Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Έφυγε» ο πολύπειρος Νεμεάτης οινοποιός Διογένης Χαρλαύτης

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του σπουδαίου και πολύπειρου Νεμεάτη οινοποιού Διογένη Χαρλαύτη, που επί σειρά ετών στο τιμόνι του «Κτήμα Χαρλαύτη» υπηρέτησε πιστά τον αμπελώνα της Νεμέας και οδήγησε την οινοποιία σε νέα ύψη τόσο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως έφυγε από τη ζωή ο οινοπαραγωγός Διογένης Χαρλαύτης ο οποίος υπήρξε ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για πολλά χρόνια άλλα και ο τελευταίος Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οίνων και Ποτών (ΣΕΒΟΠ) μέχρι το 1995 όπου και δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Διογένης Χαρλαύτης ανέλαβε τα ηνία του «Κτήμα Χαρλαύτη» έπειτα από τον γάμο του με την κόρη του ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκου Αθανασιάδη, Άντα, το 1958. Μαζί χαράξανε την δική τους πορεία στην οινοπαραγωγή, ξεκινώντας από την αναμπέλωση του κτήματος το 1960, με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Παράλληλα, διαμόρφωσαν τον αμπελώνα γραμμικά, επιτρέποντας την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών. Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

Τις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά της οινοποιίας κερδίζουν επάξια την αναγνώριση τόσο εντός της ελληνικής επικρατείας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία και η Κίνα. Το 1997 η οικογένεια απέκτησε έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και μετέπειτα στο Κούτσι Νεμέας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, λευκή Μαλαγουζιά και Malbec.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...