Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένας σύντομος οδηγός για το γιαπωνέζικο κρασί

H οινική βιομηχανία της Ιαπωνίας ξεκίνησε πριν από 150 χρόνια και σήμερα η μεγαλύτερη οινική περιοχή της χώρας, η Yamanashi, παράγει περίπου το ένα τρίτο των γιαπωνέζικων κρασιών.

Οι οινοπαραγωγοί έχουν ‘’τιμήσει’’ τις τοπικές ποικιλίες Koshu και Muscat Bailey A, αλλά τα τελευταία χρόνια οι φυτεύσεις διεθνών ποικιλιών σταφυλιού έχουν ανέβει αισθητά, όπως και οι εγχώριες πωλήσεις κρασιού. Όσον αφορά στις διεθνείς ποικιλίες, στη περιοχή Yamanashi, που αποτελεί την πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή, έχουν ευδοκιμήσει το Syrah και το Tempranillo.

Ο Γιαπωνέζος δημοσιογράφος οίνου Yoko Obara αναφέρει την σημερινή εποχή ως ‘’Japan Wine Boom’’. Η εξάπλωση και η φήμη των οινοποιείων έχει βοηθήσει στην δημιουργία μιας νέας κατηγορίας καταναλωτή ‘’ικανού να ακολουθήσει τις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων οινοποιών και να αγοράσει τα κρασιά τους’’, αναφέρει τοπικός οινοποιός στο Wine Enthusiast.(1)

Το Koshu είναι γνωστό για τα αρώματα λευκού ροδάκινου, αχλαδιού και γιασεμιού, ενώ θεωρείται πολύ ντελικάτο. Αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής της Ιαπωνίας και αποτελεί την πιο σημαντική ποικιλία της χώρας.

Η Nagano, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση οινοπαραγωγική περιοχή, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Το κλίμα είναι αρκετά ατίθασο με τυφώνες και βροχοπτώσεις που εμποδίζουν την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Ένα οινοποιείο, με την επωνυμία Villad’est Winery έχει φυτεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή αμπελώνες με τη γαλλική ποικιλία Pinot Noir και στηρίζει, ότι το συγκεκριμένο κλίμα ευνοεί κρασιά με ήπιες εκφράσεις που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν σε γαστρονομικό επίπεδο τις γεύσεις της γιαπωνέζικης κουζίνας. (1)

Ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες που έχουν βρεθεί στη περιοχή, αναφέρονται το Merlot και το Ryugan, μια ποικιλία Vitis Vinifera που βρίσκει τις ρίζες της στην Ασία, πιθανολογείται η προέλευσή της στη Κίνα και χρησιμοποιείται για ξηρά κρασιά ποιότητας.

Στο βόρειο, κρύο νησί του Hokkaido, οινοποιοί έχουν φυτεύσει γερμανικές και άλλες ποικιλίες που ευδοκιμούν σε ψυχρά κλίματα. Οι πολύ ψυχροί χειμώνες ωθούν τους παραγωγούς να θάβουν τα αμπέλια για να τα προστατεύσουν! Κύριο κλιματολογικό χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας και η χαμηλή υγρασία.

Κάτι που τονίζει τον βαθμό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή είναι η εγκαθίδρυση του οινοποιού από τη Βουργουνδία, Etienne de Montille, που πειραματίζεται με Pinot Noir και Chardonnay.

H ποιότητα του σταφυλιού και άρα και του κρασιού ανεβαίνει ταχύτατα, κάτι που ανεβάζει σιγά σιγά το γιαπωνέζικο κρασί και το ευθυγραμμίζει με τα παγκόσμια επίπεδα ποιότητας. Παράλληλα, οι εξαγωγική στήριξη και ιδεολογία επίσης βρίσκονται σε άνοδο, μαζί με την γιαπωνέζικη κουζίνα και την φήμη της έξω από τη χώρα, ενώ το παγκόσμιο κοινό ενδιαφέρεται όλο και πιο πολύ για το γιαπωνέζικο κρασί.

 

(1) Πηγή Wine Enthusiast

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...