Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας σύντομος οδηγός για το γιαπωνέζικο κρασί

H οινική βιομηχανία της Ιαπωνίας ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια και σήμερα η μεγαλύτερη οινική περιοχή της χώρας, η Yamanashi, παράγει περίπου το ένα τρίτο των γιαπωνέζικων κρασιών.

Οι οινοπαραγωγοί έχουν ‘’τιμήσει’’ τις τοπικές ποικιλίες Koshu και Muscat Bailey A, αλλά τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών σταφυλιού έχουν ανέβει αισθητά, όπως και οι εγχώριες πωλήσεις κρασιού. Όσον αφορά στις διεθνείς ποικιλίες, στη περιοχή Yamanashi, που αποτελεί την πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή, έχουν ευδοκιμήσει το Syrah και το Tempranillo.

Ο Γιαπωνέζος δημοσιογράφος οίνου Yoko Obara αναφέρει την σημερινή εποχή ως ‘’Japan Wine Boom’’. Η εξάπλωση και η φήμη των οινοποιείων έχει βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας κατηγορίας καταναλωτή ‘’ικανού να ακολουθήσει τις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων οινοποιών και να αγοράσει τα κρασιά τους’’, αναφέρει τοπικός οινοποιός στο Wine Enthusiast.(1)

Το Koshu είναι γνωστό για τα αρώματα λευκού ροδάκινου, αχλαδιού και γιασεμιού, ενώ θεωρείται πολύ ντελικάτο. Αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής της Ιαπωνίας και αποτελεί την πιο σημαντική ποικιλία της χώρας.

Η Nagano, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση οινοπαραγωγική περιοχή, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Το κλίμα είναι αρκετά ατίθασο με τυφώνες και βροχοπτώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Ένα οινοποιείο, με την επωνυμία Villad’est Winery έχει φυτεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή αμπελώνες με τη γαλλική ποικιλία Pinot Noir και στηρίζει, ότι το συγκεκριμένο κλίμα ευνοεί κρασιά με ήπιες εκφράσεις που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν σε γαστρονομικό επίπεδο τις γεύσεις της γιαπωνέζικης κουζίνας. (1)

Ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες που έχουν βρεθεί στη περιοχή, αναφέρονται το Merlot και το Ryugan, μια ποικιλία Vitis Vinifera που βρίσκει τις ρίζες της στην Ασία, πιθανολογείται η προέλευσή της στη Κίνα και χρησιμοποιείται για ξηρά κρασιά ποιότητας.

Στο βόρειο, κρύο νησί του Hokkaido, οινοποιοί έχουν φυτεύσει γερμανικές και άλλες ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα. Οι πολύ ψυχροί χειμώνες ωθούν τους παραγωγούς να θάβουν τα αμπέλια για να τα προστατεύσουν! Κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και η χαμηλή υγρασία.

Κάτι που τονίζει τον βαθμό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή είναι η εγκαθίδρυση του οινοποιού από τη Βουργουνδία, Etienne de Montille, που πειραματίζεται με Pinot Noir και Chardonnay.

H ποιότητα του σταφυλιού και άρα και του κρασιού ανεβαίνει ταχύτατα, κάτι που ανεβάζει σιγά σιγά το γιαπωνέζικο κρασί και το ευθυγραμμίζει με τα παγκόσμια επίπεδα ποιότητας. Παράλληλα, οι εξαγωγική στήριξη και ιδεολογία επίσης βρίσκονται σε άνοδο, μαζί με την γιαπωνέζικη κουζίνα και την φήμη της έξω από τη χώρα, ενώ το παγκόσμιο κοινό ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ για το γιαπωνέζικο κρασί.

 

(1) Πηγή Wine Enthusiast

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...