυτή στους εκπαιδευόμενους θα παρασχεθούν επιστημονικές γνώσεις για τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών, την αύξηση ή μείωση του εν δυνάμει αλκοολικού τίτλου και της οξύτητας, τη σημασία του αφομοιώσιμου αζώτου και τη διαχείρισή του κατά την αλκοολική ζύμωση, παραδείγματα ελληνικών ποικιλιών και τη διαχείρισή τους, στελέχη ζυμομυκήτων και την επίδρασή τους στο άρωμα, αλλά και για τη λευκή και ερυθρή οινοποίηση και τη διαχείριση της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Και σε αυτό το πρόγραμμα επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Γεώργιος Κοτσερίδης Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα διδάξουν και άλλοι καθηγητές, όπως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...