Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα ξεκινάει για την αντιμετώπιση του ωιδίου στους αμπελώνες

Με τον όζον για σύμμαχο, διεξάγεται έρευνα κατά του ωιδίου, σε αμπελώνες της Ισπανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου και της Ευρωπαικής Ένωσης.

Με κεντρικό άξονα την αποτελεσματική εκμετάλλευση του όζοντος, η ομάδα INNOZONE ξεκινά μελέτη για την αντιμετώπιση του ωιδίου, μύκητα  που πλήττει ευρέως τους αμπελώνες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Μια «στρατηγική» βιώσιμη και πιο υγιής από σκευάσματα θα αποκαλύψει κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί λύση στο πρόβλημα.

Προς τη διεξαγωγή της έρευνας, θα συμμετέχουν δύο αμπελώνες  με ποικιλίες Tempranillo και Garnacha  του οινοποιείου Campo Viejo, στη Rioja της Ισπανίας. Εκεί θα εφαρμοστούν ποικίλες «θεραπείες»  με το όζον, που θα διαρκέσουν 3 χρόνια έως να συλλεχθούν οι κατάλληλες παρατηρήσεις.

Έτσι, το πρότζεκτ επικεντρώνεται σε πιο βιώσιμες πρακτικές και πιο ευγενικές προς το φυσικό περιβάλλον.  Κύριος στόχος είναι η μείωση των συμπτωμάτων που επιφέρει η ασθένεια, ώστε να μην αποτελεί πρόβλημα στη φυσιολογία του αμπελιού και κατά συνέπεια στον μετέπειτα οίνο που παράγεται.

Στην έρευνα θα συμμετέχει το Campo Viejo, που αποβλέπει στην παραγωγή κρασιών ποιότητας, αλλά και το πανεπιστήμιο της Rioja, ως συνεργάτης και σύμβουλος τεχνικών, αναλύσεων και επιστημονικών γνώσεων. Συμμετέχοντες θα είναι επίσης η Spectralgeo, εταιρία δημιουργίας προγνωστικών αγρονομικών μοντέλων μέσω τηλεπισκόπησης και τεχνητής νοημοσύνης, και η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας και Ευαισθησίας των Φυτών της Rioja, για τη διεξαγωγή της φυσιολογικής παρακολούθησης της καλλιέργειας και της εξέλιξης της οινοποίησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Διατροφής, η Συμβουλευτική Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Περιβάλλοντος της Rioja και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Ανάπτυξης (FEEADER), με συνολικό προϋπολογισμό 191.000 ευρώ.

Πηγή: vinetur.com

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...