Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δώρο για τον αμπελουργό το Ξινόµαυρο τονίζει ο Απόστολος Θυμιόπουλος

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί εδώ και γενιές μία από τις κυριότερες γεωργικές ενασχολήσεις της οικογένειας Θυμιόπουλου. Παρ΄όλα αυτά, ο Απόστολος Θυμιόπουλος οινοποίησε πρώτος τα σταφύλια της οικογένειας, ενώ σπούδαζε ακόμη στο τμήμα Οινολογίας.

Το 2005 ο Απόστολος Θυμιόπουλος κυκλοφόρησε την πρώτη του ετικέτα με το όνοµα «Γη και Ουρανός». Ο ίδιος, ως θερµός υποστηρικτής της αειφόρου αµπελοκαλλιέργειας, παρεµβαίνει ελάχιστα στο αµπέλι και στη διαδικασία της οινοποίησης.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην άκρη του χωριού του Τριλόφου Ηµαθίας, στους πρόποδες του όρους Βερµίου, σε πλήρη αρµονία με το φυσικό περιβάλλον.

Βιολογική καλλιέργεια

Όλοι οι αµπελώνες του καλλιεργούνται βιολογικά, εφαρµόζοντας επιπρόσθετες βιοδυναµικές πρακτικές µετά από συνεχή καταγραφή της επίδρασής τους στο αµπέλι. Αυτές οι πρακτικές τον βοηθούν να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα στον αµπελώνα, η οποία είναι ζωτικής σηµασίας. Παράλληλα, η παρουσία άγριας χλωρίδας έχει ως συνέπεια την αύξηση τόσο της υπέργειας, όσο και της υπόγειας πανίδας. Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους και κατά συνέπεια του αµπελώνα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο «κάθε αµπελώνας αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτό ποικίλουν σηµαντικά. Είναι ο αµπελουργός αυτός ο οποίος θα πρέπει να κατανοήσει πώς ένα συγκεκριµένο terroir θα εκφραστεί καλύτερα κατά τη διάρκεια των µοναδικών για την εκάστοτε χρονιά συνθηκών».

Αφοσίωση στο Ξινόµαυρο

Ο Απόστολος Θυµιόπουλος είναι αφοσιωµένος στο Ξινόµαυρο, τη διάσηµη γηγενή ποικιλία της Νάουσας, η οποία «έχει τη δυνατότητα να εκφράζει απόλυτα το terroir καθώς και τη δεξιοτεχνία του αµπελουργού». Ο αρωµατικός και γευστικός του χαρακτήρας είναι ξεχωριστός για τον κόσµο του κρασιού.

Γι’ αυτόν το Ξινόµαυρο αποτελεί ένα δώρο από τη φύση, του οποίου τις δυνατότητες νιώθει υποχρεωµένος να αποκαλύψει. Αυτό επιχειρεί και στην περιοχή της Ραψάνης, όπου έχει ιδρύσει από το 2015 το οινοποιείο Terra Olympus και εξερευνεί τη συνύπαρξη του Ξινόµαυρου µε τις άλλες δύο τοπικές ποικιλίες, Κρασάτο και Σταυρωτό.

∆ιεθνής παρουσία και η µεγάλη διάκριση

Έχοντας εξαρχής ως στόχο τη διάδοση του Ξινόµαυρου σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους του κρασιού ανά τον κόσµο, έπειτα από µακροχρόνιες και µεθοδικές προσπάθειες, οι χώρες στις οποίες εξάγονται τα κρασιά του Α. Θυµιόπουλου ξεπερνούν τις 30, µε ισχυρή παρουσία στο Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιαπωνία και άλλες.

Το σύνολο αυτών λοιπόν ήρθε να αναγνωρίσει το περιοδικό Decanter το 2022, απονέµοντάς του τη διάκριση του Rising Star και τοποθετώντας τον στο Decanter Hall of Fame, µία εκ των µεγαλύτερων διεθνών διακρίσεων που έχει λάβει αµπελουργός – οινοποιός από την Ελλάδα, προκαλώντας ακόµη παραπάνω το διεθνές ενδιαφέρον τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Ελληνικό αµπελώνα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...