Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα διαφορετικό οινοποιείο της Αργεντινής δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους του

Όταν κάποιος σκέφτεται την ποικιλία Malbec δίκαια το μυαλό του πηγαίνει στην περιοχή Mendoza της Αργεντινής, μια περιοχή που είναι πλέον συνώνυμη με κρασιά γνωστά για τις γεύσεις μαύρων φρούτων, την μαλακή αίσθηση που αφήνουν στο στόμα και τις φιλικές προς τα γεύματα τανίνες.

Όμως, ενώ η Αργεντινή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποικιλία Malbec , δεν υπήρξε ποτέ μια βιολογική και βιώσιμη οινοποίηση. 

Αυτό είναι κάτι που αλλάζει, λέει η Julia Zuccardi, καθώς το οινοποιείο της οικογένειάς της, Bodega Santa Julia, ηγείται σε αυτή την κατηγορία – τόσο στον αμπελώνα όσο και στο κελάρι – για σχεδόν 40 χρόνια, χωρίς να διακυβεύεται ποτέ η ποιότητα των κρασιών της, συμπεριλαμβανομένου του αναγνωρισμένου και πιστοποιημένου κρασιού Reserva Mountain Red Blend, που παράγεται από βιολογικά σταφύλια της ποικιλίας Malbec. 

Julia Zuccardi

Η πεποίθηση ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την οινοποίηση συνοδεύει το οινοποιείο αυτό εδώ και τρεις γενιές – από τότε που ο παππούς της Julia ξεκίνησε την επιχείρηση το 1963. Όλοι οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο και υπάρχουν πάνω από 750 στρέμματα μεταξύ των περιοχών Santa Rosa και Maipu που έχουν πιστοποιηθεί πλέον ως βιολογικές, με τον πρώτο αμπελώνα να λαμβάνει βιολογική πιστοποίηση το 2001. Η Julia και η οικογένειά της εργάζονται επί του παρόντος για να λάβουν πιστοποίηση και για τους αμπελώνες τους στην κοιλάδα Uco. 

Στους αμπελώνες, η ομάδα χρησιμοποιεί  φυσικά λιπάσματα και επειδή η άρδευση είναι πολύ σημαντική στη Mendoza, το οινοποιείο Bodega Santa Julia διερευνά αυτή την περίοδο τρόπους για να κάνει αυτό το σύστημα πιο αποτελεσματικό. 

Για να εξοικονομήσει ενέργεια στο οινοποιείο, η Bodega Santa Julia έχει εγκαταστήσει ένα ηλιακό πάρκο με 20.000 πάνελ και έχει κατασκευάσει μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για τη μείωση της κατανάλωσης νερού. Χρησιμοποιεί επίσης ανακυκλωμένα καύσιμα για την τεχνολογία ψύξης δεξαμενών κρασιού. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια σειρά κονσερβοποιημένων οίνων, καθώς το αλουμίνιο ανακυκλώνεται πιο εύκολα από τα γυάλινα μπουκάλια και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον όσον αφορά το αποτύπωμα άνθρακα. 

Όμως, η δέσμευση της οικογένειας Zuccardi στην βιωσιμότητα εκτείνεται πέρα από τη συνηθισμένη συζήτηση σχετικά με τους μικροοργανισμούς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το να είσαι βιώσιμος δεν ισχύει μόνο για τη φροντίδα του εδάφους, αλλά και για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και για την κοινότητα στην οποία συμμετέχουμε», λέει η Julia. «Αυτό είναι, για μένα, το πιο ικανοποιητικό μέρος της δουλειάς μας.» 

Η πραγματικότητα είναι ότι η Αργεντινή δεν έχει την καλύτερη φήμη όσον αφορά τη δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων και ιδίως των αγροτών. Η Julia λέει ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στη βιομηχανία κρασιού της Αργεντινής και είναι κάτι που η οικογένειά της έχει αντιμετωπίσει με πολλούς τρόπους, εδώ και πολλά χρόνια. 

Αρχικά, οι Zuccardis αξιολόγησαν τον τρόπο λειτουργίας τους για να βεβαιωθούν ότι κάνουν τα πάντα σωστά, από την καταβολή δίκαιων μισθών έως τη διασφάλιση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Λόγω αυτών των προσπαθειών, το 2001, απονεμήθηκε στο οινοποιείο η πρώτη πιστοποίηση από το Fair For Life, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοικείται από την FairTrade International. 

Το οινοποιείο έχει επίσης αναπτύξει προγράμματα για να βοηθήσει τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων κέντρων παιδικής μέριμνας που φροντίζει 67 παιδιά και νεογέννητα, και υποτροφίες εκπαίδευσης ενηλίκων οι οποίες βοηθούν επί του παρόντος 57 υπαλλήλους να ολοκληρώσουν τις δευτεροβάθμιες σπουδές τους. Η εταιρεία δημιούργησε επίσης εργαστήρια ραπτικής για τις συζύγους των εργαζομένων και στη συνέχεια ανέθεσε στις γυναίκες να φτιάξουν στολές για το οινοποιείο.  

Η Julia σημειώνει ότι η ικανότητα του οινοποιείου να εφαρμόζει αυτές τις πρωτοβουλίες σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία των κρασιών Bodega Santa Julia – και το Malbec συνολικά. «Οφείλουμε τα πάντα στο Malbec», είπε. “Αυτό μας έκανε γνωστό στον καταναλωτή. Όταν κάποιος θέλει να πιει Malbec, ξέρει χωρίς αμφιβολία ότι το καλύτερο είναι Αργεντίνος. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό. “ 

Τα κρασιά του οινοποιείου Bodega Santa Julia αποτελούν μια δυνατή έκφραση του Malbec, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες τεχνικές οινοποίησης για τις διαφορετικές κατηγορίες terroirs και κρασιού. 

Για παράδειγμα στην παραγωγή του βιολογικού κρασιού Malbec οι οινοποιοί δεν περνάνε το κρασί από δρύινα βαρέλια οινοποιώντας τα 100 % βιολογικά σταφύλια σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να φτιάξουν ένα κατά προσέγγιση κόκκινο κρασί στο οποίο εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο όλα αρώματα από σύκα, δαμάσκηνα και φρέσκα βατόμουρα. 

Το Mountain Red ακολουθεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση. Τα σταφύλια Malbec και Cabernet Franc που προέρχονται από ορεινούς αμπελώνες στην κοιλάδα Uco παλαιώνουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 10 μήνες βγάζοντας όλα τα αρώματα και τις γεύσεις που θα περίμενε κανείς όπως βατόμουρα, βιολέτες, κεράσια, αλλά και μπαχαρικά.  

Πηγή: vinepair.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...