Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Έφυγε» ο πολύπειρος Νεμεάτης οινοποιός Διογένης Χαρλαύτης

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του σπουδαίου και πολύπειρου Νεμεάτη οινοποιού Διογένη Χαρλαύτη, που επί σειρά ετών στο τιμόνι του «Κτήμα Χαρλαύτη» υπηρέτησε πιστά τον αμπελώνα της Νεμέας και οδήγησε την οινοποιία σε νέα ύψη τόσο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό.

Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως έφυγε από τη ζωή ο οινοπαραγωγός Διογένης Χαρλαύτης ο οποίος υπήρξε ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για πολλά χρόνια άλλα και ο τελευταίος Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οίνων και Ποτών (ΣΕΒΟΠ) μέχρι το 1995 όπου και δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Διογένης Χαρλαύτης ανέλαβε τα ηνία του «Κτήμα Χαρλαύτη» έπειτα από τον γάμο του με την κόρη του ιδρυτή του οινοποιείου, Νίκου Αθανασιάδη, Άντα, το 1958. Μαζί χαράξανε την δική τους πορεία στην οινοπαραγωγή, ξεκινώντας από την αναμπέλωση του κτήματος το 1960, με τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Ασύρτικο. Παράλληλα, διαμόρφωσαν τον αμπελώνα γραμμικά, επιτρέποντας την άριστη ωρίμανση των σταφυλιών. Το 1962 εμφιαλώνεται το τρίτο κρασί, Αθανασιάδη Rosé Ξηρός, το οποίο ήταν από τα πρώτα εμφιαλωμένα ροζέ κρασιά στην Ελλάδα.

Τις επόμενες δεκαετίες τα κρασιά της οινοποιίας κερδίζουν επάξια την αναγνώριση τόσο εντός της ελληνικής επικρατείας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία και η Κίνα. Το 1997 η οικογένεια απέκτησε έναν καινούργιο αμπελώνα στην περιοχή Αχλαδιά στη Νεμέα Κορινθίας και μετέπειτα στο Κούτσι Νεμέας, όπου καλλιεργούνται ποικιλίες Αγιωργίτικο, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Λημιώνα, λευκή Μαλαγουζιά και Malbec.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...